Vernisaj vineri 7.02.2012 la orele 19
Lidia isi prezinta esxpozitia astfel:
“Desene pe fier sau Drawings on iron este titlul sub care imi doresc sa aduc in atentie gravura ca tehnica traditionala a graficii, mai putin mediatizata in prezent deoarece gravura impreuna cu tiparul stateau la baza realizarii si ilustrarii cartilor.
Poate parea o metoda de exprimare artistica mai greu de folosit din cauza numeroaselor interventii si a timpilor indelungati necesari pentru realizarea lor cronologica, dar, cu toate acestea, este una dintre cele mai expresive, dand rezultate impresionante si pentru autorul insusi. Cel putin la fel de spectaculos este negativul, placa de metal (fier, cupru sau zinc), care ne este aratata de foarte putine ori. Ea este matrita si ne dezvaluie desenul rotit in oglinda a ceea ce va aparea imprimat, dar de data aceasta cu santuri si suprafete mate sau lucioase. Contrastul este una din trasaturile specifice gravurii, chiar daca este vorba despre un print (o imprimare, stampa) monocrom sau cu mai multe culori.
Lucrarile mele sunt realizate in tehnicile “pointe sèche, aquaforte si aquatinta” si fac parte din mai multe serii, create pe parcursul anilor. Vor fi prezentate atat prima cat si cea mai recenta gravura a mea. Sentimentul pe care gravurile il trezesc la prima vedere dar si dupa o analiza amanuntita este o combinatie intre forta si sensibilitate, chiar daca este vorba despre o reproducere dupa marii gravori ai lumii sau despre idei si compozitii personale. Cele doua trasaturi provin din puterea necesara pentru a actiona asupra suportului dar si din stapanirea, controlarea acesteia pentru a ghida linia pe traseul dorit. Fiecare noua gravura este o incercare, pot spune, de imblanzire a fortei fizice pe parcursul creatiei.
Imi place sa combin aceasta tehnica clasica, cu subiecte mai putin clasice, si sa realizez compozitii cu un mesaj (vizual) puternic care impreuna sa conduca la impresionarea si consolidarea memoriei vizuale a privitorului. De aceea, compozitiile mele contin uneori elemente sau influente suprarealiste, punand in relatie personaje si cadre care au ca rezultat o atmosfera ireala.”
In aceasta expozitie Lidia-Alina Nicolae reuneste si explorari din perioada studentiei si a masteratului in grafica incheiat in 2010 la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti.
Lidia-Alina a participat la expozitii personale si de grup in Freiburg, München, Palatul Mogosoaia, Bucuresti, Ploiesti, Hunedoara, Sibiu si se bucura ca lucrarile ei fac parte din colectii private din Romania, Franta, Germania, Anglia, Australia si Slovenia.
Parcursul artistic al tinerei graficiene s-a deschis deja cu o confirmare internationala venita din Mexic in 2010, odata cu castigarea marelui premiu la concursul de afise organizat de Federatia Internationala a Femeilor Universitare