Cu cat aveti mai mult curaj in alegerea plantelor si a obiectelor de decor, cu atat cresc sansele gradinii dumneavostra de a iesi din tipare.
O familie din Radauti a dovedit, inca o data, ca imaginatia poate fi cel mai priceput peisagist. In plus, combinatiile indraznete realizate sub indrumarea unui specialist pot salva o gradina atat de la monotonie, fara a o transforma intr-un kitsch.
„Dupa ce am finalizat casa, ne-am dorit sa avem si o gradina spectaculoasa, asa ca am vrut sa lucram cu un peisagist de incredere pe care, desi noi suntem din Bucovina, l-am gasit abia la Targu Mures. Inginerul a batut atata drum si a stat la noi pana cand gradina a fost gata, iar apoi a raspuns cu promptitudine tuturor intrebarilor legate de plantele pe care le-am adus in gradina in anii urmatori. Acum avem o gradina cu plante mature, de care imi face o placere deosebita sa ma ocup personal”, ne-au povestit gazdele noastre care au o gradina ce se intinde pe un hectar.
Mari iubitori de plante si flori, proprietarii si-au dorit ca gradina lor sa fie variata si sa fie impartita pe mai multe zone de interes, astfel ca am plantat specii dintre cele mai variate. Bineinteles ca nu au lipsit si surprizele mai putin placute. „Eu mi-am dorit sa am la intrare niste coloane foarte subtiri de tuia, dar peisagistul mi-a spus ca nu vor rezista din cauza curentilor de aer. In final a cedat insistentelor mele si a acceptat acest experiment. Bineinteles ca plantele nu au rezistat, dar macar am ramas eu cu sufletul impacat”, ne-au povestit proprietarii.
Cea mai mare parte a plantelor si copacilor au fost plantati in urma cu mai bine de 10 ani, atunci cand proprietarii s-au mutat in casa noua. Apoi, de-a lungul timpului, gradina a fost permanent imbunatatita. „Pentru mine, gradinaritul este o adevarata pasiune, asa ca nu am incetat niciodata sa ma documentez din revistele de specialitate despre speciile de plante potrivite pentru gradinile de la noi. Am comandat flori si arbusti din toata tara si i-am plantat in gradina”, au mai spus proprietarii.
Astfel, in gradina traditional bucovineana si-au gasit loc tuia, ciresi ornamentali, pruni ornamentali, brazi argintii sau trandafiri. „Pe langa plantele cu rol estetic, a fost dorinta mea expresa de a amenaja in gradina si un colt dedicat zarzavaturilor pentru consum propriu. Este pacat sa locuiesti la casa si sa nu iti cultivi singur legume si verdeturi in mod ecologic si traditional. Astfel avem oricand, din productie proprie, cele necesare pentru gatit, mereu proaspete”, au adaugat proprietarii.
Mai multe imagini si informatii in numarul de iuliea-august al Revistei Casa Mea.