Home

6 ponturi pentru a alege cele mai bune instalatii sanitare

Instalatiile sanitare reunesc generic, sub un singur „acoperis”, toate conductele si circuitele de apa (rece si calda), incalzire si canalizare dintr-o locuinta, asigurandu-i o buna functionalitate, in concordanta cu nevoile unei familii moderne.

Proiectarea si alegerea componentelor unei instalatii sanitare potrivite se pot dovedi o provocare foarte mare pentru un neavizat, motiv pentru care este indicat sa va documentati temeinic pe aceasta tema sau sa cereti sprijinul unui specialist pentru schitarea si mai cu seama pentru executia ei.

Pe langa proiectarea si dimensionarea sistemului de instalatii sanitare, este foarte importanta alegerea tevilor potrivite pentru fiecare circuit: de apa calda, apa rece, caldura si canalizare, in functie de specificatiile tehnice ale acestora si de buget.

Citeste si: Cum alegem obiectele sanitare?

Tevile din plumb si din azbociment nu se mai folosesc in cazul constructiilor rezidentiale moderne, ele fiind interzise de normele Uniunii Europene, din cauza faptului ca sunt considerate nocive pentru sanatate. Tevile din plumb sunt utilizate, in prezent, doar pentru evacuarea apelor uzate radioactive, corozive sau contaminate din uzine sau laboratoare.
Tevile din azbociment, realizate dintr-un amestec de ciment, fibre de azbest si apa, se mai intalnesc doar la retelele vechi de aductiune de apa si la cele de canalizare construite in urma cu mai bine de 15 ani si nemodernizate. Fibrele de azbest au o influenta negativa asupra sanatatii, pericolul fiind mortal daca sunt inspirate in plamani.

Citeste si: Bateriile si designul instalatiilor sanitare

Componente moderne ale sistemelor sanitare din domeniul rezidential:

Tevile din plastic sunt printre cele mai populare datorita pretului foarte accesibil. In schimb, au o durata de viata si o rezistenta mai scazute in comparatie cu alte tipuri de tevi moderne. La capitolul avantaje, amintim: costul initial redus, greutatea mica, flexibilitatea ridicata, rezistenta crescuta la coroziune. In ceea ce priveste dezavantajele, tevile din plastic au o rezistenta redusa la foc si la solventi, nu suporta presiunile mari la temperaturi inalte, nu fac fata socurilor mecanice, permit aparitia fisurilor si scurgerilor in timp. Au o durata de viata de 50 de ani, care scade semnificativ, sub 25 de ani, in cazul in care sunt supuse regulat la temperaturi foarte mari (de exemplu, cele folosite pentru sistemul de incalzire).

Continuarea acestui articol o puteti citi pe www.romanialibera.ro

Related posts

Restaurarea monumentelor si indepartarea graffiti-ului cu ajutorul sablarii

Adina Meyers

The Beauty of Wallpaper in a Bedroom Decor

Adina Meyers

Prima pereche de panda roșu din România, la Zoo Brașov

Adina Meyers