LifeStyle

5 pași de dezinfectare pe care ar trebui să îi faceți în continuare

A trecut aproape  un an de când pandemia de coronavirus a ajuns si în Romania. Odată cu debutul acesteia o mulțime de noi practici de dezinfectare și igienă. Unele părți ale rutinei noastre de prevenire a infecțiilor, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea fizică, sunt încă la fel de importante ca și primăvara trecută. Alte practici nu sunt la fel de semnificative pentru siguranța noastră pe cât am crezut cândva.

Schimbarea majoră este probabilitatea transmiterii la suprafață sau de a fi infectat cu virusul prin atingerea a ceva – â alimente, mâncare pentru a lua – și apoi atingerea feței.

La începutul pandemiei, a fost o idee bună să fii extrem de precaut în această privință. Dar Amesh Adalja, medic pentru boli infecțioase de la Johns Hopkins Center for Health Security, spune că, deși se poate transmite la suprafață, nu este principalul mijloc sau chiar un mod important de a se infecta cu SARS-Cov-2.

Suprafețele casei nu sunt aceleași ca și condițiile de laborator – și chiar dacă virusul poate supraviețui pe tejghea, spune Hawkins, asta nu înseamnă că este viabil să provoace infecție. (Spre deosebire de bacterii, virușii au nevoie de o gazdă pentru a supraviețui.)

Deci, ce înseamnă toate acestea pentru rutina dvs. de dezinfectare și curățare? Iată ce trebuie să știți despre practicile de dezinfectare pe care încă merită să le faceți.

 1. Dezinfectarea suprafețelor cu atingere ridicată

 • La începutul pandemiei, dintr-o abundență de precauție, am dezinfectat cu toții cam tot ce am putut. Având în vedere cercetările recente despre răspândirea suprafeței, vă puteți relaxa dezinfectând fiecare suprafață vizibilă din casa dvs. În schimb, concentrați-vă pe dezinfectarea regulată a suprafețelor cu atingere ridicată –
 • clanțele ușii,
 • mânerele robinetului,
 • întrerupătoarele de lumină,
 • mânerul de toaletă –

mai ales atunci când cineva este bolnav sau a fost expus la COVID-19.

 

 1. Spălarea mâinilor

Împreună cu distanțarea fizică și purtarea măștii. Spălarea rutină a mâinilor este încă un pilon major în prevenirea răspândirii COVID-19 (și, în realitate, a oricărei boli).

De fiecare dată când ieșiți afară, awrecomandă să vă spălați mâinile cu apă și săpun cât mai des posibil. Și să evitați să vă atingeți fața până când mâinile sunt curate. Este posibil ca suprafețele să nu fie principalul mod de transmisie COVID-19. Dar din moment ce coșul dvs. de cumpărături ar putea avea particule de strănut proaspete de la o altă persoană,. Este important să vă mențineți mâinile curate în public. Și nu atinge fața!

 1. Dezinfectarea rufelor unei persoane bolnave (cu precauție)

Dacă cineva din casa dvs. este bolnav de COVID-19 sau, sincer, de orice altă boală, este încă o idee bună să vă spălați în mod regulat hainele (și prosoapele și cearșafurile). Dacă aveți grijă de cineva bolnav, purtați mănuși și o mască când vă spălați rufele. Și spălați-vă bine mâinile după aceea.

Ciclul de rufe și uscător ar trebui să fie suficient pentru a dezinfecta orice germeni potențial dăunători. Același lucru este valabil și pentru

 • cupe,
 • veselă,
 • farfurii și boluri

evitați să le lăsați să stea în jur și cu siguranță nu le folosiți până nu le-ați spălat bine.

 1. Dezinfectarea măștii de față

Întrucât exteriorul măștii de față ar putea conține picături de la cineva infectat cu SARS-CoV-2, este important să vă dezinfectați în mod regulat masca (sau, în cazul unei măști chirurgicale, să le aruncați după utilizare). Cel mai bun mod de a face acest lucru, spune Hawkins, este cu un ciclu obișnuit de spălătorie (sau un ciclu de mașină de spălat vase, dacă este mai ușor!). Nu există nicio regulă grea și rapidă cu privire la frecvența cu care vă spălați acoperirea feței cu pânză; urmărește să porți o mască curată în fiecare zi și să te speli de câteva ori pe săptămână, în funcție de câte figuranți ai la îndemână.

Un alt memento: este încă o idee teribilă să vă atingeți fața când aveți masca, deoarece vă puteți infecta cu picături respiratorii persistente!

 

 1. Închiderea toaletei înainte de a o spăla

Îți amintești chestia asta „închide toaleta înainte să o speli”? Este încă o idee bună, dar nu pentru că prezintă un risc major de a vă infecta cu COVID-19. Teoretic, Adalja spune că un panou de toaletă (un aerosol de picături potențial infecțioase din toaletă) ar putea îmbolnăvi pe cineva, dar nu este probabil. „Nu am văzut niciodată cazuri de transmisie printr-un panou de toaletă și am lucrat cu pacienții cu COVID-19 de la început”, spune el.

 

Acestea fiind spuse, nu este o idee proastă să închizi toaleta înainte de a o spăla, spune Hawkins, pur și simplu pentru că este grosolan să împrăștie particule de caca prin baia ta – aparent, există și alte studii pre-COVID despre spălare care provoacă alte dar la fel de germeni grosieri pentru aerosoli în zona din jurul toaletei.

Related posts

10.000 de euro – Marele premiu oferit de Ceresit a ajuns la Timisoara

Adina Meyers

Ce filme și seriale noi apar pe Netflix în luna martie

Adina Meyers

Nomofobia și Telepresiunea, două boli invizibile provocate de folosirea telefonului mobil!

Adina Meyers