LifeStyle

Au rasarit in Romania, vor straluci la Versailles

EFdeN, reprezentanta Romaniei si a Europei de Est la Solar Decathlon Europe 2014, cea mai importanta competitie de arhitectura solara si tehnologii integrate la nivel mondial, este in drum spre Versailles! Destinatia echipei si a celor 9 tiruri in care a fost incarcata casa viitorului este La Cite du Soleil. Acesta este locul unde EFdeN va concura cu alte 19 prototipuri solare din 16 tari, adevarati lideri in domeniului constructiilor verzi, ca Japonia, Statele Unite ale Americii, Franta, Elvetia, Germania, Spania sau Mexic.

O echipa multidisciplinara formata din arhitecti, ingineri si comunicatori, un grup de voluntari cu o organizare de exceptie, o campanie sustinuta de fundraising si o casa gandita in cel mai mic detaliu – asta a insemnat EFdeN pana in acest moment.

Dar acum urmeaza momentul culminant! Pe 16 iunie se va da startul asamblarii caselor in Versailles, iar „decatletii” vor avea la dispozitie doar 9 zile pentru a face din toate materialele transportate in Franta o locuinta perfect functionala. La sfarsitul acestei perioade va incepe etapa de monitorizare si vizitare a prototipurilor expuse. In timp ce echipa isi va prezenta rezultatul final in fata a pana la 21.000 de vizitatori/zi, casa va fi atent evaluata si monitorizata de juriile de renume international.

Pentru ca suntem la decatlon, fiecare din cele 10 concursuri va insemna un nou rand de emotii pentru studentii romani. Arhitectura, Inginerie si Constructii, Eficienta energetica, Comunicare si Constientizare Sociala, Design urban, Transport si Accesibilitate, Inovatie si Sustenabilitate, vor fi cele 7 probe in care tinerii vor trebui sa convinga juriul ca EFdeN este o solutie realmente viabila pentru viitoarele comunitati sustenabile. Pe de alta parte, in cadrul celorlalte 3 concursuri, Bilantul Energiei Electrice, Conditii de confort si Functionarea casei, juriile vor urmari daca prototipul trece proba practica in conformitate cu parametrii proiectati.

Cum se va face aceasta evaluare? Prin simularea unui trai cotidian – se vor spala vase, se vor usca rufe in mod natural, se va gati si se vor organiza cine cu vecinii din alte tari. Toate instalatiile casei vor fi accesate constant pentru a se demonstra eficienta crescuta a tuturor echipamentelor si strategiilor implementate. Iar toata aceasta experienta va putea fi urmarita in timp real pe www.fb.com/EFdeN.

Desi indeplinirea misiunii EFdeN este mai aproape ca niciodata, doar 40 din cei 70 de studenti implicati in proiect vor putea ajunge la Solar Decatlon Europe 2014. Dar pentru ca EFdeN este, inainte de toate, o mare familie, echipa incearca in continuare imposibilul. Tinerii isi doresc ca, dupa o munca voluntara intinsa pe parcursul a aproape 2 ani (aproape 100.000 de ore in total), fiecare membru sa poata ajunge pentru o saptamana in La Cite du Soleil. Cum ii putem ajuta? Simplu! Printr-o donatie online la www.crestemidei.ro/EFdeN.

Related posts

Fum vs. Vapori – de ce să alegi tigara electronica ca metodă pentru a renunța la fumat

Adina Meyers

Ambassador Best Western

Adina Meyers

Efect al jobului remote: După 25 de ani, angajatul este obez, cocoşat şi mereu obosit – Imagini șocante

Adina Meyers