Postul nu trebuie sa fie ceva arid si fara gust. De aceea iti propunem 3 retete gustoase, sanatoase si usor de preparat, care sa te ajute sa treci mai usor prin postul Crăciunului.
Ciorba de varza dulce
Ingrediente:
o capatana de varza, taiata fideluta
1 morcov, tocat cubulete
1 felie de mare de telina, cubulete
1 ceapa tocata marunt
1 bucatica de pastarna
1 bucatica de patrunjel radacina
1 lingura de bulion
1 cana de suc de rosii
2 lingurite de sare
2 linguri de vegeta naturala, fara sare (amestec de legume deshidratat)
1 crenguta de cimbru
boabe de piper
1 ardei iute uscat sau 1 lingurita de dulceata de ardei iuti
1 legatura de marar tocat fin
1 lingura ulei de masline
Mod de preparare:
Intr-o oala de 3 l, se pune apa si se adauga legumele.
Se lasa sa clocoteasca 25 minute, apoi se adauga bulionul, sucul de rosii si condimentele
Se mai lasa 20 de minute sau pana cand legumele sunt fierte
Se stinge focul, se adauga mararul si uleiul de masline si se acopera oala cu capac
Uleiul il adaug la sfarsit de tot, nu calesc inainte ceapa si legumele in el;
Vegeta naturala (amestecul de legume deshidratat, fara sare) confera un gust deosebit acestei ciorbite;
Ardeiul iute uscat sau, de preferat, dulceata de ardei dulci – reprezinta touch of magic-ul de final.
Supa crema de mazare cu spanac si menta
Ingrediente :
500 grame de mazare;
10 buchetele de spanac;
1 telina;
1 morcov;
1 patrunjel radacina;
1 pastarnac;
2 cepe;
1 cartof;
1 legatura de menta proaspata (ideal) sau 2 linguri de menta uscata;
2 linguri de ulei de masline;
suc de la 1/2 de lamaie;
1 lingurita de ulei de masline cu chili, pentru decor si gust picant;
sare si piper
Mod de preparare:
Am pus legumele – telina, morcovul, pastarnacul, patrunjelul si o ceapa – la fiert si am facut o baza pentru supa;
Separat, am calit a doua ceapa, cartoful, jumatate din spanac si mazarea;
Cand s-au inmuiat putin, am turnat peste legume baza de supa si le-am lasat sa fiarba timp de 20 minute;
Am pus mazarea, cealalta jumatate de spanac, cartoful si ceapa in blender si am acoperit cu o parte din lichid;
Am adaugat menta si sucul de lamaie si am dat drumul la blender
Reteta vegana: Chili de fasole cu dovleac
Ingrediente:
1 lingura ulei de masline
2 cepe mari, tocate marunt
3 ardei grasi de culori diferite, tocati cuburi
1 dovlecei, cuburi
1/2 de dovleac, curatat de coaja si razuit
3 catei de usturoi
3 ardei iuti. rosii
4 cani de supa de legume (sau apa)
4 rosii, fara pielita si tocate marunt (sau puteti folosi 2 cutii de rosii tocate)
1/2 cana suc de rosii
1/2 de kg de fasole neagra/rosie (eu am avut o fasole cu bob mare, rosie)
2 linguri de chimion praf
1 lingura de oregano uscat
sare
1 legatura de patrunjel tocata
2 avocado cuburi (optional)
1/2 de lamaie (optional)
Mod de preparare:
De cu seara, puneti fasolea la inmuiat si a doua zi la fiert
Se incalzeste uleiul intr-o cratita si se pun la calit ceapa si ardeiul gras
Se adauga dovlecelul si dovleacul si se inabusa
Se condimenteaza cu usturoiul pisat marunt si cu ardeii iuti
Se adauga supa de legume, rosiile tocate, sucul de rosii, fasolea si condimentele
Se tine oala pe foc, neacoperita, timp de 30 de minute sau pana cand se inmoaie toate legumele.
Se stinge focul, se presara patrunjelul tocat, cuburile de avocado si se stropeste cu suc de lamaie.
Retete preluate de pe www.hranatate.ro