Sistemele de supraveghere sau sistemele de televiziune cu circuit inchis, reprezinta de fapt paznicul caruia nu trebuie sa ii platesti lunar un salariu pentru a se asigura ca familia, casa sau afacerea, sunt in siguranta zi si noapte, monitorizand si inregistrand tot ceea ce se intampla. Daca la inceput erau folosite doar de institutii inalte sau guverne ale unor tari, in prezent toti ne-am dat seama ce importanta majora au acestea in viata noastra.

Orice locatie in care este montat un astfel de sistem de securitate este cu mult mai sigur, in plus, numeroase orase din Europa, Asia sau America au optat pentru varianta de supraveghere publica, in incercarea de a limita actele de terorism si infractionalitatea.
In jurul anului 1950 au aparut primele idei despre sistemele de supraveghere, intai parand fictiune in cartea lui George Orwell, iar mai tarziu, in 1960 apar dovezi privind monitorizarea personalului regal britanic, iar in 1966 NASA anunta ca utiliza semnale analog pentru a trimite imagini digitale de pe luna catre pamant.
In America , in orasul Chicago, considerat orasul cu cel mai mare nivel de infractionalitate, hotaraste ca este momentul sa investeasca in cel mai scump lant de sisteme de securitate, iar mai tarziu marea majoritate a populatiei au vazut beneficiile aduce de aceste sisteme, astfel incat au ajuns sa fie folosite oriunde in lume.
 Primele sisteme de supraveghere video au fost analogice,insemnand ca transmiteau semnalul in format analogic, la matricea video analogica sau la un VCR( Video cassette recorder), insa dezavantajul era faptul ca nu se putea simultat inregistra si reda imaginile surprinse si erau imposibil de monitorizat de la distanta.
In zilele noastre, sistemele de supraveghere sunt montate si configurate destul de usor, imaginile sunt la rezolutii foarte bune, iar detaliile inregistrate sunt spectaculoase

Care sunt avantajele folosirii sistemelor de supraveghere video?
Printre cele mai importante functii de care dispune un sistem de supraveghere video si cele mai mari avantaje oferite trebuie specificate:
– sistemele de supraveghere sunt printre cei mai importanti factori ce descurajeaza infractionalitatea
– imaginile inregistrate au inceput sa fie folosite ca probe, de catre oamenii legii, in anumite situatii si in cazul in care acestea au fost de foarte buna calitate, oferind detaliile necesare
– atunci cand se decide utilizare sistemelor de supraveghere in intreprinderi, dupa o vreme se observa o crestere a productivitatii angajatilor.
– este foarte potrivit de folosit acest sistem in momentul in care ai copii si trebuie sa pleci de acasa, dar vrei sa stii ca persoana care ramane sa ii ingrijeasca este in ordine, iar copiii sunt in siguranta.
– tehnologia este destul de avansata deja, existand posibilitatea de a verifica ce se inregistreaza in orice moment, si de a controla de la distanta

Cat costa investitia?

Pretul pentru un sistem de securitate difera in functie de diferitele beneficii pe care ni le ofera, se cel mai mult conteaza raportul calitatii ce ne este oferit. De asemenea foarte mult conteaza daca in momentul montarii este necesara cablarea, aceste camere de supraveghere cu cablu sunt mult mai costisitoare si mai dificil de instalat, dar ca si dezavantaje mai exista si posibilitatea de a interfera cu alte lucruri care depind de semnal, in acest mod compromitand calitatea video.
Costul unui astfel de sistem poate diferi si in functie de locul unde este utilizat, existand de exterior, de interior sau mixte, cele de exterior fiind cele mai scumpe, deoarece camerele video au un pret mai mare, fiind mai rezistente si mult mai de calitate. Mai pot exista diferente de tarif si in functie de formatul de inregistrare, VHS fiind cel mai ieftin de pe piata, dar se poate spune ca este de o calitate inferioara. La polul opus trebuie sa amintim formatul DVR, care are o serie de avantaje, dintre care o calitate foarte buna a inregistrarilor si posibilitatea de a monitoriza de la distanta.
O gama larga de sisteme de supraveghere la preturi avantajoase o gasiti aici .

Cate tipuri de sisteme de supraveghere exista?
Sistemele de supraveghere pot fi clasificate in functie de diferitele caracteristici sau avantaje pe care ni le ofera si o sa le mentionez mai jos.
Sistemele de supraveghere difera in functie de modul de functionare astfel:
– sisteme de supraveghere video pentru zi, sunt printre cele mai utilizate si comune
– sisteme de utilizare video pentru noapte( are ca si caracteristica reusita imbinarii modului de supraveghere cu camere video alb- negru care pot trece pe infrarosu)
Pot fi diferentiate sistemele de supraveghere in functie de modul de preluare al semnalului, existand astfel:
– sisteme de supraveghere analogice( cele de generatie mai veche, primele utilizate)
– sisteme de supraveghere digitale( ofera imagini de buna calitate)
Sistemele de supraveghere sunt diferite in functie de modul in care se realizeaza conectivitatea:
– sisteme de supraveghere fara fir( sau wireless, si sunt ideale pentru spatii deschise de mar dimensiuni, usurand conectivitatea cu DVR-urile)
– sisteme de supraveghere cu fir( acestea sunt cele mai populare si cele mai accesibile din punct de vedere al costurilor)
Mai pot fi diferentiate in functie de nivelul de rezistenta, astfel:
-sisteme de supraveghere interior( sunt montate in interiorul locatiilor si sunt destul de fragile cand vine vorba de intemperii si capricii ale vremii)
– sisteme de supraveghere exterior( se monteaza in exteriorul locatiilor si sunt rezistente din punct de vedere climatic, rezistand de la -20 grade la +120 grade.

Care sunt componentele unui sistem de supraveghere video?
Un sistem de supraveghere este un mix de componente pe care trebuie sa le configurezi sau vin in forma preconfigurata, si acestea sunt urmatoarele:
– Camere de supraveghere, care pot fi de interior sau de exterior, si in functie de necesitati trebuie sa exista atentie pe criterii privind rezolutia, calitatea lentilelor, senzorii de imagine, factorii de iluminare sau rezistenta la intemperii. Acestea sunt diferite modele: de interior sau exterior, de tip dome, de tip bullet, ascunse, cu IR incorporat, IP sau analog.
– DVR-ul( Digital Video Recorder), este cel mai important , deoarece face legatura intre toate componentele si poate inregistra clipul video. Aceste este de doua tipuri: standalone( sunt cele mai populare si reprezinta mai multe componente si cararcteristici de sistem propriul de operare- Linux in special)  si
tip placa de captura( sunt bazate pe pc-uri si folosesc ca si sitem de operare Windows-ul).
–  Monitorul( este necesar deoarece pe el se afiseaza imaginile transmise si pot fi de de mai multe feluri)
– Sursa de alimentare( difera in functie de cate camere sunt si exista acumulatoare simple, dar si surse de alimentare de mari dimensiuni)
– Elemente de conectica( este format din mai multe elemente, dintre care cablul, dar si conectori de diferite modele
– Hard- disk( este folosit pentru a stoca imaginile si poate fi de diverse dimensiuni)
  O data cu aparitia a cat mai multe pericole si situatii ce ne pun siguranta in pericol, sistemele de supraveghere video sunt cele mai bune solutii de pot fi luate, atat pentru protejarea casei sau a afacerii, dar in primul rand al familiei.

 

 

Related posts

Durabilitate si confort cu zidarie din BCA

Adina Meyers

Cum să îţi amenajezi propria oază de relaxare

Adina Meyers

Cum alegi caloriferele potrivite pentru casa ta iarna aceasta?

Adina Meyers