Il vedem, dar niciodata nu ne gandim ce poate face, mai exact, un cablu electric – sau cum circula electricitatea prin el. Un cablu electric este, de fapt, un conglomerat de conductori – iar fiecare conductor poate fi ori un fir de cupru, ori unul de aluminiu ce a fost izolat cu PVC in mod individual.

In acelasi timp, un cablu va avea si el o manta protectoare, indiferent de conductori. Aceasta manta poate fi facuta din cauciuc, PVC, sau orice alt material izolant – si va preveni alte „scapari” ce ti-ar putea pune casa in pericol.

Fiecare tip de conductor sau cablu va avea propriul lui cod, format din cifre si litere. Aceste coduri iti vor spune pentru ce sunt potrivite acele cabluri – si, in acelasi timp, unde vei putea sa le folosesti.

1. Cablul CYY-F

Acest tip de cablu contine cupru ca si metal conductor si are o manta din PVC pe post de izolatie. Este cel mai potrivit cablu pentru a transporta energia electrica intr-o instalatie fixa – de exemplu intr-un mediu interior, subteran, liber – intrucat are mai multe straturi izolante. Singurul lucru de care trebuie sa ai grija este sa nu il expui mediilor ce pot degrada mantaua protectoare din PVC.

2. Cablul FY

Acesta este un cablu din cupru mai subtire, izolat cu un invelis din PVC, ce poate fi folosit pentru tot felul de instalatii electrice. Poate fi folosit in instalatii fixe, ce au fost montate ori deasupra, ori in tencuiala – cu conditia sa fie aranjate in tuburi de protectie.

Este recomandat sa nu montezi acest cablu direct sub tencuiala si sa ii acorzi un anumit nivel de protectie. In acelasi timp, nu este recomandat sa il pui direct sub actiunea razelor solare.

Insa, trebuie sa stii ca este un cablu cu proprietati ignifuge superioare, ce va intarzia propagarea flacarii in caz de scurtcircuit.

3. Cablul MYYM

Acest cablu contine conductori din cupru flexibil, o manta si izoatii separate din PVC. In general, este folosit in instalatiile electrice industriale, unde sunt supuse solicitarilor mecanice medii. In acelasi timp, este intalnit foarte des si in instalatii electrice interioare.

4. Cablul MYYUP

Cablurile de acest gen au un interior de cupru foarte flexibil, care a fost rasucit in prealabil. Este perfect pentru folosirea in aplicatii cu alimentare redusa – de exemplu, aparate de uz casnic, lampi sau scule. De asemenea, nu se se recomanda pentru aparatele ce incalzesc, intrucat pot suprasolicita cablul.

5. Cablul MYF

Acesta este un cablu din cupru multifilar ce a fost rasucit si are o rezistenta destul de mare la indoire. Acesta are atat o manta, cat si o izolatie din PVC. Este potrivit pentru a fi instalat in dulapuri electrice, tuburi, legaturi mobile sau pozate. Este recomandat sa evitati utilizarea acestor conductori in aer liber, unde vor fi supusi la intemperii.

Nu in ultimul rand, trebuie sa luati mereu in calcul dimensiunile conductorilor. Firele masive sunt recomandate pentru prize, iar cele cu diametru mic se folosesc la circuitele de lumina. De asemenea, intotdeauna este de preferat sa vorbiti cu un electrician in cazul in care vreti sa va schimbati instalatia electrica. 

Related posts

Vata minerală bazaltică, soluţia optimă pentru creşterea confortului interior şi a eficienţei energetice a casei

Adina Meyers

Totul despre spaţiul de sub acoperiş: arh. Ioana Oncea susţine izolarea cu vată minerală bazaltică

Adina Meyers

GEZE lansează noul sistem de acționare Slimchain 230 V pentru o ventilare completă

Adina Meyers