LifeStyle

Zaharul: dulceata vietii sau otrava alba?

Unul din cele mai toxice alimente este banalul zahar pe care il consumam cu usurinta zi de zi fara a sti in realitate despre efectele lui nocive.

De ce este zaharul un aliment toxic? In primul rand pentru ca este un aliment foarte concentrat si extrem de rafinat. El determina reactii puternice si intense in organism care se acumuleaza in timp. Cu cat vom consuma mai mult zahar cu atat organismul nostru va fi mai „provocat” la reactii metabolice puternice, va „munci” mai mult iar oboseala si uzura nu vor intarzia sa apara in timp. Aceasta „fortare” a organismului, daca se realizeaza in mod repetat, poate sa genereze perturbari ale mai multor sisteme metabolice si dezechilibre importante care vor determina aparitia multor tipuri de boli.  

– Ce afectari ale starii de sanatate pot aparea la consumatorii mari de zahar?

 Cea mai importanta afectare este suprasolicitarea pancreasului care va fi nevoit sa produca insulina in cantitati mari pentru a metaboliza glucidele intense aduse  prin aportul alimentar. Dupa un anumit timp, primul efect al acestei suprasolicitari va fi scaderea secretiei de insulina si cresterea nivelului de glucide din sange care nu vor mai fi metabolizate, fapt ce va determina aparitia diabetului zaharat. Aceasta afectiune intotdeauna va fi insotita si de cresterea nivelului de lipide din sange (excesul de glucide din sange se va transforma in grasimi) care conduce la aparitia de depozite pe vasele sangvine, formand astfel placi de aterom. Aceste placi de aterom vor favoriza aparitia de accidente vasculare cerebrale, accidente ischemice precum angor, infarct, etc.

– Ce afectiuni intalnim la marii consumatori de zahar?

O alta afectare des intalnita la consumatorii mari de zahar este obezitatea, pentru ca orice aliment „concentrat” si rafinat consumat in exces va fi transformat si in depozite, organismul neputand sa il metabolizeze complet. Mai pot apare tulburari precum hipocalcemia, demineralizari osoase, carii dentare, tulburari ale sistemului imun (in sensul scaderii activitatii) manifestate prin slabirea organismului si aparitia de boli pulmonare si infectioase mult mai frecvent. De asemenea, cercetarile medicale recente au mai descoperit si o expunere mai ridicata la bolile de cancer care sunt mult mai frecvente la persoanele care consuma acest aliment in exces decat la cei care il consuma in cantitati mai mici sau chiar deloc. Mai pot sa apara si afectari precum astenia, anemia, reumatismul, scleroza multipla, afectari ale sistemului endocrin dar si alte tipuri de boli asociate.

– Exista inlocuitori naturali pentru zahar?

Da, spre exemplu stevia rebaudiana. Originara din regiunile nordice ale Americii de Sud, extractul acestei plante se gaseste in varianta cristalizata, tablete sau lichida si este un indulcitor natural cu o putere de indulcire mai mare dar cu 0 calorii. Sunt foarte multi producatori care comercializeaza acest produs si se gaseste deja in diferite variante. Unele sunt mai amare, altele au un procentaj mai mare de eritritol iar altele sunt promovate ca “produse dietetice” in ciuda cantitatitatii infime de pulbere minune fiind enuntata pe eticheta doar ca strategie de marketing.

Marilena Oprisanu, chef dietetician si nutritionist holistic ne dezvaluie cateva trucuri aplicate la prepararea  deserturilor sanatoase.

„Eu personal am scos definitiv zaharul din alimentatie si l-am inlocuit cu Green Sugar ca varianta alternativa atat la prepararea deserturilor si a dulceturilor cat si ca indulcitor pentru cafea, ceai sau alte bauturi. Daca vom inlocui zaharul cu extrasul din stevie rebaudiana vom obtine in mod sigur o buna protectie pentru pancreas, o „relaxare” buna pentru organism care nu va mai fi nevoit sa raspunda la atacurile alimentelor foarte concentrate dar si un nivel optim de glucide in sange. Chiar si fara acest inlocuitor natural, se poate satisface nevoia de „ceva dulce” cu  fructe uscate fara adaos de zahar precum stafide, smochine, curmale, caise uscate, etc. Le putem folosi la prepararea deserturilor sau a micului dejun in care putem adauga cereale sau lapte vegetal.”

Daca am vazut de ce este bine sa renuntam la consumul excesiv de zahar, ce fel de boli pot apare daca nu vom face acest lucru si cu ce il putem inlocui, va propun sa mai retineti faptul ca trebuie sa luam in calcul  cantitatea de zahar consumata zilnic care se afla in fiecare aliment consumat in parte.  

Aparent, preparate dietetice sau alte alimente prezentate ca fiind sanatoase, ascund deseori numeroase surprize. De exemplu, o felie de paine integrala contine 2 g de zahar, doua linguri de unt de arahide contin 3 g de zahar, un baton energizant contine in medie 20 g de zahar, 250 ml suc de portocale contin 26 de g de zahar, si asa mai departe.

Daca vom face o lista cu alimentele consumate zilnic si daca vom aduna continutul lor in zahar vom vedea singuri cat de expusi suntem la toxicitatea acestui aliment.  Multe persoane consuma dulciuri compensator confundand nevoia de dulce cu dulceata vietii. Daca urmarim cauzele si suntem atenti la mesajele pe care ni le transmite organismul, vom sti exact daca acesta are nevoie de prajituri sau de imbratisari si afectiune. Nu uitati, trebuie sa atingem echilibrul optim de nutrienti pentru a fi sanatosi insa, sa nu pierdem din vedere si echilibrul starilor emotionale si armonia cu noi insine.

 Aceasta tema va fi prezentata de Drd.  Ninel Bauer- unul dintre cei mai performanti specialisti in medicina integrativa din România  in cadrul unei conferinte de nutritie care va avea loc pe data  de 2 iulie, iar Marilena Oprisanu  va oferi solutii aplicative de inlocuire a zaharului printr-un moment de live cooking

 Mai multe detalii despre eveniment gasiti  pe www.holistik.ro

 Facebook: Biofeedback-by-Ninel-Bauer

 

 

 

 

 

Related posts

Galeria de arta Odeon isi deschide portile

Adina Meyers

Gealan, partener al organizatiei Habitat for Humanity

Adina Meyers

Castigatorii Insign Awards, editia 2011, au ajuns la Milano

Adina Meyers