LifeStyle Retete

Tort vesel, in culori de sezon

Desertul e intotdeauna momentul mult asteptat al unei mese festive. E adevarat ca in perioada sarbatorilor ne bucuram de o gramada de bunatati, de la ciocolata si turta dulce pana la traditionalul cozonac.

Tocmai de aceea, ne-am gandit sa va propunem un alt fel de desert, cu arome nu tocmai specifice Craciunului: un tort cremos, cu vanilie si coacaze proaspete. Acestea se gasesc si in sezonul rece, la supermarket, si sunt mai putin perisabile ca alte fructe rosii.

Decor de sarbatoare

Un tort alb ca zapada, cu un strop de glazura de Craciun. Pardon, de coacaze rosii! La asta ne-am gandit. Chiar daca cele care vor asigura aspectul festiv sunt fructele proaspete, asezate din abundenta deasupra, ai nevoie si de un sirop rosu pentru a orna tortul. Pentru un „decor” complet, presara si cativa fulgi de migdale.

Ingrediente:

Pentru foi:

1 ou

1 lingura de ulei

1 lingura de otet

1 lingura de lapte

1 lingura de zahar

250 g faina

Crema:

4 oua

10 linguri de zahar

5 linguri de faina

600 ml lapte

baton sau esenta de vanilie

Glazura:

300 g coacaze rosii

150 g zahar

Mod de preparare:

Amesteca ingredientele pentru foi (oul, zaharul, otetul, uleiul si laptele), dupa care adauga treptat faina, pana obtii o coca consistenta si omogena. Intinde-o in 12 foi, pe care coace-le direct pe foc, intr-o tigaie de teflon, fara grasime. Atentie! Inlatura periodic excesul de faina ramas in tigaie, pentru a preveni arderea ei si caramelizarea excesiva a foilor.

Pentru crema, pune la foc amestecul compus din galbenusuri, 7 linguri de zahar, lapte si cele 5 linguri de faina. Pe acestea din urma adauga-le treptat, simultan cu laptele. Fierbe compozitia amestecand continuu, apoi las-o la racit.
Bate albusurile spuma cu 3 linguri de zahar si incorporeaza-le in crema racita, in care adauga si vanilia.
Pentru a face glazura, pune fructele si zaharul intr-un vas, pe foc, si lasa-le pana ce sucul de fructe scade, iar siropul se ingroasa, ajungand la consistenta dorita. Intre foi pune cate un strat de crema. La final, orneaza tortul cu siropul de fructe rosii.

 

Related posts

Policolor lanseaza vopseaua lavabila cu miros de caramel

Adina Meyers

Concursul Internațional George Enescu invită publicul să își exerseze calitatea de jurat

Adina Meyers

Lumea satului românesc medieval își deschide porțile în centrul Capitalei Vlaicu Vodă – o altfel de întâlnire cu istoria noastră

Adina Meyers