In acelasi timp, o locuinta verde va va asigura confortul pe termen lung si economii substantiale la plata utilitatilor. Ultima noutate in materie de sisteme de incalzire sunt pompele care preiau si folosesc caldura din sol.

In Romania sunt doua locuinte care folosesc un sistem inovator de incalzire ce asigura o economie de peste 80% la factura de energie termica si care asigura o temperature costanta in locuinta indiferent de cat de aspra este iarna. O astfel de locuinta am descoperit la Rasnov acolo unde proprietarii au cheltuit peste 18.000 de euro pentru a achizitiona un sistem de pompe care preiau si utilizeaza caldura din sol.

In Romania mai exista o singura casa incalzita cu o astfel de instalatie ecologica”, a spus proprietarul. Principiul, dupa care functioneaza pompele, este extrem de simplu, exploatand proprietatea solului de a acumula si mentine energia solara pe o perioada lunga de timp. Energia este captata de sol, fie direct sub forma de radiatii, fie indirect, sub forma de caldura provenita de la ploi si din aer, iar caldura se preia prin schimbatoarele montate orizontal (serpentine) sau vertical (sonde pentru sol).

Sistemul este compus din instalatia de captare a caldurii din sol si o instalatie de preparare a agentului termic, folosind o pompa de caldura cu compresie.

Sursa de energie folosita este gratuita si inepuizabila, adica energia solara înmagazinata în sol, aer, apa freatica sau chiar în stanca. Mai exact, pompa  absoarbe caldura naturala a pamantului si cu ajutorul unui compresor, care este parte componenta a instalatiei, o multiplica în anotimpul rece sau produce frig pe timpul verii. Compresorul urca iarna temperatura în calorifere  la 35-55 grade iar vara o scade pana la 10-12 grade.

Aceasta instalatie este recomandata, in special, pentru casele din zona de munte, acolo unde temperaturile scad, frecvent, sub minus 10 grade Celsius. “Este pacat ca nu sunt prea multi proprietari care se gandesc la o sursa de energie termica alternativa, care ii ajuta sa isi recupereze investitia initiala intr-un timp foarte scurt”, a mai spus proprietarul.

Related posts

Aproape de natura cu pavajul Pietra

Adina Meyers

Cum hidroizolezi un acoperis circulabil

Adina Meyers

Pompele de caldura, o solutie pentru viitor

Adina Meyers