In prezent, stilul baroc a fost adoptat in arhitectura moderna iar impactul vizual este maxim.

Barocul inseamna, in primul rand, opulenta si grandoare si, pentru cunoscatori, presupune spectacol si dramatism. El este asociat cu ornamente atent elaborate, ce prezinta o atentie deosebita abordarea detaliilor. Acest stil, care isi are radacinile adanc infipte in istorie, a revenit brusc in atentia arhitectilor si a designerilor de interior care s-au confruntat cu dorinta proprietarilor pentru spectaculozitate. „Barroco”, cuvant portughez care facea referire la perla de forma neregulata, este sinonim, in arhitectura moderna, cu punerea in scena a unei “piese de teatru” la nivel arhitectural.

Partea cea mai spectaculoasa a “barocului” este preocuparea marilor designeri de a reinventa, permanent, acest stil al secolului al XVII-lea, dandu-i noi valente pe care le justifica prin libertatea de creatie si prin noile cerinte ale pietei. Pe de alta parte, liniile drepte, formele patrate sau rotunde sunt inlocuite de cele ovale, eliptice sau de linii curbate, fapt care “indulceste” ambientul.

Concrent, obiectele de mobilier au forme rotunjite iar picioarele acestora imita, de multe ori, forma labelor de animale salbatice.

Stilul baroc era, in vechime, caracterizat de materiale rare si pretioase cum este, de exemplu, fildesul dar, mai nou, a fost acaparat de tendinta eco asa ca materialele folosite au fost reinventate, cu o singura conditie: sa pastreze, in prim plan, ornamentele opulente, detaliile minutioase si textilele scumpe.

Barocul este caraterizat si prin folosirea insemnelor puterii sau a unor detalii orientale, imbinate cu un decor general minimalist. In stilul baroc pe langa obiectele de mobilier din lemn masiv, de multe ori vechi si reconditionate, sunt la mare cautare marmura, cristal, pardoseala lacuita, tapetul sau basoreliefurile din ghips.

Tablourile si oglinzile au ramele impunatoare, atent sculptate, incaperile fiind ornate si cu candelabre somptuoase. In ceea ce priveste paleta cromatica, albul si negrul sunt inviorate de culori agresive, puternice, precum rosul aprins, fucsia, mov si de nuantele metalice. In plus, in stilul baroc se regaseste, cu generozitate, imprimeurile abstracte, dungile si cele florale.

Related posts

Cum să folosiți inteligent spațiul de sub pat

Bianca Ion

Mansarda cu jucarii

Adina Meyers

Cum să-ți modifici locuința într-una inteligentă

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe