Home

Un punct de atractie intr-o veranda: masca pentru radiator

Un radiator care nu are un design special nu este in niciun caz un element estetic, mai ales atunci cand este amplasat intr-un punct care atrage toate privirile.

Materiale:
– sipci din lemn de brad
– holtzsuruburi
– usa prefabricata
– lambriu din lemn de brad
– tabla perforata din aluminiu
– smirghel
– vopsea
– diluant

Cel mai bun mod de a ascunde un element inestetic este sa il accentuezi in mod inteligent. In cazul acestui radiator, locul unde a fost amplasat reprezenta singura solutie, insa si cel mai prost loc cu putinta, pentru ca era primul lucru pe care il vedeai cand ieseai sau cand intrai in acel spatiu, care are un perete complet vitrat, in rest comunicand liber cu livingul si cu un alt hol.
Asadar, mascarea radiatorului a fost singura varianta. Modul cum am realizat masca este destul de complicat. Treaba se putea rezolva si mai simplu, montand deasupra radiatorului o polita din lemn si prinzand de aceasta o jaluzea care ar fi ascuns elementul deranjant, ar fi lasat aerul sa circule si ar fi permis radiatorului sa functioneze.
Dar eu doream ca masca sa faca parte din decorul spatiului, ai carui pereti sunt complet imbracati in lambriu de lemn. Din fericire, cel mai complicat element – si anume panoul decorativ cu zabrele – se gaseste de-a gata, in mai multe dimensiuni, la unul dintre marile magazine de bricolaj. Restul s-a construit in jurul acestul panou. Iata cum.

Pasul 1:
Primul element pe care trebuie sa il realizezi este scheletul din lemn al mastii. Sipcile cu sectiunea patrata, de 5 x 5 cm, cumparate gata slefuite de la un magazin de bricolaj, au fost perfecte. Latimea mastii trebuie sa fie cu 5 cm mai mare decat distanta de la perete pana la fata radiatorului.

Pasul 2:
In partea de jos a mastii am montat o plinta din lemn, decupata in acolada nu numai pentru efectul decorativ, dar mai ales pentru a permite aerului sa circule. Panoul cu zabrele trebuia sa fie pe centru, asa ca am montat lambriu dinspre mijlocul mastii spre laterale, tinand cont de dimensiunile lui.

Pasul 3:
Partea de deasupra panoului cu zabrele a fost acoperita tot cu bucati de lambriu. In loc de acest element decorativ poti folosi o bucata de tabla de aluminiu perforata, insa ca terminatie decorativa trebuie sa-i montezi de jur-imprejur sipci, ca o rama de tablou.

Pasul 4:
In loc de blat am folosit o bucata de tabla de aluminiu perforata, pentru a permite caldurii sa iasa. Am dorit ca masca sa gliseze perfect in spatiul destinat, asa ca am facut mai multe probe, slefuind cu smirghel partile care impiedicau acest lucru.

Pasul 5:
Am trecut la finisarea mastii cu vopsea crem, in aceeasi nuanta ca cea a peretilor. Primul strat de vopsea face ca fibrele lemnului sa se ridice, astfel ca, dupa uscare, e bine sa slefuiti usor cu smirghel inainte de a aplica cel de-al doilea strat.

Pasul 6:
Masca de radiator nu am vopsit-o la fata locului, asa ca, dupa uscare, am potrivit-o bine si am prins-o de pereti cu ajutorul unor mici coltare. La final, o sipca decorativa montata pe perete a facut trecerea de la blatul mastii la lambriul vertical al peretelui, dar a si fixat-o mai bine.

Propunere: arh. Mugur KREISS

(mugur@mkdesign.ro, www.mkdesign.ro)

 

Related posts

Cetățenii se pot implica în gestionarea fondurilor europene pentru protecția mediului

Adina Meyers

6 paturi pentru catei, realizate din mobila veche

Adina Meyers

Cum sa intretii culorea peretilor

Adina Meyers