Home

Suport chic pentru reviste

Pentru ca ziarele si revistele care te ajuta sa te relaxezi sa nu stea in dezordine, va propunem sa le construiti chiar voi un suport. Iata cum a reusit acest lucru arh. Mugur Kreiss.

Au fost folosite mai multe materiale: doua elemente decorative din fonta (daca nu se gasesc  in gospodarie, se pot cumpara, de exemplu, de la un targ de anticari); doua placi din pin, de 20 x 80 cm; o sipca decorativa de aprox. 1 m; tintisoare; holtzsuruburi cu lungimea de 4 cm; aprox. 200 g vopsea.

Cele doua suporturi din fonta folosite de Mugur serveau initial la expunerea tablourilor. In plus, erau formate din mai multe elemente prinse intre ele cu suruburi, asa incat a fost simplu sa fie dezasamblate si folosite la ceea ce a rezultat pentru a construi acest suport de reviste. Atentie! Atunci cand se manevreaza obiecte din fonta, aveti grija sa nu le loviti cu ciocanul sau sa le scapati pe jos, pentru ca fonta este casanta. Privindu-le cu atentie, va veti da seama ca sunt turnate, astfel, vanzatorii nu te vor putea pacali spunand ca sunt din bronz sau din cine stie ce metal pretios.

 1. Fiecare suport era format din cate trei piese. Suruburile de prindere au fost desfacute si au fost puse deoparte partile superioare, pastrandu-se pentru alt proiect. Partile care urmau sa fie folosite au fost spalate bine cu detergent, pentru a le degresa.

 2. Placile de pin au fost masurate si taiate astfel incat din bucatile rezultate sa se poata forma o cutie in care sa incapa reviste. Se calculeaza inaltimea partilor laterale in functie de picioarele metalice (cele mai mari elemente din fonta ale vechilor suporturi) si se prind in holtzsuruburi, iar in partea de jos se mascheaza imbinarea cu sipca decorativa.

 3. Pentru a obtine o forma mai armonioasa, partile laterale ale cutiei se tesesc usor, dupa care se rotunjesc colturile, folosind masina electrica de slefuit. Astfel, chiar daca imbinarile dintre placi nu sunt exacte, se pot corecta, astfel incat colturile cutiei sa iasa perfect.

 4. Se probeaza picioarele din fonta ale suportului. Se traseaza linia lor si se verifica daca tesitura lateralelor din lemn urmareste unghiul elementelor metalice. Daca liniile nu sunt paralele, operatiunea de slefuire trebuie reluata. Apoi se traseaza locul unde toate elementele metalice se vor prinde de cutia din lemn, in holtzsuruburi.

 5. Elementele metalice se prind, de proba, de cutia de lemn. Atentie! Gaura pe care o dati pentru holtzsurub cu ajutorul masinii de gaurit, asa-numita si gaura de ghidare, nu trebuie sa aiba diametrul mai mic decat cea a holtzurubului. Nu insurubati holtzsuruburile fara a gauri in prealabil lemnul, pentru ca exista riscul ca acesta sa crape.

6. Elementele metalice se demonteaza si se vopseste cutia din lemn. Se da un strat de vopsea si se lasa sa se usuce pana a doua zi. Apoi se reslefuiesc usor suprafetele si se da din nou cu vopsea. Numai asa cutia va fi perfect neteda. Daca lemnul absoarbe culoarea repede, inseamna ca trebuie sa mai aplicati un strat.

Propunere: arh. Mugur KREISS

(mugur@mkdesign.ro, www.mkdesign.ro)

Related posts

Ce trebuie să știi despre alegerea unei pardoseli de calitate pentru casa ta

Adina Meyers

A museum in a church

Adina Meyers

DIY: montarea unui sistem de iluminat pentru decorarea gradinii

Adina Meyers