Amenajari Interioare

Trei sfaturi utile pentru facturi mai mici. Cum transformi casa intr-o locuinta eficienta energetic

Atunci cand iarna se apropie, incepem sa ne gandim la facturile la intretinere, incalzire si electricitate, care cresc pe masura ce vremea se inrautateste, iar temperaturile de afara scad vertiginos.

Insa tehnologia ne ajuta sa contracaram efectele frigului in buzunarul nostru si sa ne transformam locuinta intr-o casa eficienta din punct de vedere energetic.

Orice investitie legata de eficienta energetica este profitabila si se amortizeaza in timp.

Iata ce trebuie sa faci pana la venirea iernii:

Renunta la becurile clasice

Intr-o locuinta, iluminatul reprezinta aproximativ 20% din factura la energie electrica, din cauza becurilor ineficiente din punct de vedere energetic. O alternativa la becurile clasice, care sunt adevarati rechini ai consumului de curent electric, este reprezentata de becurile cu LED. Acestea au o durata de viata mult mai mare, intre 35.000 si 100.000 de ore. Asta inseamna ca, daca un bec este aprins timp de 5 ore pe zi, el va rezista intre 19 si 54 de ani! In plus, dupa cum vedem la philips.ro, becurile cu LED emana o lumina alba, calda si sunt disponibile pe piata in cateva zeci de modele.

Atentie la clasa energetica a aparatelor electrocasnice

La sfarsitul anului 2010 a intrat in vigoare Directiva europeana 2010/30/EU, prin care producatorii de electrocasnice au fost obligati sa introduca o noua clasa energetica: A+++. Politica europeana privind eficienta energetica a avut succes, iar producatorii au lansat pe piata produse din ce in ce mai eficiente din acest punct de vedere. Daca produsele de tip A+++ sunt disponibile pe piata de aproape 5 ani, ai putea sa te gandesti la inlocuirea aparatelor din casa ta, care consuma foarte mult curent electric, cu altele mult mai eficiente energetic. Spre exemplu, factura la electricitate va fi mult mai mica in urmatorii ani daca frigiderul si masina de spalat, mari consumatoare de curent electric, respecta standardele energetice de top impuse de Uniunea Europeana.

Termoizoleaza casa

O locuinta nu poate deveni cu adevarat eficienta din punct de vedere energetic daca nu este termoizolata, iar incalzirea din timpul iernii este dificila si costisitoare. Termoizolarea interioara si exterioara reprezinta primul pas in obtinerea unui confort termic sportit si in micsorarea costurilor de incalzire. In plus, vei scapa in acest fel si de umezeala. Ferestrele reprezinta cel de-al doilea element foarte important in transformarea locuintei tale intr-o casa foarte calduroasa. Daca vei cumpara geamuri termopan, alege-le pe cele cu „low-e” („low emisivity”) – emisie scazuta de caldura prin radiatie. Centrala termica este si ea o solutie foarte eficienta de incalzire a locuintei, iar investitia este amortizata in cativa prin costurile semnificativ mai mici ale facturilor la incalzire.

Foto: pixabay.com
 

 

Related posts

Cum distingem intre stilurile de mobilier

Adina Meyers

Si holul poate fi amenajat asa cum doresti

Adina Meyers

Podul casei – ideal pentru camera copiiilor

Adina Meyers