Image default
Amenajari Interioare

Transformarea unui pod intr-un loft ultramodern

Initial, proprietarul – un artist suedez binecunoscut in mass media locala – a cumparat doua apartamente mici in cladirea situata imediat dedesubtul podului. Treptat, deoarece spatiul pentru munca si pentru cresterea copiilor se dovedea a fi din ce in ce mai neincapator, ideea de a cumpara si de a renova si spatiul din pod a parut mult mai plauzibila decat aceea de a se muta in alta casa.

Astfel, proprietarul, sound-artistul Peter Palven, a angajat studioul de arhitectura Smog sa realizeze proiectul de amenajare a loft-ului sau cu dubla destinatie, de locuinta si studio artistic.

Arhitectii au propus ca spatiul nou creat sa fie un open space cu un living, patru dormitoare, zona de lucru si doua bai. Solutia compartimentarii a constat in montarea peretilor de gips-carton de diferite forme geometrice, care se imbina cu mobilierul, ceea ce a oferit arhitectilor o libertate maxima in ceea ce priveste alegerea zonelor in care peretii pot fi plasati. Functionalitatea si conceptul de design au fost determinate de interactiunea spatiilor compartimentate (a sectiunilor peretilor si tavanelor), in scopul de a crea un flux si un ritm intre aceste zone care unesc elementele arhitecturale intr-un ansamblu coerent. Folosirea oglinzilor si taietura dramatica a peretilor de ghips carton adauga experiente noi de lumini si umbre scenografiei mansardei.

Mansarda si etajul al doilea au fost redefinite in totalitate. Scara care duce la mansarda, singurul element nou introdus, isi pune amprenta asupra intregii reamenajari. Ea preia liniile peretilor, le inclina, creand parca goluri orizontale si verticale, oferind flexibilitate apartamentului. Scara duce direct la camera centrala din mansarda care este dominata de ferestrele de mansarda VELUX, de mobila minimalista si elemente multimedia.

Pentru o atmosfera destinsa si pentru a contrasta cu tonurile grave ale mobilierului si aparaturii media, aceeasi nuanta de alb a fost folosita pe toate suprafetele, cu exceptia podelei. In camera centrala, lumina venita din ambele parti, prin ferestrele de mansarda VELUX, creeaza o atmosfera vibranta, dar totusi calma care te face sa te simti confortabil. In baie, taietura verticala a ferestrei pare sa extinda lungimea acesteia. Operate fie automat, fie manual, ferestrele de mansarda VELUX permit ventilarea naturala, intensificand sentimentul de stare de bine si de confort interior. Amplasate fie foarte sus, si avand ca motiv doar cerul albastru, sau foarte jos – aproape ca un hublou intr-o nava care abia depaseste nivelul apei – fac ca imprejurimile sa apara distante si discrete.

Utilizarea rafturilor integrate in pereti si a usilor glisante fac posibile deschideri si inchideri nebanuite. In acest mod, diviziunea dintre zonele considerate private si cele care pot gazdui evenimente artistice publlice devine extrem de utila, putand fi adaptata in functie de situatie (cand clientii viziteaza spatiul de lucru sau cand in camera principala au loc spectacole de arta sau show-uri multimedia).

Generalizand, recastigarea spatiului neutilizat din pod printr-o astfel de abordare creativa este o solutie ingenioasa in special pentru locuintele mici ca dimensiuni, iar iluminarea naturala cu ajutorul ferestrelor de mansarda VELUX este elementul cheie pentru succesul amenajarii, deoarece ea evidentiaza si da valoare fiecarui detaliu.

Pentru alte exemple de renovare, accesati www.velux.ro

Articole similare

Cum alegem perna in functie de problemele de sanatate

Elena Virlan

Apartament cu stil in Sao Paulo, o reinterpretare Pop Art

Radu Vezure

Cabana rustica si prietenoasa cu mediul

Simona Popa

Lasă un comentariu