Solutii Constructive

Top 4 materiale naturale pentru o locuinţă sănătoasă

Putem aprecia dacă o casă este sănătoasă sau nu în funcţie de calitatea aerului din interior, a apei care circulă prin ţevi, de cantitatea de lumină naturală pe care o primeşte, de siguranţa construcţiei la cutremure şi foc, precum şi de gradul de confort pe care îl oferă.

Toate acestea sunt determinate de materialele folosite la construirea şi finisarea locuinţei. Astfel, putem afirma că utilizarea unor soluţii cât mai naturale reprezintă o premisă bună pentru ca un cămin să fie sănătos şi să le asigure locatarilor săi un confort sporit. Iată un top al celor mai recomandate materiale pe care ar fi bine să le ai în vedere:

1. Lemnul
Dintre materialele naturale, cel mai utilizat este lemnul, datorită atuurilor sale principale: este un bun izolator, oferă o rezistenţă mecanică acceptabilă pentru construcţiile medii şi asigură stabilitate pe durata unei generaţii. La interior, o locuinţă cu structura din lemn are un climat foarte plăcut şi un design deosebit de atractiv. De asemenea, fiind o resursă regenerabilă, refolosibilă şi reciclabilă, lemnul continuă să fie utilizat într-o mare măsură atât pentru construirea caselor, cât şi pentru realizarea componentelor care intră în structura acestora (acoperişuri, şindrilă, şiţă, pardoseli din parchet, uşi etc.).
Comparativ cu alte sisteme, construcţiile din lemn sunt prietenoase cu mediul, au o perioadă scurtă de execuţie, sunt intime, călduroase iarna şi răcoroase vara, păstrează o umiditate optimă în interior indiferent de vreme şi sunt recomandate inclusiv pentru zonele aglomerate ale oraşelor, deoarece le asigură proprietarilor linişte şi confort.

2. Piatra
Folosită în construcţii încă din Antichitate, piatra este cel de-al doilea material natural preferat pentru ridicarea unei case trainice şi sănătoase, şi aceasta datorită rezistenţei sale.
Se utilizează ca soluţie pentru faţade, fundaţii, garduri, terase, pavaje sau alei, iar adesea serveşte la realizarea unor locuinţe 100% din piatră, aşa cum sunt cele din zonele mai calde, unde acest material aduce multă răcoare în interior.

3. Cărămida
Reprezintă unul dintre cele mai populare materiale de construcţie, obţinându-se din cele patru elemente fundamentale – pământ, apă, aer și foc –, ceea ce îi conferă calitatea de soluţie naturală, care se integrează armonios în mediul înconjurător. Amestecul, având la bază argila, căruia i se adaugă și alte materiale (nisip etc.), este uscat la soare sau ars în cuptoare speciale.
Datorită modelării uşoare în forme geometrice variate – plane, subţiri sau circulare –, lutul are o întrebuinţare pe scară largă, restricţiile fiind impuse de distanţele de transport şi de volumul mare implicat de punerea în operă.

4. Chirpiciul
Realizat dintr-un amestec de lut, paie şi bălegar de cal şi uscat prin expunere la soare, chirpiciul a fost folosit în mod tradiţional şi în ţara noastră, cu rezultate bune în special în Dobrogea. Pentru zidire, se foloseşte ca liant o pastă obţinută din amestecarea pământului galben cu apă şi, în unele cazuri, un adaos de var. Dintre numeroasele avantaje pe care le oferă acest material, le amintim pe următoarele: nu emană substanţe toxice în timpul execuţiei sau al exploatării casei; este un bun izolator termic; datorită elementelor ecologice pe care le conţine, respectiv lut şi paie, asigură un mediu interior favorabil; oferă răcoare vara şi căldură iarna; permite locuinţelor să „respire” foarte bine, mai ales dacă au acoperişul din paie şi pardoseala din lut natural; este flexibil şi, în cazul unor acţiunii seismice, deplasările create nu afectează structural casa; dacă este întreţinut în mod regulat şi corespunzător, poate asigura o durată de viaţă de până la 170 de ani.
Chirpiciul are şi un minus: este sensibil la umezeală şi, odată îmbibat cu apă, îşi pierde capacitatea portantă. Însă, în general, casele din chirpici sunt realizate pe structură din lemn şi au compartimentări ce se sprijină pe fundaţii din piatră, tocmai pentru a nu ajunge la ele umezeala.

Lutul, baloţii de paie şi stuful sunt materiale de construcţie care se pretează excelent caselor ecologice. Acoperişurile verzi, din pământ şi vegetaţie, reprezintă, de asemenea, o soluţie foarte potrivită pentru acest tip de locuinţe.

Foto: Shutterstock

Related posts

Cateva idei pentru amenajarea unei mansarde

Adina Meyers

Jardinierele – secretul amenajarilor de primavara

Adina Meyers

Proiect de casă cu mansardă: suprafața utilă 130.56 mp

Adina Meyers