Dorinta proprietarilor de apartamente de bloc de a mari suprafata lor utila isi gaseste rezolvarea in recuperarea suprafetelor exterioare cum sunt balcoanele sau logiile, aceasta fiind o solutie frecvent intalnita in domeniul reamenajarilor.

Materialele constituente ale peretilor exteriori, pozitionarea balcoanelor sau logiilor, precum si dimensiunile si forma lor sunt factori care conditioneaza integrarea acestora in aria utila a locuintei.

Pentru exemplificare, am ales semilogia situata in zona livingului unui apartament interbelic. Vechimea imobilului a fost un factor in plus pentru executarea unor lucrari de calitate.

Faptul ca aceasta zona exterioara era destul de deteriorata – ea ne mai cunoscand lucrari de renovare de la construirea imobilului, din 1938 – l-a obligat pe proprietar sa angajeze mana de lucru inalt calificata dar, mai ales, sa achizitioneze cele mai bune materiale. Pentru termoizolarea spatiului la interior a fost ales sistemul Rigips cu profile metalice si placi din gips-carton, la care a fost adaugat un strat de vata minerala bazaltica.

Un alt lucru important de care s-a tinut seama a fost balconul de la etajul superior. Deoarece acesta nu era inchis, a trebuit ca planseul care il separa de zona in lucru sa fie hidroizolat corespunzator, apoi a fost pus in opera in siguranta, pe plafonul fostei logii, sistemul termoizolant Rigips.

Etape de lucru:

– Au fost montate ferestrele termoizolante care inchid semilogia.

– Prima suprafata izolata a fost pardoseala. Pe ea a fost aplicat un strat de polistiren extrudat cu grosimea de 5 cm. Peste el a fost turnata sapa din ciment si nisip intr-un strat de 5 cm.

– La nivelul plafonului, parapetului si peretilor a fost construit un schelet metalic din profile UD30 si CD60. Profilele ghidaje UD au fost fixat pe suprafetele de baza la o distanta de 10 cm. de pereti, respectiv de tavan. 

– In acest spatiu, de 10 cm, a fost introdusa vata minerala bazaltica. Aceasta a fost bine presata in asa fel incat nu au ramas spatii goale in zona izolata, impiedicandu-se astfel transformarea lor in punti termice.

– Pe scheletul metalic au fost fixate, cu suruburi autofiletante, placile din gipscarton Rigips. In ele au fost practicate orificii pentru montarea conductelor de tur si retur ale caloriferului.

– Toate zonele de imbinare au fost armate si chituite. Dupa ce chitul s-a uscat, acesta a fost sefuit pentru a fi pregatit de finisare. In acest scop, a fost folosita vopsea lavabila in doua culori din aceeasi gama cromatica.  

Articole similare

Cum poti refolosi apa menajera?

Simona Popa

Cum protejezi acoperișul tip terasă circulabilă de ploile toamnei

casamea.ro

VELUX iti rasplateste alegerea si iti face cadou montajul!

casamea.ro

Lasă un comentariu

20 − 13 =