Pavajul reprezintă soluția ideală pentru amenajarea unui spațiu exterior practic și estetic. Dacă îți dorești o curte sau o grădină modernă, amenajată cu pavaj, trebuie să știi ca montajul este esențial pentru menținerea aspectului de-alungul anilor, iar lipsa profesionalismului montatorilor poate produce adevărate dezastre pe termen mediu şi lung.

Nu este necesar să fii specialist pentru a realiza o bună evaluare finală a montajului, trebuie doar să urmărești câteva aspecte cheie:

1. Formarea bălților
Cu toţii ştim cât de neplăcute sunt bălțile apărute după ploi sau în urma topirii zăpezii. Atunci când acestea se formează pe suprafața pavajului, indică faptul că montajul nu a fost bine realizat. Un pavaj corect montat nu va permite formarea bălților, deoarece aceasta are o pantă de minim 1%, care direcționează apa către rigole sau guri de scurgere.
Rigolele se montează liniar și colectează apa de pe întreaga suprafață deservită, ferindu-vă astfel de neplăcerile unei curţi inundate sau pline de bălţi. Acestea sunt prefabricate la dimensiuni precise, iar îmbinarea lor se face de cele mai multe ori prin glisare, fără a fi necesară utilizarea vreunui instrument special.

2. Uniformitatea suprafeței pavate
Uniformitatea pavajului este cel mai vizibil indiciu care determină calitatea unei lucrări de pavare. O suprafaţă pavată în mod profesionist trebuie să fie compactă, fără spaţii goale şi să nu prezinte denivelări, oricât de mici, deoarece cu trecerea timpului acestea se vor accentua sub influenţa traficului şi a condiţiilor meteorologice. Pentru a nu apărea astfel de probleme, este important ca montatorii să efectueze toţi paşii necesari pregătirii terenului:
– trasarea exactă şi pichetarea suprafeţei ce urmează a fi pavată;
– îndepărtarea stratului vegetal până la adâncimea din proiect;
– nivelarea şi compactarea suprafeţei excavate;
– adăugarea stratului suport.
Prin realizarea acestor etape se va obţine o structură corespunzătoare îndeplinirii destinației alese, fie că vorbim de un pavaj destinat traficului greu sau unul destinat traficului pietonal.

3. Aspectul rosturilor
Un pavaj corect montat trebuie să aibă rosturile dintre pavele complet umplute cu nisip fin şi uscat, pentru a nu permite deplasarea sau ciocnirea pavelelor, ruperea marginilor sau deformarea pavajului, indiferent unde este montat – pe o suprafaţă plană sau pe una cu pantă. Pentru a oferi o bună stabilitate pavajului, este indicat să fie presărate două straturi de nisip între rosturi, înainte şi după tasarea pavajului cu placă vibrantă. Stratul din urmă va avea rolul de a umple rosturile, pentru o închidere perfectă a acestora.

4. Montajul bordurilor
Montarea bordurilor este esenţială în menţinerea uniformităţii zonei pavate. Astfel, dacă bordurile nu sunt puse corect, pavelele au mult spaţiu la dispoziţie şi se pot separa, apărând denivelări sau chiar găuri în pavaj. Montarea corectă a bordurilor implică mai mulţi paşi, de la pregătirea stratului suport din balast şi aşternerea sa, aşezarea bordurilor şi alinierea lor cu un ciocan de cauciuc şi fixarea bordurilor prin realizarea unei pane din beton.

5. Marginile pavelelor
Există situaţii în care colţurile pavelelor se fisurează pe măsură ce pavajul este utilizat. Acest fenomen nu are legătură cu calitatea produsului, ci este tot un rezultat al unui montaj deficitar, care apare atunci când stratul de suport nu este suficient de solid pentru a susţine încărcătura pavajului.

Aceste recomandări sunt valabile pentru lucrările realizate cu pavele de uz rezidențial.

Pentru a fi sigur că pavajul montat va rezista timp îndelungat, îţi recomandăm să apelezi la serviciile unei firme specializate. Cu o vastă experienţă în domeniul pavajelor, echipa de montaj Elis Pavaje, liderul pieţei pavajelor din România, are capacitatea de a realiza toate etapele necesare unui astfel de proiect complex, de la montajului propriu-zis al pavelelor, lucrări de pregătire a terenului, la debarasare sau alte lucrări specifice implicate.

Mai multe recomandări găsiţi pe www.desprepavaje.ro

 

Related posts

Locuință unifamilială cu regim de înălțime P+1E

Adina Meyers

5 lucrari de mentenanta pe care trebuie sa le faci regulat in casa

Adina Meyers

Cum poți remedia de unul singur denivelările pereților interiori

Adina Meyers