Home LifeStyle

Stomatolog: petele de pe dinți ne fac să fim percepuți cu 13 ani mai bătrâni

O dantură sănătoasă se obține și se menține pas cu pas.

Dantura sănătoasă contribuie la un look fresh

Un om cu o dantură sănătoasă zâmbește larg, e vesel și optimist, deschis, inteligent și împlinit în viață.

”Zâmbetul te face să te simți mai tânăr și să fii mai încrezător în tine. Totodată, o dentiție integră asigură o stare de sănătate mai bună. Cum? Prin mestecarea eficientă a alimentelor și, în acest mod, sănătatea întregului sistem digestiv – stomac, ficat, intestine. Așadar, organismul procesează alimentele cu mai multă ușurință și nu mai obosește din această cauză. Pe de altă parte, o digestie corectă oferă o stare de spirit bună și astfel, ajungem la optimism și la reușita în viață. Cât despre vârstă, arătăm exact vârsta pe care o simțim. Deci, dacă ne simțim tineri și plini de energie, cu un zâmbet sănătos și contagios, asta emitem în jur și chiar așa suntem!”, crede dr. implantolog Lorelei Nassar.

Iată 5 pași de care să ții cont pentru a avea o dantură albă și un zâmbet tânăr:

1. Alimentați influențează sănătatea și tinerețea dinților. Mai exact, cum mănânci, așa zâmbești!

Da, alimentația influențează direct dantura în viața de zi cu zi.

„Trebuie menționat că, alimentația și-a schimbat consistența de-a lungul vremii și, dintr-o consistență tare (la început trebuia să sfâșiem carne și legume crude, neprocesate) a devenit foarte moale și cu totul procesată. Practic, a scăzut numărul de dinți prezenți pe arcadă. De aceea, acum întâlnim din ce în ce mai mulți molari incluși ca alți dinți. O alimentație cu multe fructe, legume și alte componente neprocesate mărește funcția de autocurățare a dinților, atât direct, cât și prin cantitatea crescută de salivă pe care o declanșează, aceasta având rol de spălare a dinților. În timp ce alimentele moi și lipicioase rămân aderente pe dinți mult timp și conduc la formarea de placă bacteriană și carii, acumulându-se microbi și toxine microbiene. De asemenea, petele de pe dinți pot sugera o stare de neglijență și nepăsare asupra propriei persoane, așa încât, categoric acestea dau un aspect îmbătrânit prematur”, adaugă specialistul.

Un studiu britanic arată că petele de pe dinți fac ca femeile să fie percepute cu 13 ani mai în vârstă decât vârsta lor reală.

2. Renunță la fumat!

Fumatul nu doar că sporește riscul ca integrarea unui implant dentar în țesutul osos să eșueze dar, totodată, acesta influențează starea de sănătate a gingiilor, iar gingiile bolnave pot duce la eșecul implantului dentar.

„Fumatul afectează negativ țesuturile cu vase mici de sânge (gudronii din fum duc la obstruarea lor, și scad astfel vindecarea acestor țesuturi), iar dacă vasele mici de sânge nu sunt funcționale, în zonă nu sunt prezente elemente celulare reparative. Astfel, procedura de reparare este întârziată”, punctează dr. Nassar.

3. Atunci când e cazul, apelează și la tratamente, pentru ca dintele să rămână cât mai mult sănătos

Prevenția e primul pas. Si asta se aplică nu numai dinților, cât și țesuturilor vecine și de susținere – parodontiul.

„Vorbim despre parodontoză, care în opinia mea este dificil de diagnosticat, pentru că progresează fără durere și ajunge astfel să nu fie detectată decât târziu, când dinții sunt mobili și vor trebui extrași.”

Pentru a menține starea optimă a danturii, trebuie menționate câteva măsuri necesare:

• periajul de 2-3 ori pe zi;
• spălăturile bucale;
• igienizarea la clinica stomatologică, cu obligativitate de revenire la 6 luni;
• sigilarea dinților în cazul copiilor și al adulților, precum și tratarea lor chiar de la cea mai mica carie apărută.

Este imperios necesară vizita periodică la stomatolog pentru depistarea oricăror leziuni în stare incipientă.

4. Rolul fluorizării în prevenirea cariilor dentare

„Fluorizarea este în acest moment destul de controversată. Deși, în mod sigur aceasta influențează pozitiv dinții întărind structura smalțului și împiedicând în acest mod apariția cariilor, se pare că, pe termen lung are efecte secundare cancerigene pentru diverse organe. De aceea, sunt multe țări în care s-a sistat fluorizarea sistemică prin apa de băut, lapte etc. și se limitează la fluorizare locală prin geluri și paste de dinți”, ne informează specialistul.

5. Alege tehnici moderne de estetică dentară

Estetica dentară începe de la un periaj executat în cabinet și airflow, care conferă o notă de prospețime întregii dentiții, și continuă până la obturația fizionomică bine făcută. Desigur, sunt incluse și fațetele din diverse materiale, fie ele ceramice sau compozit, coroanele fizionomice din ceramică, zirconiu și chiar celelalte lucrări protetice, care toate trebuie să împlinească exigențe estetice sporite.

„Tot timpul apar lucruri noi, începând cu materiale dentare de ultimă generație, aplicațiile laserului în stomatologie, tipuri de refacere chirurgicală a dinților și țesuturilor moi, până la reconstrucții imediate ale unei arcade întregi cu ajutorul implanturilor și a lucrării protetice pe implant. Important e ca pacientul să mențină legătura cu medicul stomatolog, pentru a afla ce tehnică și ce metodă de tratament i se potrivește cel mai bine”, adaugă implantologul.

Related posts

Trenduri actuale în materie de pardoseli din lemn

Adina Meyers

Macroul, peștele preferat al românilor

Adina Meyers

Cum să repari pereţii exteriori ai casei din cărămidă

Adina Meyers