LifeStyle

Marilena Oprisanu, personal chef & nutritionist: „Bucataria este ca o carte de vizita pentru doamna casei”

Va invitam la o discutie relaxata cu Marilena Oprisanu, personal chef & nutritionist, despre organizarea bucatariei.

Casamea.ro: Ce reprezinta bucataria pentru tine?

Marilena Oprisanu: Bucataria este pentru mine locul in care ma relaxez in cel mai placut fel. Modul creativ in care ma manifest si ma incurajeaza sa combin alimente pe care sa le preschimb in opere culinare. In ani de zile am achizitionat tot felul de ustensile de bucatarie asa ca a trebuit sa-mi creez compartimente si separatoare pe teme. De exemplu, un coltisor al bucatariei mele l-am dedicat ustensilelor pentru bucataria moleculara. Daca vedeti furtunuri, seringi, eprubete, nu ati nimerit gresit – este doar un hobby mai nou sau coltul de „joaca” unde experimentez gusturi si texturi noi.

Cand sunt in bucatarie…sunt eu: eu rezonez cu ea si ea ma reprezinta pe mine.

Gatitul este o arta, iar daca ne gandim la marile opere de arta, ele nu se pot naste in alte parti decat in coltisoare sau spatii inspirationale. Cand intru in propria bucatarie, intru intr-un univers al meu iar timpul parca sta in loc. Prin natura muncii mele de personal chef & nutritionist, am ocazia sa fac cunostinta cu multe bucatarii ale familiilor aflate in planul nutritional. Acolo invatam sa gatim sanatos, iar eu incerc sa le apropii pe doamne cat mai mult de bucatarie. Vad multe bucatarii: unele mai mici altele mai generoase, unele mai hi-tech, iar altele mai traditionale si am convingerea ca bucataria este ca o carte de vizita pentru doamna casei.

Casamea.ro: Ce sfaturi le dai doamnelor pasionate de arta culinara in legatura cu bucataria?

Marilena Oprisanu: Daca ar fi sa-mi sfatuiesc o prietena, i-as spune asa: fa din bucataria ta locul in care ti-ar place sa iti petreci intreaga zi! O bucatarie bine organizata si structurata este o bucatarie in care preparatele pot fi pregatite cu spor. Se pot strecura pe un raft la vedere si cartile de bucate preferate sau un TV mic care sa-ti tina companie in timp  ce gatesti sau chiar  sa te inspiri din emisiunile pe teme culinare.

Pe langa instrumentele folositoare la gatit, bucataria ta poate fi infrumusetata de diverse obiecte decorative, ce ii vor conferi acesteia un aer special. O vaza cu flori da viata oricarui spatiu, de ce nu si bucatariei tale? Un ceas micut poate ocupa un loc pe perete, pentru a te putea cronometra in timp ce gatesti sau pentru a aproxima timpul necesar cresterii aluatului. O fructiera, o farfuriuta colorata sau un platou decorativ cu fructe, ar fi indicat sa ocupe un loc  pe blat la care se poate ajunge cu usurinta.

Odata la ceva timp, decorul bucatariei tale cere in mod sigur o schimbare: peretii parca s-au plictisit de aceeasi unica culoare, cosul de gunoi e prea gri, alimentele stau inghesuite in acelasi raft, condimentele sunt in pungi motolite si legate la gura cu elastice. Nu trebuie sa investesti o avere ca sa dai culoare bucatariei! Doar cu niste cutiute colorate sau cosulete de diferite marimi poti da o noua fata bucatariei. O idee draguta e sa gasesti un locusor in bucataria ta unor recipiente speciale cum ar fi: cosulete de bambus sau saculeti de canepa personalizati pentru cereale, alune, fistic, seminte, etc. Legumele si fructele care nu trebuiesc puse in frigider isi pot gasi locul in cosulete speciale: ceapa, usturoiul, cartofii, kiwi, ananas, portocale, mere. De asemenea, poti lipi pe frigider o folie autocolanta care imita tabla, si sa-ti notezi cu creta lista de cumparaturi sau mesaje de dragoste pentru sot.

Casamea.ro: Daca ai o bucatarie foarte mica mai poti fi inspirata la gatit?

Marilena Oprisanu: Bucataria este camera cea mai versatila din  toata casa, iar daca este mica, ea poate fi intr-adevar incomoda daca nu este organizata corect. De multe ori bucataria este folosita ca dining room pentru a servi masa cu prietenii sau familia, iar o seara romantica de cooking in cuplu nu poate fi posibila intr-un astfel de spatiu. Exista, totusi, modalitati de a inlatura toate aceste inconveniente, prin maximizarea spatiului disponibil. Iata cateva  idei pentru a maximiza spatiul in bucatarie:

 In primul rand este important sa organizam spatiul pentru a avea totul la indemana atunci cand ne apucam de gatit. Pentru acest lucru trebuie sa tinem cont de pozitionarea ustensilelor in mod corespunzator in zona de gatit. Bucatariile cele mai comune sunt asa-numitele modulare, formate din dulapuri, amplasate la aproximativ 140 cm de la sol si 85 cm inaltime. Din motive de comoditate si siguranta, este indicat sa depozitati vasele mai grele in partea de jos iar pe rafturile suspendate sa depozitati elemente mai mici si mai usoare.

Tot ceea ce folositi in mod frecvent trebuie sa fie la o inaltime accesibila si in prim-plan. In primele doua sertare este indicat sa tinem tacamurile, hartia de bucatarie si uneltele mici. Daca proiectati o bucatarie, va sugerez sa optati pentru  compartimentarea sertarelor cu nise corespuunzatoare pentru fiecare tip de tacam. Daca nu aveti asa ceva, se gasesc separatoare care va ajuta sa aranjati tacamurile.

Farfuriile, farfuriutele si bolurile nu pot sta in alta parte decat intr-un dulap in apropierea mesei. Pe cele mai folosite, le puteti aseza in fata, iar pe cele pe care nu le intrebuintati prea des, pot ocupa pozitia din spate. Argintaria, vasele de portelan sau „setul pentru musafiri” pot fi pastrate in cutia lor originala, undeva intr-un dulap.

Robotul de bucatarie, expresorul pentru cafea si oricare alt obiect care atunci cand este folosit poate lasa urme sau mici stropi ar fi de preferat sa se afle cat mai aproape de chiuveta.  

Produsele de curatare, nu trebuie sa se afle la vedere (exceptand poate detergentul pentru vase- care poate fi lasat la marginea chiuvetei impreuna cu buretele de curatare, ce poate sta intr-un suport special). Ele pot fi foarte usor depozitate intr-un corp de bucatarie pozitionat in partea de jos.

 Va fi nevoie de asemenea de un spatiu destinat pentru a pune oalele, vasele cuptorului, vasele grele aparatura electocasnica, cum ar fi robotul de bucatarie sau prajitorul de paine.

Atarnati cu carlige pe peretele din fata aragazului cratita sau tigaia cea mai utilizata.

In interiorul mobilei puteti instala rafturi suplimentare, astfel incat sa se creeze mai multe straturi in cazul in care  aveti nevoie  sa depozitati alimentele conservate.

Daca exista suficient spatiu pe blatul de lucru, un bloc de cutite independente poate fi o idee buna. In cazul in care spatiul este insuficient pe blat, puteti opta pentru cutite care se ataseaza la perete cu un magnet; dar acest lucru nu este o idee buna in cazul in care exista copii in casa.

Aruncati o privire la tot ceea ce poate fi adaptat in mobilier si sertare. Rearanjati totul pentru a pastra numai obiectele care sunt folosite in mod regulat. De asemenea puteti utiliza cutii de plastic colorate de diferite marimi ce pot fi folosite pentru a stoca unele alimente pe partea de sus a dulapurilor sau pe frigider. Aceasta este o zona neglijata in multe bucatarii, dar o putem folosi pentru a stoca condimente in cutiute sau borcane pe care lipim etichete personalizate

Pe scurt, puteti face lucruri mari cu un pic de rabdare si bunavointa.

 

Related posts

Cum faci aroma parfumului preferat să dureze mai mult?

Adina Meyers

Studiu: Aparatele cu abur pot ucide Coronavirus și alte virusuri anvelopate

Adina Meyers

1000 de farfurii sparte și o tonă de flori la concertul artistului Vasilis Karras de la Sala Palatului

Adina Meyers