LifeStyle

Cum să purificăm apa de băut

Dacă nu aveţi siguranţa apei pe care o consumaţi, trebuie să ştiţi că există mai multe metode pentru a o purifica. Iată care sunt cele mai cunoscute!

Cu siguranţă, ştiţi că nu este recomandat să beţi apă de la robinet, mai ales dacă nu este supusă unei filtrări minime, aceasta putând fi uneori de-a dreptul periculoasă pentru sănătatea voastră. Explicaţia? Apa din sistemul public de alimentare are în compoziţie pe de o  parte substanţe folosite pentru tratarea ei, iar pe de altă parte – impurităţi şi microorganisme pe care le colectează pe traseul ei până la robinetul din locuinţă. 

Atenţie!

În sistemul public de alimentare cu apă, se practică clorurarea, în scopul de a ucide microbii şi bacteriile din apă. Clorul folosit este un dezinfectant care, ingerat în cantităţi mari, devine dăunător pentru sănătate. În plus, în timpul fierberii, se combină cu hidrocarburile din apă, putând forma hidrocarburi clorurate cu potenţial cancerigen.

O rezolvare rapidă şi la îndemână a acestei probleme ar fi să cumpăraţi apă îmbuteliată, care de obicei este filtrată şi purificată. Această soluţie este însă costisitoare şi nu întotdeauna eficientă. Aşadar, trebuie să vă gândiţi la o altă variantă. De exemplu, încercaţi să purificaţi apa înainte de a o consuma. În continuare vă prezentăm cele mai cunoscute metode de purificare a acesteia.

Congelarea apei

Reprezintă o modalitate foarte bună de a purifica apa de băut de sărurile formate de metalele grele. În plus, gheaţa topită va elibera cantităţi substanţiale de energie, necesară pentru organism, devenind astfel şi un bun tonifiant. Metoda de congelare a apei de consum este destul de simplă: turnaţi apa într-un recipient şi puneţi-l în congelator pentru cel puţin opt ore. În acest fel, în partea superioară a recipientului se va forma un strat de gheaţă, care va acumula exact impurităţile de metale grele. Este bine de ştiut faptul că apa care are în compoziţie molecule de apă grea îngheaţă mai repede decât apa obişnuită.

Tot ce trebuie să faceţi apoi este să îndepărtaţi crusta de gheaţă şi să colectaţi restul de apă neîngheţată, pe care o veţi pune din nou la congelator. De data aceasta, aruncaţi ce rămâne neîngheţat. Topiţi gheaţa formată şi folosiţi apa rezultată pentru consum. Atenţie însă, dacă gheaţa nu este transparentă, înseamnă că există o concentraţie ridicată de substanţe toxice care nu au fost eliminate, caz în care nu este indicat să beţi apa. Principalul dezavantaj al acestei metode de purificare a apei îl reprezintă faptul că, împreună cu aşa-numitele sărurile „rele”, se elimină şi sărurile minerale necesare organismului.

Sedimentarea particulelor din apa de băut

Este, poate, cea mai la îndemână metodă de purificare a apei, care nu implică niciun un cost suplimentar. Apa din reţeaua centralizată de alimentare este de obicei tratată cu diferite substanţe, în special cu clor. Clorurarea se face cu scopul de a elimina cât mai multe bacterii, care, de cele mai multe ori, se dezvoltă pe circuitul de ţevi pe care apa îl parcurge până în locuinţă. Problema este că această substanţă dăunează grav sănătăţii dacă este ingerată în cantităţi mari (în timpul fierberii, clorul formează diferiţi compuşi nocivi pentru organism).

Pentru a evita aceste neplăceri, se recomandă ca apa clorurată să fie limpezită înainte de a fi consumată. În felul acesta, va deveni mai curată şi va scăpa de multe dintre impurităţile volatile şi sedimentele metalelor grele. Metoda de limpezire şi de sedimentare a particulelor din apa de băut este destul de simplă. Mai întâi, turnaţi cantitatea de apă într-un vas curat, de preferat din sticlă transparentă, şi lăsaţi-o neacoperită timp de şase-şapte ore.

În primele ore, se vor evapora impurităţile volatile, iar la final se va sedimenta şi cea mai mare parte din sărurile formate de metalele grele. După această perioadă de timp, se recomandă doar folosirea stratului superior, pe care îl veţi turna într-un alt recipient, iar restul de apă îl veţi arunca. Această metodă are avantajul că este uşor de realizat şi fără costuri suplimentare. Purificarea nu este însă excelentă, deoarece nu sunt înlăturate toate impurităţile, ceea ce înseamnă că problema microorganismelor nu este rezolvată.

Filtrarea apei cu particule de argint şi carbon activ

O altă modalitate de purificare a apei, mult mai eficientă, este filtrarea ei cu particule de argint şi carbon activ, însă aceasta presupune cheltuieli suplimentare. Studiile specialiştilor arată că particulele de carbon activ au performanţe excelente în acest sens, metoda fiind folosită, de altfel, la o scară largă în producerea filtrelor destinate purificării apei. Filtrele care conţin carbon activ nu numai că îmbunătăţesc gustul apei, prin înlăturarea mirosului de clor şi a altor substanţe de tratare, dar elimină aproape în totalitate impurităţile şi substanţele nocive. În completarea acestei metode vine folosirea particulelor de argint.

De regulă, dacă vasul care conţine apă cu carbon activ stă într-un mediu cald, acesta se poate trnasforme într-un habitat pentru diverse organisme microbiene. De aceea, pentru a elimina acest risc, se folosesc particule de argint, care au o acţiune bactericidă excelentă. În această situaţie, trebuie să fiţi foarte atenţi la cantitatea de argint utilizată, deoarece, dacă depăşiţi norma admisă, poate deveni foarte toxică şi periculoasă pentru sănătate.

În prezent, filtrele cu particule de argint şi carbon activ se găsesc pe piaţă într-o gamă foarte largă, de la cele care vin în căni speciale până la cele care se montează la robinet sau la sursa de apă. Dezavantajul acestei metode constă în faptul că implică costuri suplimentare, deoarece filtrul trebuie schimbat periodic, în funcţie gradul de utilizare.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Costel Popa

Related posts

Mihai Plaveti – Romanta florilor tarzii

Adina Meyers

Calendarul Lavazza 2010,

Adina Meyers

Despre cum iti poti proteja casa de hoti

Adina Meyers