LifeStyle

Sistemul de sanatate din Romania – un mecanism autodistructiv

O problema presanta – Schimbarea sistemului national de sanatate

Lipsa investitiilor, nivelul ridicat de birocratie, lipsa facilitatilor fiscale si subdezvoltarea sistemului privat sunt principalele probleme ale sistemului national de sanatate actual.

In Romania mii de persoane mor in fiecare an din cauza bolilor de inima, atacurilor cerebrale, hipertensiunii sau a bolilor de plamani sau ficat. In acelasi timp, cheltuielile lunare ale Guvernului Romaniei pentru sanatate sunt de aproximativ 27 de Euro/locuitor, comparativ cu cele ale Guvernului Germaniei, care aloca peste 230 de Euro lunar pentru fiecare locuitor. In plus, previziunile referitoare la raportul dintre persoanele active si cele asistate social in Romania sunt extrem de sumbre: in anul 2060 vor fi doar doua persoane intre 15 si 64 de ani, pentru fiecare persoana de peste 65 de ani. Acest raport va avea un impact negativ vizibil asupra bugetului sistemului national de sanatate.

Totodata, sistemul legislativ actual a permis beneficii fiscale pentru abonamentele medicale vandute pe modelul politelor de asigurare, dar cu amendamentul ca sunt deductibile, fiind etichetate drept “medicina muncii”.

“Structura existenta le permite managerilor sa ascunda abonamentele medicale premium sub umbrela” cheltuielilor pentru medicina muncii, realizate in cadrul companiilor. Aceasta conduce la pierderea unor sume importante de la bugetul de stat. In plus, nu este corect ca angajatii sa  aiba acces la un singur furnizor de servicii medicale. Ar trebui sa existe facilitati fiscale si libertate de alegere”, spune Zahal Levy, Presedintele MediHelp International.

Reforma fundamentala – Salvarea sistemului de sanatate din Romania

“Doar privind atent si obiectiv in interiorul structurii existente vom putea identifica ce trebuie cu adevarat schimbat in sistemul de sanatate din Romania. Nu exista o solutie magica pentru rezolvarea tuturor problemelor sistemului de sanatate, dar pot fi luate masuri graduale care sa previna colapsul intregului sistem”, adauga Zahal Levy, Presedintele MediHelp International.

Printre masurile pe care le propune Presedintele MediHelp International pentru reforma acestui sistem se numara: descentralizarea sistemului de sanatate, finantarea (cresterea cheltuielilor guvernamentale pentru acest sector, perceperea de taxe si contributii, etc), privatizarea si oferirea unui suport semnificativ investitorilor privati din domeniul asigurarilor private de sanatate si al serviciilor medicale.

“Reforma nu este niciodata usoara, dar in acest moment guvernul nu poate decat sa remedieze situatia din aproape in aproape, lucrand cu oameni competenti. In mod cert traim vremuri extrem de grele si avem nevoie de cat mai multa protectie. Trebuie sa urmam exemple internationale, pe care sa le adaptam si localizam pentru piata nationala astfel incat sa obtinem un sistem functional si profitabil pentru toti cei implicati: cetateni, guvern si furnizori privati”, concluzioneaza Zahal Levy.

Related posts

Marinarea, mai simplă că niciodată

Adina Meyers

Comedii, musical, docu-dramă, spectacol-lectură, în a patra zi de Fest(in) pe Bulevard, ediția a VI-a

Adina Meyers

In promotia Electrolux, uscatoarele de rufe au reduceri egale cu valoarea consumului lor energetic anual de pana la 3 ani

Adina Meyers