Odata cu avantul sectorului constructiilor, cu cererea tot mai mare pentru apartamente si case, isi face aparitia o noua problema in randul noilor proprietari. Datorita sistemelor de izolare a locuintelor tot mai performante, datorita timpilor accelerati de constructie si livrare rapida a spatiilor noi de locuit, in apartamentele si casele date in folosinta, tot mai multi proprietari se plang de disconforturi majore datorita lipsei ventilatiei.

Printre principalele fenomene semnalate sunt umiditatea crescuta, condensul, lipsa aerului si un asa numit “efect de sera”.

Astfel, noii proprietari, dupa ce s-au mutat, sunt pusi in situatia de a cauta solutii de ventilare a locuintei, sistemele descentralizate de ventilatie cu recuperare de caldura prinzand tot mai mult teren.

Avantajele sunt majore, eliminand problemele de umiditate, igrasie, condens, introducand permanent aer proaspat si mentinand nivelul dioxidului de carbon din locuinta la cote confortabile, care sa asigure o odihna revigoranta si un mediu placut de locuit. Totodata se reduc cheltuielile cu incalzirea si racirea locuintei cu pana la 25%.
Deasemenea, un sistem MHRV (ventilatie mecanica cu recuperare de caldura) adauga valoare locuintei si in cazul in care se va dori revanzarea peste 5-10 ani, deoarece piata va cere “cu sistem de ventilatie”, iar cele echipate vor avea o valoare mai mare pe piata.

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura casnice sunt folosite pe scara larga in tari precum Germania, Austria, Irlanda, Suedia, Italia, Danemarca-peste 96% dintre cladiri au astfel de sisteme.

Piata din Romania este la inceput, dar creste spectaculos, de la an la an. Proprietarii incep sa constientizeze necesitatea si beneficiile pe care aceste sisteme de ventilatie le aduc si isi doresc instalarea lor in locuinte.
Dezvoltatorii de noi ansambluri de locuinte incepe sa ofere ca optiune sau in standard astfel de solutii, la fel ca aerul conditionat sau centrala termica pe gaz.

Sistemele descentralizate de ventilatie cu recuperare de caldura se preteaza foarte bine  apartamentelor si caselor deja finalizate, datorita sistemului simplu si a lipsei instalatiilor si tubulaturilor complicate ce ar fi putut ridica probleme de montaj.

Sistemele descentralizate, numite si "single room" nu au tubulatura, se monteaza in peretele exterior, tot mecanismul fiind practic ascuns in perete. La exterior si interior sunt vizibile doar grilele de ventilatie.

CAT COSTA UN ASTFEL DE SISTEM?

Un sistem descentralizat de ventilatie cu recuperare de caldura, pentru un apartament de 2 camere, format din 2 unitati, cate una pentru fiecare camera, costa in jur de 550-1400 euro, in functie de modelul ales si sistemul de automatizare, cu montaj inclus si se poate realiza foarte rapid, similar montajului unui aer conditionat.

Dezvoltatorii pot face preechiparea locuintelor, la costuri minime ( cablaj, carotare, tubulatura preinstalata), urmand ca viitorul client sa aleaga tipul unitatii dorite.

Pentru o casa de aproximativ 120-160 mp, cu 3 dormitoare la etaj, se recomanda instalarea a 4-8 unitati, investitia pornind de la aproximativ 1200 euro, cu montaj inclus, ajungandu-se pana la 3500-4000 euro, in functie de model si automatizari.

Beneficiile sistemelor de ventilatie Seventilation, de la NovingAIR

Principalele avantaje ce privesc deopotriva proiectantii, dezvoltatorii cat si beneficiarii:

– Aport de aer proaspat permanent, mentinerea nivelului CO2-ului si substantelor volatile (VOC) la nivele care asigura un mediu sanatos in interior.

– Economii la incalzirea si racirea locuintei.

– Aerisire automata fara interventia proprietarului, fara praf, fara zgomot.

– Reglarea umiditatii ce rezulta in lipsa aparitiei mucegaiului si a igrasiei. Conservarea valorii cladirii.

– Usurinta in proiectare si dimensionare. Fara plafoane suprainaltate, fara tubulatura si grija proiectarii traseelor acesteia.

– Costuri mult reduse comparativ cu sistemele centralizate la achizitie si implementare.

– Montarea cu usurinta in locuinte deja construite, noi sau vechi.

– Un avantaj competitiv si un diferentiator puternic pentru dezvoltator in fata competitiei.

 

 

Related posts

Închiderea balcoanelor de la parter cu sau fără acordul vecinilor?

Adina Meyers

Somfy România: soluţiile de umbrire solară dinamică ar putea reduce cu până la 70% costurile de energie necesare pentru răcire și încălzire în clădiri

Adina Meyers

„Prima casă“ a frânat prețurile pe piața imobiliară

Adina Meyers