Solutii Constructive

Sfaturi pentru intreținerea hidroizolației de pe acoperiș, toamna

Întreținerea hidroizolaței oricărui tip de clădire, depozit sau spațiu de producție poate fi o sarcină  extrem de dificilă. Acoperișul este o structură importantă care trebuie monitorizată și întreținută cu atenție pentru a proteja integritatea generală a structurii clădirii. Infiltrațiile de pe acoperișuri sunt adesea dificil de prevenit și pot duce la deteriorarea finisajelor interioare, la nemulțumirea ocupanților clădirilor, la pagube din cauza deteriorării bunurilor din clădire și la reparații costisitoare.

Materialele și metodele de întreținere ale hidroizolațiilor acoperișurilor joacă un rol important în performanța energetică a unei clădiri. Cele mai des probleme întâlnite sunt cele prezentate aici, împreună cu metodele potrivite de întreținere a acoperișurilor.

Durata de viață a hidroizolațiilor

Majoritatea hidroizolațiilor noi, dacă sunt instalate în mod corespunzător, vor primi garanția producătorului pentru o perioadă de 15-20 de ani. Cu toate acestea, multe elemente pot afecta durata de viață a hidroizolației unui acoperiș, cum ar fi panta, compoziția, vremea și clima, modalitatea de instalare, traficul, întreținerea și chiar condițiile din interiorul clădirii.

Când hidroizolația unui acoperiș se apropie de sfârșitul duratei de viață începe să „vorbească”. Cu cât este mai veche, cu atât se vor produce mai multe infiltrații și cu atât costurile cu reparațiile devin mai mari. Dacă acoperișul ”plânge” de fiecare dată când plouă, în ciuda celor mai bune eforturi de reparare a hidroizolației, atunci este probabil timpul pentru înlocuirea acesteia.

Infiltrațiile prin hidroizolații

Infiltrațiile de acoperiș constituie o problemă extrem de neplăcută pentru proprietarul clădirii. Adesea dificil de urmărit, infiltrațiile și scurgerile pot provoca deteriorarea finisajelor interioare și pot conduce la un val de reclamații. Aceste infiltrații pot deveni adevărate coșmaruri când se ia decizia de a se înlocui doar o parte din  hidroizolație și apoi apar din nou infiltrații.

Deoarece materialele folosite îmbătrânesc, apare deteriorarea acoperișului și infiltrarea apei in pereții clădirilor. Umiditatea își găsește drumul în structură, în ciuda reparațiilor realizate.

Iată de ce este important să stabiliți care este starea părților din construcție care se ridică deasupra nivelului acoperișului, cum ar fi turnuri de ascensor, casa scării, pereți de parapet și să le evaluați atât din interior cât și din exterior. Cele mai vizibile semne ale potențialelor căi de infiltrare a apei sunt: zidăria ruptă/lipsă, mortarul deteriorat,îmbinările fără etanșare, betonul deteriorat, etc.

Atunci când trebuie efectuate astfel de reparații, este extrem de important ca acoperișul să fie bine protejat. Dacă proiectul de refacere a hidroizolației este doar în faza de bugetare, este important să evaluați acele componente ale construcției pe care se aplică și să efectuați reparațiile necesare înainte de instalarea unei noi hidroizolații. Aceasta nu este doar abordarea corectă, ci și cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor. Nu realizați doar peticirea hidroizolației: infiltrațiile vor aparea cel mai probabil din nou și nu se vor manifesta exact sub punctul de penetrare al hidroizolației.

Care sunt sfaturile noastre pentru întreținerea care ajută la prelungirea duratei de viață în general?  În cele ce urmează vă prezentăm câteva astfel de sfaturi generale. 

Întreținerea  corectă a hidroizolațiilor

Când hidroizolațiile nu sunt întreținute în mod corespunzător pot apărea îmbinări deschise, despicături, baloane, riduri și crăpături. Acestea pot duce la daune cu implicații costisitoare la interiorul și exteriorul clădirii, dacă nu sunt identificate și reparate prompt. De aceea se recomandă inspecția acoperișului de către un contractant specializat de cel puțin două ori pe an, de preferință primăvara și toamna, dar și după vreme severă, cum ar fi grindină, ploie abundentă și vânturi mari, pentru a verifica eventualele avarii ale acoperișului.

O modalitate bună de a începe orice program de întreținere preventivă a hidroizolației acoperișului este aceea de a crea un fișier cu toate observațiile legate de acoperiș, care poate include și informații despre garanții, reparații și întreținere, inspecții anterioare și desenele și specificațiile originale ale clădirii.

Obiectivul programului de întreținere preventivă este acela de a facilita atingerea duratei de viață maximă pentru hidroizolației la cel mai mic cost posibil. Deci păstrarea unor evidențe precise a istoriei fiecărei zone acoperită cu hidroizolației este vitală pentru întreținerea generală.

Măsuri preventive de întreținere a hidroizolațiilor

Există mai multe măsuri preventive de bază care pot fi efectuate pe tot parcursul anului pentru a prelungi viața unei hidroizolații și pentru a minimiza infiltrarea apei. Iată ce puteți face ca măsuri preventive de întreținere a hidroizolațiilor:

  1. Îndepărtați sistematic resturile, cum ar fi frunzele, ramurile, murdăria și gunoiul din jgheaburi, resturile din scurgeri și drenuri, resturile aduse de către păsări, în special de pescăruși, pentru a asigura scurgerea corectă a apei.
  2. Păstrați componentele din metal ale acoperișului, cum ar fi îmbinările de expansiune și buzunarele, în bune condiții de funcționare, înlocuind sigiliile deteriorate, îndepărtând rugina, înlocuind șuruburile și alte elemente de fixare ale acoperișului și făcând la timp reparațiile necesare.
  3. Întrețineți corect echipamentele de pe acoperiș  (antene de satelit, panouri solare, aparate de aer condiționat, luminatoare, etc.) și verificați starea hidoizolației de pe acoperiș după terminarea intervențiilor la aceste echipamente pentru a vă asigura că hidroizolația nu a fost deteriorată.
  4. Reparați zonele de hidroizolație și membranele afectate  de uleiuri vărsate, grăsimi, lichide de răcire și alte tipuri de lichide tehnice, înainte ca hidroizolația să fie perforată.
  5. Reduceți la minimum traficul de acoperiș și limitați-l numai la personalul autorizat. Instalați pavele și pasarele în zonele cu trafic mare.

La FMS avem expertiza și experiența necesare pentru a face intervenții corecte pe toate tipurile de acoperiș. Aducem plus-valoare companiilor cu care colaborăm prin soluțiile digitale și tehnologia de ultimă generație care facilitează monitorizarea zonelor de acoperiș cu trafic mare sau alte zone cu risc de infiltrații. Echipele noastre de profesioniști asigură cu succes atât măsurile de întreținere preventivă, cât și intervențiile de urgență necesare pentru a salva sau prelungi durata de viață a hidroizolațiilor.

* * *

Despre compania Facilities Management Services (FMS)

Fondatorul companiei, dipl.ing. Lucian Anghel, are experiență în operarea și mentenanța clădirilor însumând  peste 3.000.000 mp în România. Experiența acumulată în decursul a 15 ani de facility management a condus la crearea acestei firme prin care clienții beneficiază  de un furnizor național de produse și serviciide operare, întreținere si administrare  bazate pe un model de business inovativ și tehnologii noi. Echipa companiei FMS este constituită din personal cu experiență de peste 15 ani în facilities  management și asistență tehnică. Serviciile tehnice ale companiei includ: mentenanță tehnică a clădirilor, monitorizarea si tratarea apei în circuite închise, management și eficiență energentică, mentenanțăși lucrări electrice. Compania oferă și servicii non-tehnice de curățenie, deszăpezire, DDD și peisagistică. Aflați mai multe despre noi pe: www.tfms.ro.

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services

Foto: Sutterstock

Related posts

Sfaturi foarte bune pentru constructia unei case

Adina Meyers

Cum funcționează o casă? Află care sunt cele mai importante sisteme din locuința ta

Adina Meyers

Ştii suficiente lucruri despre construcţiile din BCA?

Adina Meyers