Solutii Constructive

Soluţii pentru un aer sănătos în locuinţe

Cercetătorii au demonstrat că aerul din locuinţe este de 10-15 ori mai poluat faţă de cel exterior, ceea ce ne afectează major sănătatea şi confortul, mai ales în condiţiile în care petrecem 90% din timp în interior. Există însă mai multe modalităţi de a îmbunătăţi aerul din casele noastre – unele sunt inovaţii de ultimă oră, altele ţin de stilul de viaţă de zi cu zi.

Ventilarea corespunzătoare, adoptarea unor soluţii moderne în etapele de construire şi realizare a instalaţiilor, folosirea unor materiale naturale în amenajările interioare, precum şi  eliminarea prafului se numără printre metodele cele mai bune de îmbunătăţire a calităţii aerului din spaţiile în care trăim.

Cum este poluat aerul din locuinţă?

Pentru a alege soluţiile cele mai potrivite menite să vă asigure un climat plăcut în propriul cămin, trebuie să ştiţi care sunt factorii care contribuie la vicierea aerului.

Sistemele constructive pe bază de beton, împreună cu izolările din polistiren sau alte fibre artificiale, mortarele din ciment, membranele din plastic, acoperişurile metalice şi ferestrele de tip termopan, toate contribuie la formarea unui înveliş care nu mai permite clădirii să respire şi, implicit, să elimine vaporii de apă din interior.

BINE DE ŞTIUT!

Prin utilizarea finisajelor moderne (parchet laminat de tip PAL, vopsele şi lacuri sintetice, pe bază de solvenţi, mochete şi materiale textile rezistente, adezivi folosiţi la producerea şi fixarea acestora, spume pentru izolare, mobilă de tip PAL şi PFL), s-a observat o creştere periculoasă a nivelului de compuşi organici volatili (COV), deosebit de nocivi, între care formaldehida ocupă un loc special. (poză dharthouse.com)

Pulberile în suspensie, dioxidul de azot și ozonul pun şi ele în pericol sănătatea umană. Aerul pe care îl respiraţi mai poate conține alergeni (precum polen, praf, acarieni și păr provenit de la animalele de companie) sau declanșatori ai alergenilor (mucegai, fum de țigară și substanțe adjuvante).

Unul dintre cei mai mari duşmani ai sănătăţii este praful menajer, un singur gram din acesta conţinând aproximativ 700 de miliarde de particule cu o compoziţie diferită.

În timpul preparării mâncării, se produc poluanţi (aerosoli, vapori graşi rezultaţi în urma fierberii sau prăjirii grăsimilor). De asemenea, nu de puţine ori, se întâmplă ca ţevile, caloriferele şi conductele de apă din baie să emane mirosuri neplăcute, care viciază aerul.

Nu în ultimul rând, trebuie să aveţi în vedere şi faptul că mediul întunecat și neaerisit potențează, la rândul său, poluarea.

Metode, aparate şi tehnologii

Utilizarea materialelor naturale – ecologice şi durabile – atunci când construiţi, izolaţi, renovaţi, amenajaţi şi decoraţi reduce substanţial riscul deprecierii calităţii aerului din interiorul locuinţei şi asigură un climat plăcut.

RECOMANDARE

Printre materialele şi soluţiile constructive pe care le puteţi folosi pentru a respira un aer de bună calitate, se numără: cărămida, ţigla ceramică, lemnul, mortarele şi zugrăvelile pe bază de var, vata minerală bazaltică, celuloza, mobilierul din lemn, vopselele şi lacurile pe bază de apă. (foto qlook.bz)

De asemenea, puteţi apela la soluţii inovatoare, precum: plăci din gips-carton cu miez aditivat (care captează, rețin și neutralizează formaldehida), purificatoare de aer cu tehnologie Plasmacluster (umidifică aerul, elimină efectele aerului uscat, neutralizează şi combat poluanţii, particulele de mucegai, praful, bacteriile, virușii și mirosurile neplăcute), aspiratoare din clasa A pentru captarea prafului şi re-emisia acestuia, sisteme de aerisire controlată (aduc la interior aerul din pământ situat sub temperatura de îngheţ), membrane climatice inteligente cu permeabilitate ce variază în funcţie de umiditate, ventilo-convectoare şi exhaustoare, prize de aerisire în tocul ferestrelor de tip termopan, grile de aerisire montate în pereţi şi tavan, ventilatoare în băi.

Schimbaţi-vă stilul de viaţă!

Iată o serie de acţiuni pe care puteţi să le întreprindeţi în viaţa de zi cu zi, care vor contribui la îmbunătăţirea calităţii aerului şi vă vor aduce confort în case:

–           Deschideți ferestrele de trei până la patru ori pe zi, pentru a permite aerului curat să pătrundă în încăperi;

–           Faceţi curăţenie cât mai des;

–           Ventilaţi şi lăsaţi aerul să circule liber – eliminaţi pragurile de sub uşi (lăsaţi un luft de 1-2 cm);

–           Desfundaţi periodic zonele de scurgere de la cadă, duş, lavoar;

–           Schimbaţi filtrele aparatelor de aer condiţionat cel puţin o dată la trei ani;

–           Curăţaţi anual şi întreţineţi periodic aparatele de aer condiţionat şi caloriferele;

–           Controlaţi umiditatea (valoarea optimă este de 40-55%), evitând să uscaţi hainele în casă;

–           Lăsaţi închise ușile de la baie, iar atunci când faceți duș, porniți ventilatorul de aspirație sau deschideți fereastra;

–           Evitaţi să folosiţi în exces produse artificiale, cum sunt lumânările şi beţişoarele parfumate sau sprayurile, pentru a elimina mirosurile;

–           Iarna, setaţi o temperatură la interior nu mai mare de 20-22 grade Celsius;

–           Renunţaţi la materialele textile în exces (în special la cele foarte pufoase), mai ales dacă locuiţi în zone urbane uscate;

–           Înconjuraţi-vă de plante! Acestea împrospătează aerul din interior, absorb gazele nocive (inclusiv fumul de ţigară) şi generează oxigen pur.

Related posts

Cu ce izolam peretii exteriori pentru a avea mai mult confort la interior

Adina Meyers

(A) Apartament, în Sibiu, cu două camere hibrid sau garsonieră?

Adina Meyers

Fă-ți casa inteligentă cu soluții High-Tech de energie regenerabilă!

Adina Meyers