Practic

Şemineele, în prim-plan

Şemineul este profund legat de tradiţie. Şi totuşi, stilul de viaţă actual demonstrează fără tăgadă că este şi în tendinţe – multe proiecte moderne de case includ acest element arhitectural. Un şemineu poate aduce într-o ambianţă fie un accent vintage, fie un suflu actual, având în vedere inovaţiile apărute, inclusiv în ceea ce priveşte designul. Fascinaţia focului cu lemne se manifestă în continuare, familia reunindu-se în jurul sobei sau al şemineului care radiază o căldură plăcută şi prietenoasă cu mediul.

Focul din şemineu poate oferi senzaţia de confort şi căldură nu numai în nopţile friguroase de iarnă. În prezent, mulţi proprietari folosesc şemineul în perioadele de tranziţie de la sezonul cald la cel rece, adică toamna şi primăvara, sau în zilele mai calde din timpul iernii, în special din raţiuni ce ţin de economie – încălzirea pe bază de combustibil solid reprezintă o soluţie mult mai avantajoasă decât încălzirea electrică sau cea cu gaze naturale. La această economie se adaugă şi cea de electricitate, ce rezultă din neutilizarea pompelor de circulaţie a apei calde în instalaţie.

Deşi din punct de vedere tehnic este imposibil ca arderea lemnului, inclusiv a peleţilor, să aibă emisii zero, totuşi studiile actuale, ce au vizat în special unităţile moderne de încălzire cu lemne, demonsterază că această soluţie este eficientă şi contribuie pozitiv la protecţia climei. Mai exact, arderea lemnului este inofensivă pentru mediu, degajările de CO2 în atmosferă fiind preluate de plante.

Sobele şi şemineele moderne sunt eficiente, au emisii scăzute şi sunt extrem de flexibile şi versatile. De asemenea, se potrivesc atât din punct de vedere tehnic, cât şi estetic în orice interior (clasic sau modern, fie vechi sau nou), având o eficienţă energetică ridicată, mai ales datorită faptului sunt disponibile într-o mare varietate de forme, mărimi, stiluri şi materiale. Există şi soluţii pentru încălzirea unei singure încăperi, ce au un cost mic, mai ales dacă sunt conectate la sistemul de încălzire central.

DESIGN
Şemineele au suferit transformări substanţiale în ultimii ani, căpătând forme dintre cele mai futuriste, care se adaptează perfect inclusiv în apartamentele de bloc. Locul clasicelor cărămizi şi al fierului forjat a fost luat de componete Hi-Tech. Astfel de şeminee sunt realizate dintr-un mix de sticlă securizată, marmură şi componente metalice. Modelele moderne au forme piramidale sau rectangulare şi pereţi transparenţi sau executaţi din sticlă mată colorată.

CUM ALEGI?
Alegerea unui şemineu se poate face în funcţie de mai multe criterii, printre care se numără: stilul casei, combustibilul folosit, materialele din care este realizat, tipul focarului, preţul şi costurile de instalare.Într-o casă rustică, cel mai potrivit este un şemineu rustic, cu hota cât mai mare, vatra largă şi hornul placat cu piatră. Dacă şemineele clasice, somptuoase şi bogat decorate, îşi găsesc perfect locul în vilele vechi, cele moderne sunt făcute pentru a se integra în interioarele contemporane, având de obicei o geometrie simplă (rotunde, ovale etc.), lipsită de elemente decorative.

Foto: Gaftos

Related posts

Mobilier practic pentru baie

Adina Meyers

Transport dulapuri, paturi și mobilă de bucătărie

Adina Meyers

Cea mai mică locuință din Londra: cum arată și cum a fost amenajată

Adina Meyers