În fiecare an, începutul primăverii trezeşte în noi dorinţa de a face tot felul de schimbări, inclusiv în locuinţă. Parcă acum este momentul cel mai bun pentru a renova, reamenaja sau, pur şi simplu, pentru a împrospăta spaţiul în care trăim.

Culorile deschise și pastelurile sunt exact ceea ce ne trebuie pentru a da interiorului un suflu nou, în pas cu anotimpul în care ne aflăm. De exemplu, rozul este cald, iar albastrul deschis este rece. Aşadar, avem la dispoziţie un duo contrastant, surprinzător. Şi totuşi, cum le dozăm? Indicat ar fi să folosim rozul ca ton principal, iar albastrul ca ton secundar. Însă, indiferent cum le facem loc în decor, separat sau împreună, aceste două nuanţe pastelate, diafane vor avea ca rezultat o atmosferă fresh, romantică şi boemă.

Cald şi rece într-un echilibru perfect

Culorile reci și cele calde, cum ar fi rozul-cuarţ şi albastrul-seren (la modă anul trecut) dau naştere unui echilibru vizual. Tonurile calde de roz şi cele reci de albastru se combină perfect, reflectând o conexiune, o stare de bine şi un sentiment de pace şi ordine. Totodată, această combinaţie inedită este şi provocatoare, deoarece nu se regăseşte în asocierile tradiţionale de culori. Ţinând cont şi de faptul că în multe părţi ale lumii asistăm la o estompare a diferenţelor de gen, cele două culori alese coincid şi cu schimbările din societatea actuală, din modă sau design.”

Un duo de succes în orice anotimp

Rozul-cuarţ şi albastrul-seren au un avantaj extrem de important: pot fi folosite în decorul interior în orice anotimp. De pildă, acum, primăvara, le putem asocia cu motive florale, pentru un plus de prospeţime şi culoare. Însă cel mai bine ar fi să le acompaniem cu pasteluri, culori calde sau nuanţe de pământ.

Sfat

Rozul este considerat culoarea cea mai romantică şi mai afectivă, un simbol prin excelenţă al dragostei. Folosit în tonuri pale, aşa cum este rozul-cuarţ, are rolul de a calma şi de a îmbuna sentimentele. Totodată, transmite căldură, o stare de bine şi optimism, ceea ce înseamnă că poate fi folosit cu încredere în amenajarea camerelor copiilor (în special, în cele destinate fetiţelor), dar şi în orice alt spaţiu din locuinţă în care vă doriţi să obţineţi o atmosferă luminoasă, cu note romantice.

Bine de ştiut  

Albastrul deschis este o culoare rece, liniştitoare, care favorizează dezvoltarea proceselor de inhibiţie şi de încetinire a ritmului activităţii. Îndeamnă la calm şi reverie, la concentrare, linişte interioară şi meditaţie, fiind, deci, o alegere foarte potrivită pentru încăperi precum dormitoarele.

Text: Lucia Lazăr

Sursa foto: www.shutterstock.com
 

Related posts

IKEA lansează colecția limitată IKEA Art Event 2021 care aduce arta în casele tuturor

Adina Meyers

Perdeaua în bucătărie – un accesoriu foarte șic

Adina Meyers

5 sfaturi pentru alegerea fototapetului potrivit pentru spațiul dumneavoastră

Adina Meyers