LifeStyle

Romstal : sisteme de fatade ventilate cu placi ceramice

Fatadele ventilate cu placi ceramice – o solutie avantajoasa pentru consumul energetic anual si pentru costurile de intretinere a unei cladiri

Ce este o fatada ventilata? Este o solutie de placare care ofera protectie si izolatie peretelui exterior al unei cladirii, solutie care imbina 5 caracteristici importante: ventilarea peretelui, izolarea termica a cladirii, inertia termica, izolarea fonica si protectia impotriva apei pluviale.

O fatada ventilata confera o buna rezistenta in timp si este in masura sa satisfaca o intreaga serie de cerinte care trebuie sa caracterizeze cladirile.

Ventilarea peretelui

Fatada ventilata creeaza o camera de aer intre placa ceramica si peretele cladirii. Aceasta “camera” permite circulatia unui curent de aer generand asa-numitul “efect de horn”, in care aerul circula vertical, de jos in sus, datorita densitatii diferite a aerului cald si a celui rece, scopul sau fiind dual: pe timpul iernii mentine o temperatura constanta a peretelui acoperit de panouri de izolatie, facilitand dispersia efectului de condensare, iar pe timpul verii disperseaza caldura radiata in exterior.

Izolarea termica a cladirii Pe perioada verii fatada actioneaza ca un scut termic, protejand cladirea de razele directe ale soarelui, mai ales peretii cu orientare vestica si sudica. Ventilatia constanta mentine apoi temperatura  spatiului intern, care intrepatrunde suprafata exterioara a panoului de izolatie in contact cu peretele placat. Intensitatea fluxului de aer generat prin efectul de horn va depinde de proiectarea specifica a structurii si va fi cu atat mai eficient cu cat mai mare va fi spatiul de ventilatie.

Inertia termica Pe timpul iernii caldura este mentinuta in interior iar pe timpul verii caldura generata de razele directe ale soarelui nu influenteaza temperatura din interiorul cladirii.

Izolarea fonica Fatada ventilata este un sistem compus din mai multe straturi de material diferite cu densitati diferite care absorb undele sonore. Alegerea corecta a materialelor izolante si proiectarea atenta a structurii fatadei pot oferi un grad inalt de izolare fonica, fara a se reflecta ulterior in costuri.

Protectia impotriva apei pluviale Cu fatada ventilata se realizeaza o protectie foarte buna si de durata impotriva apei meteorice (ploaie, ninsoare, gheata) care este cauza principala a degradarii fatadelor. Cercetari facute de laboratoare din Nordul Europei au demostrat ca o fatada ventilata cu o placa de 60×60 si cu un rost deschis de circa 8 mm nu permite infiltratia unei cantitati insemnate de apa (ploaie sau ninsoare) in structura, chiar in prezenta unui vant sustinut.

Alegerea corecta a materialelor izolante si proiectarea atenta a structurii fatadei pot oferi un grad inalt de izolare fonica si termica, fara a se reflecta ulterior in costuri.

S-a demonstrat ca o fatada ventilata poate diminua pana la 25% consumul energetic necesar al unei cladiri cu o izolatie termica corespunzatoare si in plus mentine caldura timp indelungat.

Rondine Group din Italia este furnizorul Romstal de fatade ventilate, care livreaza atat structura cat si placile ceramice care se monteaza pe structura metalica. Modul de prindere a placilor ceramice in structura este un sistem revolutionar Click – Clack care permite prinderea placilor fara a mai face gauri in structura metalica. Acest lucru se poate traduce prin reducerea timpului de montare si a costului de manopera cu cel putin 30%. Placile ceramice se prind pe structura metalica al carui caroiaj este realizat in functie de dimensiunea placilor.

Avantajele folosirii placilor ceramice pentru fatadele ventilate: placile ceramice nu-si schimba caracteristicile in timp, sunt ignifuge, au sistem de autocuratare si se monteaza mai usor.

Pentru fatade ventilate mentionam colectia Evolution.

Placile portelanate colorate in masa din colectia Evolution reproduc cu maxima acuratete marmura naturala.

Placile, in varianta mata sau lucioasa, sunt disponibile in diverse marimi, 30×30, 30×60, 60×60. Colectia este completata de diverse piese speciale.

Placile se pot folosi pentru placari exterioare (fatade ventilate si pereti exteriori), pentru placari interioare (baie, living, spatii publice), precum si pentru spatii private (zone rezidentiale supuse unui trafic normal).

Related posts

Cat cheltuie romanii pentru pavarea curtilor si ce culori prefera

Adina Meyers

Tu știi cum se îngrijesc violetele de Parma?

Adina Meyers

Cartofi lyonezi – o rețetă plină de savoare

Adina Meyers