Am poftit efectiv la mancare de mazăre. Mi-am amintit de bunica și de rețetele ei ingenioase. Reușea să facă totul să pară atât de usor.
Așa că am sunat-o si am discutat exact cum să fac pentru a avea gustul rețetei de acasă.
Secretul? Simplu: zahăr caramelizat.
Rețetă pentru mancare de mazăre (varianta de post)
Ingrediente pentru Mancare de mazăre (varianta de post): FOTO
- 500 g de mazăre preferabil proaspătă sau din conservă,
- 1 morcov mare sau 2 morcovi mai mici,
- 1 ceapă,
- 2 linguri pastă de roșii,
- 1 linguriță de zahăr,
- mărar verde,
- 1 linguriță de făină (pefererabil de grâu),
- 1-2 linguri de ulei,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Dacă mâncarea se face cu mazăre proaspătă, se curăță mazărea și se lasă în așteptare.
Se curăță morcovul și ceapa și se taie cubulețe cât mai mici.
Se caramelizează zahărul în cratița în care se va prepara mâncarea, până când ajunge la o culoare arămie, maro deschis. Am folosit zahăr cubic pentru a fi mai ușor de manevrat. Însă, dacă zahărul se lipește, se va dizolva mai târziu.
Se adaugă o lingură (maxim două) de ulei și morcovul si ceapa, care se călesc puțin. Se adaugă sare, doar pentru gust. Atunci când morcovul și ceapa își schimbă ușor culoarea, se completează cu apă atât cât să depășească cu câtiva milimetri.
Se lasă să fiarbă la foc mic, fără capac. Pentru că morcovul are nevoie de un avans de timp pentru fierbere.
Se adaugă și mazărea și se mai pune apă, peste nivelul mâncării în cratiță. Se adaugă sare pentru a mixa gustul. Doar un pic.
Mărarul se toacă.
Făina se omogenizează cu pasta de roșii. Dacă este nevoie pentru a se omogeniza, se poate adăuga și puțină apă. Apoi se pune peste mâncare în cratiță. Se amestecă constant. Acesta este momentul de atenție.
Se lasă mâncare să dea în câteva clocote.
Se adaugă și mărarul, sare și piper. Se amestecă constant.
Se oprește focul și lasă un pic cu capac pentru a se amesta gustul pentru o mancare de mazăre ușor dulce.