Amenajari Interioare

Repari sau înlocuiești? 5 întrebări pe care să ți le pui pentru a lua decizia bună

Cum procedezi când ți se strică ceva prin casă? Verifici, de cele mai multe ori, să vezi dacă produsul respectiv are garanție, dacă aceasta este încă valabilă, apoi încerci să repari defecțiunea? Când unul dintre electrocasnice cedează, după un timp îndelungat de folosire, s-ar putea însă ca repararea lui să fie o gaură neagră care să absoarbă bani la nesfârșit, fără ca problema să mai fie vreodată pe deplin rezolvată.

De cele mai multe ori, când un aparat electrocasnic se strică de vină este defecțiunea unei singure piese. Odată înlocuită piesa respectivă, problema dispare, iar tu poți folosi aparatul ani de zile. Însă în cazurile în care defecțiunea este cauzată de un întreg circuit sau de mai multe piese stricate, reparația s-ar putea să te coste, pe termen lung, mai mult decât cumpărarea unui aparat nou. Pentru a-ți da mai ușor seama care este cea mai bună soluție, iată cinci întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte:

 

Cât de bine am îngrijit aparatul până acum?

Pentru a le prelungi durata de viață și a le menține în perfectă stare de funcționare, și electrocasnicele au nevoie de îngrijire și întreținere. Însă, trebuie să recunoaștem, puțini sunt cei care respectă aceste reguli simple. De exemplu, te-ai întrebat vreodată cum se curăță mașina de spălat? Poate nu te-ai gândit niciodată că acest lucru ar fi necesar, însă trebuie să iei în considerare că particulele din apă, mai ales dintr-o apă dură, se pot depune pe piesele mașinii de spălat, în timp, iar aceasta se va strica mult mai repede.

Dacă nu ai avut mare grijă de aparatele electrocasnice din casă, atunci riscul ca acestea să cedeze mai repede este mai mare. Iar în acest caz, înlocuirea aparatului s-ar putea să fie cea mai eficientă soluție, inclusiv din punct de vedere financiar.

 

Cât mă va costa reparația?

În cazul unui smartphone cu ecranul spart, înlocuirea display-ului poate costa și câteva sute de lei, de exemplu. De aceea, atunci când evaluezi costul unei reparații gândește-te ce procent reprezintă din prețul unui aparat nou. Potrivit Discover.com, atunci când costul reparației depășește 50% din prețul unui aparat nou este recomandat să înlocuiești, nu să repari. Uneori, s-ar putea să întâlnești situația în care o piesă care trebuie înlocuită nu se mai produce. În acest caz, decât să înlocuiești o piesă stricată cu una care nu este originală sau care nu se potrivește perfect s-ar putea să fie doar o soluție de avarie, și nu una pe termen lung.

 

Cât de vechi este aparatul?

Vechimea aparatului merge mână în mână cu costul reparației, atunci când vrei să iei o decizie. Un aparat care a depășit deja jumătate din durata sa de viață, în combinație cu un cost al reparației care depășește 50%, este un indicator clar al faptului că este timpul să îl înlocuiești.

Durata de viață a unui aparat electrocasnic este influențată de mai mulți factori: cât de bine ai întreținut aparatul, frecvența utilizărilor, respectarea indicațiilor din manual etc. Cele mai multe aparate au o garanție de unu-doi ani, așa că dacă ți se strică în acest interval nu te va costa nimic reparația.

 

De câte ori s-a stricat în trecut?

Un aparat electrocasnic care s-a defectat în repetate rânduri este unul care trebuie înlocuit. În caz contrar, vei continua să investești bani în reparații care nu-și au rostul și îți rezolvă problema doar pe termen scurt, până când vei ajunge la concluzia că puteai cumpăra un aparat nou cu suma pe care ai dat-o pe piese și manoperă.

 

Cât de economic este din punct de vedere energetic?

Electrocasnicele noi au un consum foarte redus de energie, ceea ce înseamnă că vei economisi bani pe termen lung. De exemplu, mașinile moderne de spălat au nevoie de foarte puțină apă și de un consum mic de curent electric, spre deosebire de cele vechi, care îți adaugă constant sume semnificative la facturi. Nu omite acest lucru atunci când decizi dacă să înlocuiești un aparat defect și ai grijă ca atunci când cumperi altul să verifici și în ce clasă de consum energetic se încadrează.

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, achiziţia unui aparat electrocasnic dintr-o clasă energetică superioară, precum A++, duce la economii substanţiale la curent, iar consumul ajunge chiar la jumătate faţă de un aparat din clasa energetică B.

Related posts

Nu iti place sa speli vasele? Atunci te ajutam sa alegi o masina de spalat vase eficienta si ieftina

Adina Meyers

Cum definim calitatea în cazul ferestrelor de mansardă

Adina Meyers

6 metode de a scapa de mirosul neplacut din bucatarie

Adina Meyers