Haide sa vorbim despre cum sa schimbi starea de spirit a casei tale fara sa schimbi totul in ea. Schimbari majore implica timp, energie si bani, Dar ce putem sa facem sa ne imbunatatim casa si, in special, cum putem sa facem acest lucru salvand timp si bani? Va propunem sa revopsiti!
Daca vrei un look nou pentru casa ta, atunci schimbarea paletei cromatice este probabil cea mai accesibila solutie. La fel cum semnificatia cuvintelor se schimba atunci cand ele sunt scoase dintr-un anume context si plasate in altul, modificarea fundalului pe care sunt dispuse elementele dintr-o incapere poate actiona si ea asemeni unei recontextualizari.
Succesul unei amenajari interioare tine foarte mult de rapoartele stabilite intre elemente. Atunci cand acestea se schimba modificarea poate fi suficient de puternica incat sa creeze senzatia de nou si proaspat. Asadar, daca alegi culori noi pentru peretii casei tale, poti, fara a inlocui mobilierul, electrocasnicele sau alte elemente (covorul, draperiile, obiectele decorative etc.), sa obtii un spatiu care transmite o pregnanta senzatie de nou.
Transformarea va fi, desigur, pe masura optiunilor facute. Daca vrei doar inchiderea sau deschiderea cu un ton-doua a camerei atunci, schimbarea va fi una comparabila cu reglarea intensitatii luminii. Daca te intereseaza sa obtii mai mult de atat, atunci alegerile pe care le faci ar trebui sa fie mult mai indraznete. Si de ce nu ai face-o? Daca nu iti place, la final nu va trebui sa schimbi nimic altceva decat culoarea.
Pentru a evita insa un proces potential costisitor si consumator de timp, ideal ar fi ca inainte de a opta pentru o culoare sau alta sa isi pui cateva intrebari cu privire la efectul pe care vrei sa-l obtii. Vrei sa dai adancime incaperii, vrei sa reduci din inaltimea ei, vrei sa obtii mai multa lumina, vrei sa creezi o anume zona de interes? Toate acestea sunt intrebari pe care este recomandat sa ti le pui inainte de a incepe proiectul propriu-zis si asta pentru ca, in functie de raspunsurile pe care ti le dai, vei putea alege nuantele potrivite.
Culorile reci creaza senzatia de departare, asa ca pentru a conferi adancime unei incaperi, tonurile reci pot fi cele mai potrivite. Pentru a reduce distanta, ideale sunt nuantele calde. Optiunile pot fi conditionate si de destinatia spatiului.
Chiar daca nu esti un mare fan al culorilor neutre, probabil vei sta putin pe ganduri inainte de a alege intre rece si cald, atunci cand vei stabili paleta potrivita pentru dormitor, pentru home-office sau pentru living.
Sfatul nostru este sa iti creezi un moodboard – pune pe hartie ce te inspira din natura! Gasim inspiratie in tot ce ne inconjoara, iar natura are un dar de a crea combinatia perfecta de culori. Asadar, in functie de destinatia incaperii, cauta paleta de culori care te inspira!
In ceea ce priveste textura, daca pentru incaperile precum cele mentionate mai sus sunt recomandate culorile mate, pentru cele cu un grad mai mare de expunere la schimbari de temperatura, la aburi si umiditate in general, asa cum sunt baia si bucataria, sunt mai potrivite vopselele mai rezistente si cu un aspect lacuit.
Un alt aspect important de avut in vedere este daca vei vrea sa optezi pentru uniformitate sau pentru un tipar anume. Este mai usor sa lucrezi cu un spatiu cu o oarecare uniformitate – pe un astfel de fundal poti dispune aproape orice – , oferindu-ti multa flexibilitate in amenajare.
Tiparele ceva mai complicate impun o atentie deosebita la detalii si sunt ceva mai greu de calibrat cu obicete de mobilier care nu se remarca prin simplitate.
Aceste sfaturi va sunt oferite de echipa Gavia Concept.
website: www.gaviaconcept.com
e-mail: hello@gaviaconcept.com