OSB-ul sau Oriented Strand Board este un produs obtinut prin presarea mecanica a unui amestec de adeziv si straturi de fulgi de lemn, dispusi in anumite directii, pana la obtinerea unor placi compacte. In proiectele de amenajare interioara panourile OSB se pot dovedi o resursa extrem de versatila. Sunt relativ usor de montat si de deplasat, astfel incat pot conferi o doza mare de flexibilitate spatiului in care sunt incluse.

Panourile OSB pot fi folosite pentru a delimita zonele si functiunile diferite ale unui spatiu, dar pot fi, totodata, parte a unui proiect de amenajare dinamica, in care compartimentarea sa nu fie una definitiva, ci usor transformabila.

Sunt potrivite pentru a crea inchideri si deschideri temporare, actionand dupa logica peretilor despartitori mobili sau a paravanelor.

In acelasi sens, al sugerarii unei anume compartimentari, panourile OSB pot fi utilizate pentru a crea zone cu un regim de inaltime diferit. Placile OSB pot fi incluse in crearea unui postament care sa serveasca pentru a delimita zona unde se serveste masa, pentru realizarea unei scari interioare sau a unei platforme care sa delimiteze o zona de lucru.

O alta potentiala intrebuintare ar fi ca material de baza pentru realizarea obiectelor de mobilier. Usurinta cu care poate fi manuit materialul si aspectul sau de placa uniforma il fac usor de folosit in realizarea a aproape orice corp de mobilier cu rafturi, de la biblioteca, pana la dulap pentru haine. Poate, insa, la fel de bine, intra in componenta scaunelor, meselor, birourilor si chiar a elementelor care se apropie in mai mare masura de decorativ: rame, tablii pentru pat, corpuri de iluminat etc.

OSB-ul poate avea un efect interesant si daca este folosit pentru a tapeta unul sau mai multi dintre peretii camerei. In astfel de situatii, in care este considerat potentialul decorativ al acestui material pot fi avute in vedere doua aspecte. Mixul de nuante de lemn proprii OSB-ului pot fi detaliul pe care se mizeaza in amenajare. La fel de bine insa, textura poate fi cea care sa creeze diferenta semnificativa cautata in proiectul de amenajare.

In cea de-a doua situatie, optiunile devin semnificativ mai multe, intrucat textura poate fi pastrata si daca se opteaza pentru schimbarea culorii panourilor.

 

Text: Gavia Concept

website: www.gaviaconcept.com

e-mail: hello@gaviaconcept.com

www.facebook.com/GaviaConcept

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Proiect: Locuinta in stil mediteranean pentru un lot mic

Adina Meyers

Cum elimini buruienile dintre rosturile de pavaj?

Adina Meyers

Casa din lemn vs. casa din caramida

Adina Meyers