Istoria lalelei este plină de intrigă, hoție, averi făcute peste noapte și inimi frânte. Deși aceste flori sunt sinonime cu Olanda, lalelele nu sunt originare de aici.

Lalelele sunt originare unui coridor din Asia Centrală ce se întinde de-a lungul Paralelei de 40 grade între Nordul Chinei și Sudul Europei. Obsesia olandeză pentru aceste flori face parte din istoria relativ recentă a lalelei.

Termenul de lalea „tulipa” (latină) se trage din turcescul „tulbend” (turban) cu care floarea se aseamănă.

Perioada dintre anii 1634 – 1637, cunoscută în istorie ca „TulipMania”, este des comparată cu crahul bursier din 1920, din America. Și după prăbușirea prețului lalelelor în 1637 au mai existat cazuri în care anumite sortimente rare au obținut prețuri foarte mari.

Laleaua care a intrat în istorie ca cel mai scump soi de lalea în perioada Tulip Mania este Semper Augustus.

Floare rară și valoroasă

Semper Augustus a fost, în epocă, cel mai rar şi, ca atare, cel mai valoros dintre toate soiurile de lalele. S-a spus despre această floare, o minune în alb şi roşu, că era cea mai frumoasă creaţie a lui Dumnezeu. Laleaua Semper Augustus a fost, se pare, cea mai scumpă floare tranzacţionată în timpul maniei lalelelor, pentru un singur bulb plătindu-se în 1636 suma de 5.500 de guldeni.

Semper Augustus a fost considerată cea mai frumoasă dintre toate lalelele olandeze. Au existat mai puțin de douăsprezece exemplare din această floare extraordinar de rară, iar un singur bulb se vindea cu dublul prețului unei case.

În secolul XX, cauza coloritului unic al petalelor de Semper Augustus a fost identificată. Anumite virusuri infectau bulbul și făceau că cel de-al doilea strat de culoare să fie exprimat doar în anumite părți ale florii. Ironic este că virusurile nu sunt bune pentru lalele, făcându-le mai puțin viguroase decât cele de culoare pură. Astăzi, Semper Augustus nu se mai găsește, însă a rămas în istorie drept „cea mai frumoasă lalea din lume”.

Related posts

Cele mai apreciate jucării. Iată ce să-i cumperi micuțului tău!

Adina Meyers

Arhaicul lui Brancusi intalneste rafinamentul lui Pogany in „Nu ma uita”

Adina Meyers

Incepe anul cu dreptul!

Adina Meyers