LifeStyle

Recomandări de festival – Fest(in) pe Bulevard, ziua a IX-a

Penultima zi de Fest(in) pe Bulevard aduce o întâlnire de suflet cu una dintre cele mai importante personalități ale teatrului internațional, discuții de specialitate, invitați din străinătate, spectacole de top.

 

Secțiunea Vedeta de lângă tine prilejuiește o reverență a prietenilor și a colaboratorilor în fața criticului și istoricului de teatru George Banu. Născut în 1943, la Buzău, este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, și eseist de reputație mondială. George Banu și-a dedicat opera critică regiei moderne și figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc). În 1974, se stabilește în Franța unde își continuă cariera universitară începută în România. În 1981, publică volumul Costumul de teatru, precum și cartea Brecht ou le petit contre le grand, care va primi Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. George Banu va mai câștiga acest premiu în 1984 și în 1990. Între 1990-2001, a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, iar între 1994-2001 a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor. A primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța; a obținut premiul de excelență UNITER și Premiul Prometheu,               în 2007. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene. Carțile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene și au fost traduse în numeroase limbi. Conduce revista Alternatives theatrales și colectia Le Temps du théâtre la Editura Actes-Sud.

 

De la ora 19.00, la Sala Horia Lovinescu, secținea Premiere în Fest(in) aduce un muzical de succes: Asta-i ciudat! (Păguboșii) de Eugen Rotaru
în regia Dianei Lupescu.

„De ce Asta-i ciudat? Poate pentru că, mă întreb a nu știu câta oară, cât poți să-ți influențezi destinul?! De ce unii primesc de la viață lucruri bune, pe care însă nu le merită, iar alții pierd… pierd, deși n-ar trebui? Îi condamnăm când își stabilesc o altă ierarhie a valorilor, fiind determinați de rigorile societății să se comporte și să acționeze… altfel pentru a putea supraviețui. Rămân suspendați între două lumi. Nu sunt nici cei mai răi și nici cei mai buni. Au încă speranțe, visează, iubesc! Sunt vii! Și, cât ești viu, trebuie să lupți cu tine, cu soarta, cu tot ce-ți este potrivnic, indiferent de rezultat. Se spune că în dragoste și în război îți este permis să folosești orice mijloace pentru a câștiga… Iar viața ce-i dacă nu dragoste și luptă? Am ales să aduc pe scenă aceste personaje într-un spectacol care îmbină muzica și textul dramatic. Cea mai bună alegere a fost a lui Eugen Rotaru, care a plecat de la textul lui Miron Radu Paraschivescu, Asta-i ciudat, și de la muzica lui Laurențiu Profeta, pentru a ajunge la Păguboșii, așa cum se numea spectacolul pe atunci. Iubesc Păguboșii! Îmi dau curaj și speranță și voința de a merge mai departe, indiferent de răutatea, prostia, parșivenia și orgoliile celor ce vor să stea în drumul nostru. Încotro? Înainte! Și, cum spunea un personaj al lui Kundera, „înainte” poate fi în toate direcțiile… sau în orice direcție, nu vreau să-mi aduc aminte exact! ASTA-I CIUDAT?” – Diana Lupescu, regizor

 

Ultimul spectacol în competiție, la Secțiunea Criza comunicării, este programat de la ora 20.00, la Sala George Constantin: Hamlet ȋn sos picant de Aldo Nicolaj, în regia lui Alexandru Jitea. Bine-cunoscuta tragedie shakespeariană se mută în bucătărie… Povestea lui Hamlet este spusă din perspectiva bucătarilor și a servitorilor, cu o distanțare ironică față de marile întrebări existențiale din piesa originală.

 

Programul integral al spectacolelor din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard poate fi găsit pe site-ul www.festinpebulevard.ro, iar bilete, pe www.nottara.ro și la Agenția de bilete a teatrului, deschisă zilnic între 11.00-21.00.

Până în 21 octombrie, vă invităm la Fest(in) pe Bulevard.

Related posts

Strepsils Mento l– pentru dureri in gat si nas infundat

Adina Meyers

ANTREC a acordat premiile “Margareta de Aur 2011″

Adina Meyers

Ce presupune recuperarea după accident vascular cerebral

Adina Meyers