LifeStyle

Reabilitarea termica creste eficienta energetica si reduce consumul cu pana la 70%

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) au vorbit, in cadrul primului summit pe energie de pe plan local, organizat de RENEXPO South-East Europe, despre renovarea cladirilor pentru un mod de viata sustenabil. Potrivit ROMEPS, reabilitarea termica este esentiala pentru a aduce cladirile aflate in clase energetice inferioare in cele superioare, acest lucru generand scaderea consumului cu pana la 70%.

„Cladirile rezidentiale si non-rezidentiale consuma 40% din energia utilizata in Europa. Pana astazi, aproximativ 3/4 din aceasta energie este folosita pentru incalzire. Cladirile tip "energie zero" pot reduce acest procent de zece ori. Legislatia Europeana a impus statelor UE sa aplice masuri de reducere a consumului de energie prin reabilitarea constructiilor existente si prin imbunatatirea performantei energetice a cladirilor nou construite”, a declarat Delia Filip, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania.

Conform directorului executiv ROMEPS, fiecare kilogram de EPS utilizat in „ETICS” economiseste, intr-un an, de trei ori mai multa energie decat a fost nevoie pentru producerea lui.

In acest sens, asociatia propune ca solutie pentru cresterea eficientei energetice reabilitarea termica a cladirilor cu polistiren expandat.

„Din punct de vedere economic, polistirenul expandat are beneficii majore, intrucat folosirea acestuia la reabilitari termice genereaza importante economii energetice, de pana la 70%, crescand astfel eficienta energetica si amortizand investitiile in termen scurt, de 6-8 ani”, a precizat Delia Filip.

De asemenea, polistirenul expandat este prietenos cu mediul, deoarece nu contine substante toxice. Mai mult decat atat, acesta are in componenta sa 98% aer, restul fiind celule de polistiren. Astfel, aceasta compozitie asigura si un coeficient mare de termoizolare.

Printre avantajele utilizarii polistirenului expandat in constructii se numara si faptul ca are o greutate redusa, fiind usor de manevrat si de transportat, se poate taia usor la dimensiunile dorite, cu unelte obisnuite de taiere (cutter , fir incalzit sau fierastrau), nu necesita haine de protectie sau dispozitive speciale. Un aspect foarte important pentru sanatatea aplicatorilor si locatarilor in ceea ce priveste polistirenul expandat este ca nu cauzeaza iritatii ale pielii sau ale cailor respiratorii, asa cum se intampla in cazul aplicarii sau utilizarii materialelor cu fibre minerale si nu contine lianti chimici sau adezivi care pot emana vapori toxici si cianuri in mediu.

 

 

 

Related posts

Cea mai mare galerie de arta contemporana din bucuresti se deschide oficial joi, 22 septembrie 2011

Adina Meyers

Ton, ton să gustăm

Adina Meyers

Casa Artmark estimeaza cele mai mari vanzari de pana acum in Licitatia de Vara 2011

Adina Meyers