Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Proiectată în funcție de teren și peisaj

Cuvântul de ordine al casei din imagini este „clasică”, iar ideea de la care a pornit amenajarea a fost ca toate elementele să fie naturale, în armonie cu locul. Vorbim, așadar, despre lemn, piatră și accente de verde, culoare pe care o regăsim atât la interior, cât mai ales afară.

Text: Oana Voicu / Foto: arhivă proprietari

Situată lângă București, la 30 de minute de condus până în Piața Victoriei, casa este localizată în satul Căciulați din comuna Moara Vlăsiei. „Este o zonă cu acces foarte bun spre București, căci în capătul satului se găseşte ieșirea la A3, de unde avem mai multe variante: pe DN1, prin Balotești, prin Pipera-Tunari și Şos. Petricani sau Floreasca, prin Dimieni”, ne povestesc proprietarii, aducându-și aminte de unul dintre motivele pentru care au ales această zonă.

Sunt oameni obișnuiți, de loc de la malul mării, care prețuiesc liniștea și aerul curat. De asemenea, cei doi băieți gemeni ai familiei i-au motivat să-și ridice casa undeva în afara orașului.

Achiziționarea terenului în 2007 a fost o chestiune de noroc, așa cum ne mărturisesc proprietarii, căci, din întâmplare, au ajuns în această zonă. „Ne-a plăcut totul: liniștea, lacul pe malul căruia se află terenul, pădurea de dincolo de apă, corcodușii sălbatici înfloriți (căci era primăvară), apusurile de soare, lacul care, de fapt, este un râu (Cociovaliștea) și de aceea nu miroase a baltă, oricât de lungă ar fi perioada de căldură vara.”

Înainte de cumpărarea proprietăţii, gazdele noastre au făcut un studiu geotehnic, cu două foraje la 6 metri adâncime, pentru a vedea dacă nu cumva terenul este aluvionar, ceea ce ar fi complicat soluțiile de fundare și ar fi ridicat costurile construcției. S-a dovedit însă că pământul era ferm, iar ulterior au aflat că albia apei fusese creată prin excavare, deci pericolul aluviunilor era nejustificat. Terenul, cu o suprafață de aproximativ 900 de metri pătraţi, este ușor în pantă, fapt ce a permis realizarea unui proiect de casă ca la munte, cu parterul ca nivel de mijloc, iar demisolul ca al doilea parter, cu ieșire direct pe peluză.

Poziționarea imobilului s-a făcut atât în funcţie de proximitatea față de apă, pentru a beneficia din plin de peisaj, cât și de punctele cardinale, astfel încât vila să fie însorită și luminată natural cea mai mare parte a zilei.

Proiectul, inspirat de un design american de casă cu structură din lemn, a fost reproiectat pe structură din cadre de beton armat, de către Allplan srl din Constanța. În plus, a fost realizat special pentru amplasamentul respectiv, în funcție de teren și peisaj.

Proprietarii au participat efectiv la conturarea proiectului. Astfel, compartimentarea (ușor diferită față de proiectul american), adaptată nevoilor unei familii cu doi copii și numeroși musafiri, şi poziționarea construcţiei au fost propuse de proprietari și încuviințate de arhitect. Doamna arhitect Nadia Tataru Urum a avut sugestii valoroase legate mai ales de partea funcțională, la cea estetică fiind în deplin acord cu beneficiarii.

În martie 2008 a început construirea locuinţei. Pe parcursul lucrărilor nu au apărut probleme deosebite, poate doar cu oamenii – își amintesc zâmbind proprietarii –, dar le-au rezolvat cu vorba bună. „Singura pățanie a fost cu fundația, care a fost săpată la adâncimea proiectată, doar că ceva mai lată; din cauza faptului că s-a săpat mai mult decât trebuia, am ales să nu cofrăm, ca să reducem lățimea la cea proiectată, ci să umplem cu beton tot volumul.”

Ridicată pe trei niveluri – demisol, parter și mansardă –, vila are suprafața de 330 de metri pătraţi utili.

Demisolul, alocat copiilor, este compartimentat astfel: un mic living, câte o cameră pentru fiecare și o baie prevăzută cu două lavoare, cadă și duș. Tot aici se mai află o cameră tehnică de 8 metri pătraţi şi o încăpere cu acces exclusiv din exterior, ce adăposteşte centrala termică și alte echipamente (unitatea centrală a sistemului centralizat de aspirație, automatizarea sistemului de irigații, cea a pompei de apă, generatorul electric de back-up etc.). Terasa acoperită de la acest nivel are suprafața de 33 de metri pătraţi.

La parter se găsesc livingul, cu ieșire pe o terasă descoperită (prevăzută cu parasolar) de 21 de metri pătraţi, bucătăria, cu ieșire pe o terasă acoperită ceva mai mică (12 metri pătraţi), dormitorul matrimonial, care beneficiază de baie și două dressinguri, un WC de serviciu și o mică încăpere de depozitare, în care se găsesc: tabloul electric, centrala antiefracție, distribuitorul de comunicații (internet, tv, telefon fix), terminalele rețelei de cabluri din rețeaua de CCTV exterioară, tabloul electric al alimentării de rezervă cu energie electrică, plus 13 rafturi cu pantofi, role și patine.

Mansarda găzduieşte o încăpere pentru oaspeți, o baie cu cadă cu hidromasaj, o cameră utilizată ca spălătorie și călcătorie, precum şi un spaţiu de divertisment, ce ocupă o suprafață egală cu jumătate din întregul nivel, unde se află videoproiectorul cu ecran de 3 metri diametru telecomandat, instalația de sunet 5+1, computerele, consola de jocuri, biblioteca și altele asemenea.

Cu atâtea sisteme integrate, casa este în mare măsură automatizată. Unitățile de aer condiționat au automatizările lor, la fel şi centralele termice – cea pe gaz dispune și de cronotermostat. Există, de asemenea, o centrală antiefracție și antiincendiu ce poate fi monitorizată telefonic, un sistem de aspirație centralizat, import SUA, o rețea de cabluri pentru CCTV care să supravegheze exteriorul (fără echipamente însă) şi o automatizare pentru porțile de acces cu mașina. La acestea se adaugă panourile termosolare care, împreună cu un boiler de 500 de litri trivalent (panouri solare/centrală termică/rezistență electrică trifazată), asigură oprirea centralei termice din aprilie până în octombrie.

În ceea ce privește sistemul de încălzire, locuinţa este prevăzută cu două centrale termice și calorifere din oțel. Una (de 45 kW) funcţionează cu policombustibil, fiind folosită cinci ierni doar pe peleți de fag, cealaltă (de 38 kW) este pe gaze.

„Nefiind o casă făcută ca să fie vândută, exteriorul a fost tencuit și înainte, și după montarea termosistemului, iar ulterior a fost finisat cu tencuială decorativă de la Baumit.”

Acoperișul are înveliș din țiglă Elpreco, iar izolarea s-a realizat cu fulgi de celuloză de la Ecocell.

La capitolul amenajare interioară, proprietara, Anamaria, ne mărturisește că nu au avut un designer, „…poate doar prieteni cu sfaturi”. „Pentru exterior, sursa de inspirație a fost proiectul de casă americană, iar la interior am mizat pe feeling-ul personal. Ideea de bază a fost ca toate elementele să fie naturale, în armonie cu locul. Fiecare cameră, fiecare spaţiu din interior a fost mobilat și decorat astfel încât să devină „homey”, adică să ne facă să ne simțim mereu acasă, iar musafirilor să le dea senzaţia că au intrat într-o locuinţă primitoare. De altfel, acesta este complimentul pe care l-am auzit de la aproape toți cei care au trecut pragul casei noastre: că este un cămin cald, primitor, neintimidant.”

„Nivelul copiilor” s-a dorit să fie vesel și, în acelaşi timp, util, să aibă și spațiu de joacă, și un loc clar pentru teme.

„Ne-am gândit că livingul trebuie să îndeplinească două condiții simultan: să ne ofere o stare de bine la sfârșitul fiecărei zile şi totodată să ne permită să îl transformăm uşor într-un loc în care să ne adunăm oaspeții în jurul unei mese mari, în week-end sau de sărbători.”

„Bucătăria, amenajată cu mobilier din colecția Margot de la Scavolini și dotată cu echipamente Franke, este spațiul meu preferat, locul unde am descoperit cât de mult îmi place să gătesc și faptul că mă pricep să fac tot felul de mâncăruri și bunătăți… Și, în vreme ce toate sunt la cuptor sau pe plită, pot să ies la o cafea pe terasa acoperită. Indiferent de anotimp, e o pauză perfectă.”

Ideea a fost aceeași şi în amenajarea dormitorului matrimonial: să fie cozy, cât mai simplu și cald, cu elemente de decor distincte. Aceste elemente sunt tapetul pastoral de pe unul dintre pereți și storurile cu print identic.

„În camera de leisure de la mansardă jucăm Wii, vedem filme, facem sport sau ne adunăm cu familia şi prietenii. Mobilierul – trei canapele din piele și mobilier din lemn de la Ikea – nu aglomerează spațiul, ci lasă cât mai mult loc de mișcare.”

 

Material realizat cu ajutorul agenției imobiliare Neocasa, consultant: Florina Măntescu, tel.: 0744.367.801, [email protected]

 

Articole similare

Cladirea care absoarbe smogul de parca ar fi o padure

Madalina Constantin

Semineul, ultima tendinta din baie

Elena Turcu

Cel mai mare bloc de apartamente din New York

Madalina Constantin

Lasă un comentariu