O casa luminoasa este o casa frumoasa. Cantitatea optima de lumina naturala care trebuie sa intre in interior se poate calcula in functie de mai multi factori, cum ar fi suprafata podelei incaperii sau destinatia spatiului respectiv, un living avand nevoie de mai multa lumina naturala decat un dormitor. De asemenea, foarte importante sunt suprafata terenului, deschiderea si orientarea casei fata de punctele cardinale.
Datorita pozitionarii la nivelul acoperisului, ferestrele de mansarda VELUX pot aduce multa lumina naturala, inlocuind iluminarea artificiala si reducand consumul de energie. De aceea, este foarte important ca modul de amplasarea al acestora in acoperis sa se faca tinand cont de punctele cardinale. Toate acestea influenteaza sesizabil patrunderea luminii in incaperi, calitatea luminii si cantitatea de energie termica pe care ferestrele de mansarda le transfera spatiului interior.
Lumina de la nord – lumina rece si difuza
Ferestrele amplasate inspre nord ofera o lumina indirecta, reflectata, si doar pe perioada verii lumina soarelui poate patrunde direct. Recomandam sa fie orientate inspre nord spatiile de depozitare si anexele deoarece nu necesita o iluminare puternica.
Lumina de la est – lumina calda si aurie
Ferestrele orientate inspre est ofera o lumina aurie si calda doar in prima jumatate a zilei. Lumina este potrivita pentru camerele copiilor sau dormitoare, deoarece soarele patrunde dimineata cand avem nevoie sa ne simtim plini de energie si vitalitate.
Lumina de la vest – lumina calda si aurie
Ferestrele orientate inspre vest permit luminii soarelui sa patrunda in a doua parte a zilei, ca o lumina calda si aurie. Ferestrele vestice sunt potrivite pentru camerele de zi dar trebuie sa luam in consideratie unghiul sub care razele soarelui patrund in interior, deoarece pot fi foarte puternice si pot aduce caldura in interior.
Lumina de la sud – lumina puternica
Ferestrele de mansarda orientate inspre sud aduc o lumina foarte puternica in interior si trebuie sa fie accesorizate cu jaluzele sau rolete exterioare. Pentru a beneficia de soare si in timpul iernii, proiectul cladirii trebuie sa prevada orientarea camerelor principale inspre sud. Se recomanda amplasarea ferestrelor cat mai sus posibil astfel incat lumina directa sa fie reflectata de un perete, rezultand o lumina confortabila si blanda.
Toate aceste elemente importante – dimensiuni, deschidere, orientare, puncte cardinale – pot fi verificate de catre dvs., fara ajutorul unui specialist, doar cunoscand configuratia terenului, punctele cardinale si avand in minte modul in care doriti sa arate casa dumneavoastra.
Pentru mai multe detalii, vizitati velux.ro.