Solutii Constructive

Pozitionarea corecta a ferestrelor de mansarda in functie de punctele cardinale

O casa luminoasa este o casa frumoasa. Cantitatea optima de lumina naturala care trebuie sa intre  in interior se poate calcula in functie de mai multi factori, cum ar fi suprafata podelei incaperii sau destinatia spatiului respectiv, un living avand nevoie de mai multa lumina naturala decat un dormitor. De asemenea, foarte importante sunt suprafata terenului, deschiderea si orientarea casei fata de punctele cardinale.

Datorita pozitionarii la nivelul acoperisului, ferestrele de mansarda VELUX pot aduce multa lumina naturala,  inlocuind iluminarea artificiala si reducand consumul de energie. De aceea, este foarte important ca modul de amplasarea al acestora in acoperis sa se faca tinand cont de punctele cardinale. Toate acestea influenteaza sesizabil patrunderea luminii in  incaperi, calitatea luminii si cantitatea de energie termica pe care ferestrele de mansarda le transfera spatiului interior.

Lumina de la nord – lumina rece si difuza
Ferestrele amplasate inspre nord ofera o lumina indirecta, reflectata, si doar pe perioada verii lumina soarelui poate patrunde direct. Recomandam sa fie orientate inspre nord spatiile de depozitare si anexele deoarece nu necesita o iluminare puternica.

Lumina de la est – lumina calda si aurie

Ferestrele orientate inspre est ofera o lumina aurie si calda doar in prima jumatate a zilei. Lumina este potrivita pentru camerele copiilor sau dormitoare, deoarece soarele patrunde dimineata cand avem nevoie sa ne simtim plini de energie si vitalitate.

Lumina de la vest – lumina calda si aurie

Ferestrele orientate  inspre vest permit luminii soarelui sa patrunda  in a doua parte a zilei, ca o lumina calda si aurie. Ferestrele vestice sunt potrivite pentru camerele de zi dar trebuie sa luam  in consideratie unghiul sub care razele soarelui patrund  in interior, deoarece pot fi foarte puternice si pot aduce caldura  in interior.

Lumina de la sud – lumina puternica

Ferestrele de mansarda orientate  inspre sud aduc o lumina foarte puternica  in interior si trebuie sa fie accesorizate cu jaluzele sau rolete exterioare. Pentru a beneficia de soare si  in timpul iernii, proiectul cladirii trebuie sa prevada orientarea camerelor principale  inspre sud. Se recomanda amplasarea ferestrelor cat mai sus posibil astfel incat lumina directa sa fie reflectata de un perete, rezultand o lumina confortabila si blanda.

Toate aceste elemente importante – dimensiuni, deschidere, orientare, puncte cardinale – pot fi verificate de catre dvs., fara ajutorul unui specialist, doar cunoscand configuratia terenului, punctele cardinale si avand  in minte modul  in care doriti sa arate casa dumneavoastra.

 

Pentru mai multe detalii, vizitati velux.ro.

Related posts

TOP 3 criterii sa faci o alegere excelenta cand vrei un boiler electric

Adina Meyers

Tunelul solar – 100% lumina naturala unde nu credeam ca este posibil

Adina Meyers

O gradina rustica cu ajutorul pavelelor Rustic si Patrat P4 rustic

Adina Meyers