Pasta de nauta sau humusul este o reteta traditionala din Orientul Mijlociu, foarte gustoasa si sanatoasa.
Este o sursa foarte bogata de acizi grasi esentiali omega-3, cu rol protector pentru sistemul cardiac si stimulenti excelenti ai intelectului. In plus, acest preparat culinar oriental furnizeaza cantitati importante de fier, vitamina B6, mangan, cupru, acid folic si aminoacizi care imbunatatesc calitatea somnului si amelioreaza starea de spirit.
Ingrediente:
2 cutii de naut fiert (altfenativ se fierb 200 gr de naut uscat dupa ce boabele au stat peste noapte la inmuiat)
3 catei de usturoi
1 ceapa sau 1/2 praz (prazul e mai delicios)
2 linguri mari de pasta tahini/tahina
3 linguri ulei de masline
1 lingurita ulei de susan
1 lingurita chimen sau condimente arabesti pentru hummus
zeama de la 1/2 lamaie
boia de ardei dulce pentru decor
Cum se prepara:
1. Boabele fierte de naut se trag la tigaie in ulei cu ceapa sau praz.
2. Toate ingredientele se adauga in blender, incepand cu cele mai umede pana la cele mai uscate. Boabele de naut trebuie sa fie cuprinse in lichid macar pana la 1/2 ca sa aveti o consistenta buna dupa mixare ; daca nu aveti suficient lichid compeltati cu zeama ramasa de la fiert sau merge si cu apa calda.
3. Mixati bine toate ingredientele la blender (mai putin boiaua pentru decor) pana devine o pasta usor tartinabila.
4. Decorati cu boia inainte de servire (secretul e sa o imprastiati in ploaie cu ajutorul unei site mici) sau cu ulei de susan sau cu orice alte bunatati.
Sursa: GoodFood