Home

Pardoseli speciale pentru bucătărie

Când vine vorba de alegerea pardoselii din bucătărie, cei mai mulţi proprietari se gândesc direct la gresie, pentru că sunt de părere că aceasta este opţiunea cea mai practică, ieftină şi la îndemână. Dacă însă vă doriţi un proiect de amenajare neconvenţional, există şi alte materiale, mult mai funcţionale, spectaculoase sau mai rezistente decât banalele plăci ceramice, care se regăsesc în 90% din bucătăriile românilor.

Una dintre cele mai noi soluţii este vopseaua epoxidică pentru pardoseli, un material spectaculos, neconvenţional şi extrem de rezistent. Este un produs profesional pe bază de răşini epoxidice, fără solvenţi, pigmenţi, aditivi specifici şi solvenţi organici, cu adaos de materiale dure, cum este corindonul sau făina de cuarţ.

Produsul se caracterizează prin aderenţă excepţională la suport, rezistenţă şi stabilitate deosebită în medii chimice puternic agresive, acide sau alcaline, la variaţii mari de temperatură, la uzură şi abraziune etc.

Vopseaua epoxidică poate fi colorată în orice nuanţă doriţi sau poate fi lăsată transparentă şi turnată peste orice suport: tapet, material organic, materiale textile, nisip, pietre etc.

Alte proprietăţi greu de egalat ale unei astfel de pardoseli sunt: este autonivelantă, se aplică uşor, rezistă la substanţe chimice, este impermeabilă, neinflamabilă, nu se crapă, se curăţă şi întreţine uşor. Dacă până de curând această variantă de acoperire reprezenta o noutate în domeniul rezidenţial, fiind folosită în domeniul industrial şi comercial pentru hale, garaje, showroomuri, spaţii comerciale, mai nou, vopseaua epoxidică pentru pardoseli face parte din portofoliul majorităţii producătorilor specializaţi. În aceste condiţii, şi preţul unei astfel de pardoseli a scăzut simţitor. În ceea ce priveşte durata ei de viaţă, trebuie să ştiţi că ajunge până la 75 de ani.

Lemnul masiv este un material mai rar întâlnit în cazul pardoselilor din bucătărie, dintr-un motiv lesne de înţeles: oamenii au impresia că se degradează mai uşor şi se curăţă mai greu. Acest inconvenient poate fi uşor scos din calcul dacă alegeţi un lemn de esenţă tare, precum stejar, cireş, nuc, arţar, mesteacăn sau specii  exotice, sau dacă aplicaţi un strat suplimentar de lac destinat traficului intens, care acţionează ca un scut de protecţie în faţa umidităţii sau a soluţiilor de curăţat mai puternice. Ei bine, lemnul se dovedeşte a fi un material ce se pretează perfect pentru blatul de lucru din bucătărie, unde este supus unor tratamente mult mai dure decât cele întâlnite în cazul unei duşumele, aşa că nu aveţi de ce să vă faceţi griji dacă optaţi pentru cea de-a doua variantă.

Cărămida arsă este o alegere potrivită pentru pardoseala unei bucătării amenajate în stil rustic, armonizându-se perfect cu mobilierul din lemn natural, cu accesoriile din fier forjat sau cu cele din metal cromat.

Cărămida pentru pardoseli are un preţ mic-mediu, poate fi montată cu cheltuieli la fel de mici şi se întreţine uşor. Dacă doriţi să faceţi economie şi să obţineţi un aspect vintage, puteţi folosi bucăţi de cărămidă recuperate din demolări. Durata de viaţă a unei astfel de acoperiri este de peste 40 de ani, iar paleta cromatică porneşte de la nuanţe de auriu şi ajunge până la tonuri de arămiu, roşu şi maro.

La capitolul dezavantaje, amintim faptul că bucăţile de cărămidă pot fi o sursă permanentă de praf, inconvenient care însă poate fi rezolvat cu ajutorul unui strat de lac. Un alt neajuns: bucăţile de cărămidă formează o suprafaţă neregulată, care poate provoca disconfort în timpul mersului, mai ales în cazul copiilor mici şi al persoanelor mai în vârstă, care au nevoie de o pereche de papuci de casă cu talpă mai dură. 

SFAT
Pentru un plus de farmec, dar şi pentru un aspect unic, puteţi alege să intercalaţi bucăţile de cărămidă arsă cu duşumea sau cu piatră naturală.

Pardoseala modernă din PVC nu mai are nimic în comun cu bătrânul linoleum, care se dezlipea şi se ridica pe la colţuri, care se tocea uşor în zonele cu trafic mai intens şi se transforma în timp într-un depozit de praf şi bacterii. Acum, pardoselile din PVC sunt moderne, au un design deosebit şi prezintă o mulţime de avantaje: reacţionează foarte bine la uzură în timp, sunt antiderapante, rezistă la acţiunea substanţelor chimice, nu se pătează şi nu se zgârie, sunt perfecte pentru zonele intens circulate, sunt antibacteriene şi uşor de întreţinut. Mai nou, rolele de pardoseală se îmbină prin sudură, eliminându-se astfel rosturile, care sunt greu de curăţat, reprezentând medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

 

Text: Simona Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

 

Related posts

Bali, una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă din lume, se redeschide pentru turişti

Adina Meyers

Fă din 2017 un an mai bun pentru tine și casa ta

Adina Meyers

Honeysuckle (roz caprifoi), culoarea captivantă menită să ne ridice moralul

Adina Meyers