Cu un spaţiu generos şi un buget pe măsură, sunteţi candidatul ideal pentru amenajarea casei dumneavoastră în stil clasic. Fără să daţi greş!

Impozant, elegant şi rafinat, stilul clasic a luat naştere în anii 1760, ca o reacţie la luxul şi opulenţa stilurilor Baroc şi Roccoco. S-a dezvoltat până spre mijlocul secolului al XIX-lea, însă el transcede timpul şi se păstrează în tendinţe an de an.

Dar ce caracterizează amenajarea în stil clasic? Primordiale sunt simetria, ordinea, echilibrul şi armonia. Un spaţiu cu un decor în acest stil este compus estetic în oglindă: un perete va avea două jumătăţi identice. În acest sens, vă puteţi ajuta de oglinzi, care sunt accesorii obligatorii: montate pe plafon, pe mobilier, între două piese decorative, la stânga şi la dreapta şemineului, încadrate de rame aurite, atent lucrate.

Simplitatea şi sobrietatea ce se doresc concomitent sunt rezultatul folosirii materialelor naturale şi a culorilor inspirate din natură: albastru, maro, cărămiziu, verde, galben. Pereţii pot fi zugrăviţi în culori deschise sau, pentru un plus de eleganţă, pot fi îmbrăcaţi în tapet de mătase sau catifea. Pardoseala, realizată din materiale naturale (lemn, piatră, marmură) şi acoperită de covoare grele, din lână, încălzeşte spaţiul.

Mobilierul este compact, simplu şi elegant, accentul fiind pus pe finisarea feţelor, ce sunt ornamentate cu elemente simple de decor, în forme geometrice: romb, cerc, oval, dreptunghi. Sculptat cu atenţie şi rafinament, din lemn de abanos, mahon, stejar, nuc, mobilierul este completat de piese îmbrăcate în tapiţerie (scaune, fotolii şi canapele).

Toate textilele integrate în amenajarea clasică (tapiţeria, draperiile, cuverturile şi feţele de pernă) sunt elegante şi preţioase, realizate din materiale grele, precum catifea, tafta, mătase naturală. Atât mobilierul, cât şi textilele au motive inspirate din natură, cele mai întâlnite fiind cele florale şi elementele vegetale stilizate, dar şi forme riguroase, ca dungile verticale sau romburile.

Nu evitaţi accesoriile masive, precum tablourile pe pânză, candelabrele din cristal şi oglinzile încadrate în rame aurite. Dimpotrivă, acestea pot fi veritabile forme de artă, pe care le veţi lăsa moştenire de familie.

SFAT: Împrospătaţi atmosfera din casă prin alternarea accesoriilor mici, precum pernele de pe canapea, feţele de masă sau chiar lămpile cu abajur. Acestea pot avea culori mai închise, însă foarte elegante, de verde închis, bleumarin sau bordo.

SFAT: Dacă vreţi să amenajaţi spaţiul în stil clasic, vă recomand să porniţi de la o piesă vedetă, în jurul căreia să construiţi ambianţa. Spre exemplu, de la o vitrină decorativă, cu etajere de sticlă, extrem de preţioasă, pe care să o amplasaţi între două ferestre foarte mari.

GREŞELI FRECVENTE:

Supraaglomeraţi spaţiul, înghesuind multe corpuri de mobilier în aceeaşi încăpere. Casa dumneavoastră nu este muzeu!

Mobila este preponderent decorativă. Gândiţi împreună cu designerul de interior spaţiile de depozitare, astfel încât aceasta să fie şi funcţională.

Suprasaturaţi o cameră, utilizând excesiv nuanţe ale aceleiaşi culori! Permiteţi-i încăperii să respire!

 

Text: decorator Mădălina Otoman – Marengo Interior Design Projects

Tel.: 0724.270.254
E-mail: madalina.otoman@marengo.ro
www.marengo.ro

 

Related posts

În Braşov: vilă pe trei niveluri cu detalii inedite

Adina Meyers

Cuptorul CombiSteam de la Electrolux – abur si caldura pentru mancaruri gustoase si sanatoase

Adina Meyers

NOILE TENDINȚE ÎN MOBILIERUL DE INTERIOR, BoConcept dă tonul uniunii celor două nuanțe PANTONE 2021 Gri/Galben: Speranță, forță, eternitate!

Adina Meyers