Motivul este simplu: pe langa protejarea mediului, sistemele ecologice pentru furnizarea utilitatilor sunt extrem de economice si mult mai eficiente.   

Utilizarea energiei solare este o alternativa demna de luat in calcul la sistemul centralizat de distribuire a energei termice si a apei calde. Cercetarile specialistilor au aratat ca doar cinci minute de radiatie solara venita in contact cu suprafata terestra corespund actualului consum mondial anual de energie. Concret fiecare mp de colector solar economiseste aproximativ 750 metri cubi de gaz pe an.

In aceste conditii, vorbim de o resursa inepuizabila, aflata la indemana oricui si, cel mai important, de care puteti beneficia in mod gratuit. Singura investitie pe care trebuie sa o faceti este pentru achizitionarea si montarea instalatiei care poate transforma energia solara in energie termica. Instalatia este alcatuita din instalatia de incalzire a apei (boiler cu manta orizontala pentru montare exterioara), vas de expansiune si unul sau mai multe panouri solare (sursa de energie), in functie de capacitatea boilerului. Instalatia mai are nevoie de un suport, tevi, fitinguri si, nu in ultimul rand, izolatie. Sistemele sunt simple si fiabile, avand la baza principiul de circulaţie naturala a apei calde (principiul termosifonului).

Specialistii afirma ca cheltuielile aferente montarii unui sistem eco de furnizarii a apei calde se amortizeaza in maximum doi ani si jumatate in functie de capacitatea acestuia, economia lunara fiind de 60% din pretul facturii de energie termica initiale. Pentru sporirea eficientei sistemului trebuie sa aveti in vedere mai multe aspecte tehnice sau sa apelati la serviciile unei firme specializate. Este extrem de important ca panourile solare sa fie orientate spre sud sis a fie amplasate in locuri expuse, in mod direct, soarelui.   

 

Related posts

Care sunt actele necesare la înscrierea în Programul “Casa Verde Plus”

Adina Meyers

Finisaje deosebite din caramida

Adina Meyers

Focul si materialele de constructie

Adina Meyers