LifeStyle

Palatul Culturii din Targu Mures

Complexul adaposteste printre altele: Filarmonica, Biblioteca Judeteana, Galeriile de Arta, Muzeul de Istorie.

Complexul cu forma de patrulater neregulat, amplasat in Piata Victoriei, are un aspect monumental. Cele cinci niveluri ale palatului – un parter inalt, mezanin si trei etaje – fiind evidentiate individual prin folosirea unor materiale de constructii diferite: bosaj rustic din bucati mari de piatra pentru parter, tencuiala rugoasa de diferite culori pentru etaje si placute de gresie cenusiu-verzuie pentru partea superioara. 

Arhitectura fatadelor se remarca printr-un stil liniar-rectangular, intrerupt doar de formele rotunjite ale celor sase bovindouri localizate deasupra portalului principal, si de balconasele circulare dispuse pe muchiile cladirii.
Exteriorul bogat ornamentat are ca element central de atractie mozaicul aurit de pe fatada principala, o reprezentare alegorica a unei scene inspirate din folclorul maghiar, opera artistilor Nagy Sándor si Roth Miksa. Busturile puternic reliefate, care rup planeitatea fatadelor, sunt opera sculptorului Kallós Ede.

La primul etaj descoperim cu incantare Sala Oglinzilor, o incapere destinata muzicii de camera si diverselor reuniuni pe teme culturale. Etajul al doilea adaposteste sala mica de spectacole si cateva sali ale Muzeului de Istorie. La ultimul etaj se afla salile Muzeului de Arta, un spatiu unde in perioada interbelica a functionat o scoala de arta.

Decorul interior, excesiv ornamentat, este foarte rafinat, cu accente de pretiozitate. Ca stiluri, regasim aici influente neomaghiare, care valorifica cultura locala, dar si accente orientale, sau ale stilului Art Nouveau international. Compozitia ce reuneste pictura ornamentala si figurala, reliefuri, vitralii, ornamente de bronz si sticla, ofera ansamblului un aspect feeric.

Related posts

Idei inspirate din cultura feng shui pentru a-ți decora casa

Adina Meyers

Cele mai importante reguli de asortare a accesoriilor pentru barbati

Adina Meyers

Exercițiile Kegel: beneficiile unui perineu sănătos și tonifiat

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe