LifeStyle

Palatul Culturii din Targu Mures

Complexul adaposteste printre altele: Filarmonica, Biblioteca Judeteana, Galeriile de Arta, Muzeul de Istorie.

Complexul cu forma de patrulater neregulat, amplasat in Piata Victoriei, are un aspect monumental. Cele cinci niveluri ale palatului – un parter inalt, mezanin si trei etaje – fiind evidentiate individual prin folosirea unor materiale de constructii diferite: bosaj rustic din bucati mari de piatra pentru parter, tencuiala rugoasa de diferite culori pentru etaje si placute de gresie cenusiu-verzuie pentru partea superioara. 

Arhitectura fatadelor se remarca printr-un stil liniar-rectangular, intrerupt doar de formele rotunjite ale celor sase bovindouri localizate deasupra portalului principal, si de balconasele circulare dispuse pe muchiile cladirii.
Exteriorul bogat ornamentat are ca element central de atractie mozaicul aurit de pe fatada principala, o reprezentare alegorica a unei scene inspirate din folclorul maghiar, opera artistilor Nagy Sándor si Roth Miksa. Busturile puternic reliefate, care rup planeitatea fatadelor, sunt opera sculptorului Kallós Ede.

La primul etaj descoperim cu incantare Sala Oglinzilor, o incapere destinata muzicii de camera si diverselor reuniuni pe teme culturale. Etajul al doilea adaposteste sala mica de spectacole si cateva sali ale Muzeului de Istorie. La ultimul etaj se afla salile Muzeului de Arta, un spatiu unde in perioada interbelica a functionat o scoala de arta.

Decorul interior, excesiv ornamentat, este foarte rafinat, cu accente de pretiozitate. Ca stiluri, regasim aici influente neomaghiare, care valorifica cultura locala, dar si accente orientale, sau ale stilului Art Nouveau international. Compozitia ce reuneste pictura ornamentala si figurala, reliefuri, vitralii, ornamente de bronz si sticla, ofera ansamblului un aspect feeric.

Related posts

Whirlpool – Pure First

Adina Meyers

Peste 10 milioane de telefoane LG Cookie vandute la nivel global

Adina Meyers

Campania de vară LONCOLOR: 1000 de premii instant și marele premiu, o mașină Suzuki Vitara

Adina Meyers