LifeStyle

(P) “It Could Be You”, un proiect despre realitatea oamenilor fără adăpost din București

“It Could Be You” este un proiect documentar inedit, realizat de Laurențiu Garofeanu în parteneriat cu Asociația Samusocial din România, care își propune o incursiune jurnalistică și umanitară în viața oamenilor fără adăpost din București.

Documentarul face parte dintr-un program mai complex, “Oamenii străzii, povești din București” și presupune dezvăluirea a 15 chipuri și povești diferite, care trăiesc în afara realității cu care suntem obișnuiți. Scopul final este acela ca publicul larg să înțeleagă situațiile cu care oamenii fără adăpost se confruntă, înainte de a-i judeca.

“Atunci când m-am întors în România, după 15 ani, mi-am dorit să ajut, să ofer și să mă implic în diverse proiecte. Așa a luat naștere și It Could Be You, având la bază ideea de a descoperi și înțelege realitatea oamenilor de pe stradă, pentru ca apoi să o pot expune și publicului larg. Aflând poveștile lor, mi-am dat seama, încă o dată, cât de ușor punem etichete oamenilor și îi judecăm, fără să ne întrebăm măcar o clipă ce ar putea fi în spatele acelei povești”, a declarat Laurențiu Garofeanu, inițiatorul proiectului “It Could Be You”.

În prima etapă a proiectului, Laurențiu Garofeanu a realizat o serie de ședințe foto  și interviuri cu numeroși oameni fără adăpost, oferindu-le ocazia să iasă din anonimatul mediului lor cotidian și să își spună poveștile. Astfel, au rezultat 15 mini-documentare, care pot fi urmărite pe pagina de Facebook “It Could Be You” și o expoziție de fotografie, deschisă în perioada 14-19 martie, pe durata Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania, la Rezidența Scena9.

Asemenea proiectului “Oamenii străzii, povești din București”, început în 2016, în urma atelierului Civil Society Pitch powered by One World România, “It Could Be You” își propune să comunice o realitate a zilelor noastre, cu scopul de a schimba mentalitatea publicului, determinând renunțarea la prejudecăți atunci când vine vorba de oamenii fără adăpost.

“Cele 15 interviuri și expoziția foto reprezintă un prim proiect dintr-o serie mai amplă. Pe viitor, ne dorim să continuăm cu un documentar de lung metraj, în care să aprofundăm situația acestor oameni”, a adăugat Laurențiu. 

Proiectul “It Could Be You” are la bază situația actuală a oamenilor fără adăpost, accentul fiind pus pe capitala României. Conform estimărilor oficiale, în București există peste 5.000 de adulți care trăiesc pe stradă, majoritare fiind persoanele de sex masculin. Motivele pentru care aceștia ajung în stradă sunt diverse, de la violență și abuzuri domestice, la dezinstituționalizări din casele de copii, escrocări imobiliare sau pierderea locului de muncă.

Trailerul “It Could Be You” poate fi urmărit aici: https://goo.gl/Be0nRz   

 

 

Related posts

Comanda-ti tortul aniversar pe whatsapp!

Adina Meyers

Muzica va insoteste oriunde mergeti? Noile casti Philips DJ Style

Adina Meyers

Grand Prix Nova anunţă selecţia participanţilor la cea de-a şasea ediţie a Festivalului

Adina Meyers