LifeStyle

Orhideele de apartament: delicate, elegante, exotice

30.000 de specii si peste 200.000 de hibrizi, mentionari in faimoasa epopee indica Rig Veda, ce dateaza din 1550-1000 i. Hr, dar si in literatura chineza, in jurul anului 800 i. Hr, o sursa de inspiratie inepuizabila pentru iubitorii de frumos din toate timpurile si de pretutindeni…

Impresionant, nu? Iar acesta este doar inceputul listei de superlative acordate pe buna dreptate orhideelor. Aceste plante monocotiledonate fac parte din familia Orchidaceae si au fost cultivate din cele mai vechi timpuri in China. Daca in urma cu cateva secole doar persoanele bogate isi permiteau sa creasca orhidee, in zilele noastre, ele au ajuns sa fie considerate printre cele mai populare plante de apartament.

In ciuda reputatiei ca sunt pretentioase, se intretin usor, cu conditia sa le cunoastem foarte bine cerintele. Astfel, lumina este un factor esential pentru dezvoltarea si inflorirea lor. Daca vrem sa ne bucuram de frumusetea florilor de mai multe ori pe an, trebuie sa le asezam in locuri insorite, asa cum sunt pervazurile orientate spre sud. Atentie! Expunerea directa la soare trebuie evitata pe cat posibil.

Temperatura este, de asemenea, foarte importanta. Orhideele se dezvolta cel mai bine intr-un mediu cu valori termice ridicate (intre 21 si 29 de grade Celsius in timpul zilei si nu mai mult de 20 de grade noaptea) si umiditate crescuta. Udatul se face cu moderatie (de exemplu, o data la 7-9 zile), ideal cu apa de ploaie la temperatura camerei. Apa in exces inseamna moartea orhideelor.

Alte cateva cerinte: fertilizarea o data pe saptamana in perioada de crestere; ghivece preferabil transparente, intrucat si radacinile au nevoie de lumina; un substrat realizat dintr-un amestec de scoarta de copac, carbune vegetal, turba si nisip.
Orhideele se impart in doua categorii: litofite (traiesc pe stanci si sunt mai rare) si epifite (cresc in scorburile copacilor sau chiar pe copaci). Majoritatea celor prezente in locuintele noastre sunt specii epifite, foarte apreciate pentru florile delicate, elegante si exotice, care pot avea forme si culori dintre cele mai variate.

Related posts

Artmark deschide noul sezon cu o premiera: opere de arta provenind din colectiile regale

Adina Meyers

Liderii proiectelor de top pentru copii au fost premiaţi la Gala Itsy Bitsy

Adina Meyers

6 sfaturi care te vor ajuta să găsești rochia de mireasă perfectă

Adina Meyers