Casa de vacanță este locul în care petreceți un număr limitat de zile pe an, dar în care trebuie să vă simțiţi ca acasă, așa că sigur veți avea nevoie de mai multe obiecte pentru a vă bucura de tot confortul.
În continuare vom face o inventariere cât mai exactă a acestor lucruri, însă, pentru a nu risca să uităm vreunul, le vom împărți pe camere și funcționalități.
Bucătăria
În mod normal, în casa de vacanță nu gătiţi mâncăruri complicate… Poate doar în preajma marilor sărbători, când celor mici li se face poftă de cozonac, iar adulților – de sarmale. Cunoașteţi poftele celor din familia voastră, așa că aveţi grijă să nu vă lipsească din bucătărie un cuptor funcţional, o tavă de copt, o oală de lut sau orice consideraţi că v-ar mai trebui pentru a îndeplini capriciile celor dragi. De asemenea, ar fi bine să vă înarmaţi cu ustensile pentru prepararea dulciurilor, dar și cu ingrediente de bază, care, în mod obligatoriu, trebuie să aibă termene mai lungi de valabilitate și să fie depozitate corespunzător. Cât priveşte ingredientele care expiră repede, este obligatoriu să le luați în drum spre casa de vacanță. Aveţi grijă ca din bucătărie să nu vă lipsească tacâmurile și vesela atât pentru cei din familie, cât și pentru invitați… Asta dacă nu cumva preferaţi să luaţi masa în farfurii de unică folosință, ţinând cont că, nu-i așa, nimănui nu îi place să spele vase în vacanţă. Mai există varianta să investiți într-o mașină de spălat vase, iar astfel veţi scăpa de grijă. Din bucătăria casei de vacanță nu poate lipsi, în afară de electrocasnicele de bază, un espressor, care o să vă facă diminețile mai savuroase.
Livingul
La fel ca în orice altă locuinţă, și în casa de vacanță, livingul este destinat socializării și relaxării, așa că dotaţi-l cu canapele mari și confortabile, cu un televizor, o colecție de filme bune, un sistem audio performant și cu un sistem de jocuri video pentru cei mici. Restul sunt detalii.
Dormitoarele
În dormitoare veți petrece timp doar pentru a dormi, așa că ar fi bine să nu le încărcați cu lucruri inutile. Un pat mare, prevăzut cu o saltea confortabilă, un dulap în care să depozitaţi bagajele și, poate, un televizor sunt cam tot ce aveți nevoie.
Baia principală
În afară de o colecție de prosoape curate și de produse pentru igienă, pe care vă recomandăm să le ţineţi într-un dulap, nu vă mai trebuie nimic în mod curent. Din când în când însă, aveţi grijă să verificaţi data de expirare a acestora, pentru că, având în vedere că le folosiţi doar câteva zile pe an, sunt șanse mari să expire înainte să le consumaţi. În plus, unele produse îşi pierd valabilitatea mult mai repede după ce au fost desigilate, așa că asiguraţi-vă că cele pe care le folosiţi sunt conforme. Nu de alta, dar cu siguranţă nu vă doriţi să vă fie stricate zilele de relaxare de o alergie.
Obiecte specifice fiecărei familii
Pe lângă obiectele generale, utile într-o casă de vacanță, fiecare familie utilizează obiecte specifice în activitatea zilnică. Cu siguranță, cunoaşteţi nevoile celor dragi, așa că puteţi îmbunătăți această listă în funcție de propriile preferințe. De exemplu, în bucătărie, puteți să adăugați un storcător de fructe, pentru a prepara în fiecare dimineață băuturi sănătoase și savuroase. O altă idee ar fi să aduceţi în casa de vacanţă câteva aparate de fitness, pentru a vă menține în formă și în zilele libere, când nu puteți ajunge la sală. De asemenea, nu ar fi rău să vă gândiţi să amenajați un bar cu o colecție de băuturi preferate, să cumpăraţi un frigider pentru vinuri sau chiar o mașină de înghețată pentru cei mici.
Camera tehnică
Aici, lucrurile sunt un pic mai complicate, ţinând cont de faptul că, pentru a avea o casă de vacanță confortabilă, vă trebuie mai multe lucruri. În primul rând, aveţi nevoie de o centrală termică, care să asigure căldura și apa caldă în toată locuința. Apoi, este necesară o mașină de spălat rufe, pentru a menține curate lenjeriile, prosoapele și chiar hainele voastre, dacă petreceți mai multe zile aici. Astfel, veţi evita efortul de a căra rufele murdare la locuința din oraș. La fel de utile se vor dovedi un aspirator, cu ajutorul căruia veţi menține curățenia în interior, și produsele de dezinfectat suprafețele. Ca şi în cazul produselor de întreţinere din baie, aveţi grijă să verificaţi periodic valabilitatea acestora. În plus, evitaţi să faceţi stocuri mari dintr-un anumit produs, pentru că acest lucru reprezintă bani blocați inutil. Cel mai bine este să lipiţi pe frigider sau într-un alt loc la vedere o listă de cumpărături, pe care să treceţi produsele care sunt pe punctul de a se termina. Când plecaţi, luaţi cu voi această listă, pentru a ști exact ce să cumpăraţi când veniţi data viitoare la casa de vacanță. Extrem de util se va dovedi și un sistem de alarmă și monitorizare de la distanță a proprietății, cu atât mai mult cu cât este vorba de o casă în care ați investit mulți bani și care rămâne nesupravegheată săptămâni la rând.
Magazia
În aceasta este musai să se regăsească unelte pentru reparat și pentru grădinărit (mereu se găsește ceva de făcut într-o curte). Tot aici, depozitaţi lemnele pentru centrală (în cazul în care aceasta funcţionează cu acest tip de combustibil și nu ați optat pentru un model electric sau cu gaze), dar și conservele preparate în mod natural, la grătarul din curte, după rețeta bunicii. Dacă nu aveți acest obicei, atunci ar fi o idee bună să-l experimentați începând cu toamna viitoare. Imaginați-vă ce bune sunt, de Crăciun, murăturile făcute în casă sau clătitele cu dulceață pregătită la foc de lemne cu ajutorul celor mici! Tot în magazie veţi pune, pe timpul iernii, mobilierul de terasă, precum și plantele sensibile din grădină, care trebuie să hiberneze la mai mult de 5-6 grade Celsius.
Curtea și terasa
Acestea sunt spațiile în care petreceți cel mai mult timp în sezonul cald, pentru că, nu-i așa, ați venit la casa de vacanță pentru a vă deconecta și relaxa în aer liber. Asta înseamnă că aveţi nevoie de mobilier confortabil pentru terasă, de un foișor în care să vă adăpostiți de caniculă, de un loc de joacă cu leagăn și balansoar pentru cei mici și de un grătar pentru a prepara mese gustoase pentru cei dragi. Dacă bugetul vă permite, puteți amenaja un teren (o platformă) pe care să organizaţi competiții sportive. În aceste condiții, vă trebuie echipamente specifice sporturilor preferate şi pe care, atunci când nu le folosiți, le puteți depozita în magazie. În plus, chiar dacă aveți sau nu piscină, sunt binevenite şi câteva șezlonguri, pe care să staţi relaxaţi şi să vă bucuraţi de soare în timpul verii.
Text: Simona Popa
Foto: www.shutterstock.com