Amenajare gradina

O grădină cu un farmec aparte

Ascunsă în spatele unei bariere de verdeaţă, departe de privirile şi zgomotele din exterior, grădina unei familii de timişoreni încântă prin amenajarea ordonată, aerisită şi prin senzaţia de intimitate oferită de natura ce o înconjoară.

Situată la periferia Timişoarei, într-un cartier liniştit de vile, proprietatea este o adevărată oază de relaxare, şi aceasta datorită grădinii organizate de jur-împrejurul casei, ca o fortăreaţă verde.

Terenul are o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, cu formă plată şi regulată, lucru mai puţin vizibil datorită jocurilor de volume create cu ajutorul plantelor.

Amenajată în anul 1998, după finalizarea casei, grădina este una matură, dezvoltată în timp, cu arbori şi arbuşti crescuţi la faţa locului. Conceptul îi aparţine designerului timişorean Corina Săftescu, care a gândit un cadru plăcut, reconfortant, cu o cromatică diversă şi dinamică. Totodată, proiectul a ţinut cont de relaţia interior-exterior, designerul amenajând spaţiul verde în contextul comunicării cu terasa şi cu zonele sale de interes: locul de luat masa, grătarul, aria de preparare.

În ceea ce priveşte modul cum a fost structurată grădina, se evidenţiază clar două zone: cea din faţa casei, foarte spectaculoasă din punct de vedere cromatic şi ornamental, şi cea din spate, mult mai vastă, concepută pentru relaxare şi contemplarea naturii.

Curtea micuţă a fost înfrumuseţată cu aranjamente decorative realizate din conifere şi buxus cu formă globulară. Pentru o pată de culoare, designerul a adăugat flori colorate, de sezon: garofiţe, muşcate, irişi, lavandă etc.

La baza rondurilor cu flori şi arbuşti, Corina Săftescu a presărat scoarţă de copac colorată, atât pentru efectul său vizual, cât şi pentru cel practic: de delimitare estetică a acestor zone şi de întreţinere uşoară (împiedică creşterea buruienilor).

Dacă grădina din faţă este spectaculoasă prin aranjamentele sale, curtea din spate uimeşte prin întinderea vastă de gazon şi prin senzaţia de intimitate oferită de bariera înaltă de verdeaţă.

Partea centrală a proprietăţii constă într-o peluză bine întreţinută, în timp ce pe margine designerul a realizat grupaje de arbuşti şi plante decorative ce aduc un plus de culoare şi de volum grădinii.

Betonul şi pavajele lipsesc aproape cu desăvârşire din acest spaţiu închinat naturii. Câteva dale din piatră naturală şi un pat de pietriş alb, presărat în jurul arbuştilor, ţin loc de alei atunci când vrei să ajungi dintr-o zonă în alta a curţii.

Din grijă pentru plante şi gazon, dar şi pentru o întreţinere mai uşoară a grădinii generoase, gazdele noastre au optat pentru sisteme de irigaţie automate, programate în diferite momente ale zilei.

Material realizat cu sprijinul designerului Corina Săftescu, corina@cass-design.com, www.cass-design.com

Foto: Antonio Cioarek

Related posts

Castiga trandafiri pentru gradina ta, de la FamousRoses.eu!

Adina Meyers

Amenajarea unei curți moderne: 4 echipamente smart

Adina Meyers

3 Sfaturi Esenţiale Pentru Folosirea Motocultoarelor

Adina Meyers