Image default
Amenajari case

O casă modernă în Buenos Aires

Proiectul Corner din suburbia oraşului Buenos Aires propune o dezvoltare pe verticală în locul tipologiei locale de tip vagon (sau chorizo, aşa cum este denumită local). Masivitatea casei, ce avea la bază betonul ca material de construcţie, a fost „îmblânzită” cu ajutorul unor soluţii de arhitectură ingenioase, prin care s-au obţinut apropierea de natură, aportul de lumină şi intimitatea.

Proprietarii – o familie cu doi copii – şi-au dorit o casă contemporană, cu multă lumină naturală, care să asigure, însă, un grad înalt de intimitate şi care să nu excludă elementele tradiţionale.

Pentru construirea casei din imagini, arhitecţii Tristán Dieguez şi Axel Fridman, de la biroul de arhitectură şi design Dieguez & Fridman, au avut la dispoziţie un teren îngust de doar 147 de metri pătraţi dintr-o suburbie a capitalei, Buenos Aires. Desigur, ar fi putut opta pentru o construcţie care să se potrivească cu arhitectura din împrejurimi, numai că solicitările proprietarilor erau altele, la fel şi necesităţile. În plus, pentru structura de rezistenţă fusese ales deja betonul. În aceste condiţii, s-a mers pe proiectul unei clădiri dreptunghiulare, cu colţuri drepte (de aici şi denumirea de „corner”), dezvoltată pe verticală, cu 4 niveluri, al cărei exterior este format din dale de beton. Astfel, casa apare ca un accent modern în peisajul arhitectural specific zonei.

Ca organizare interioară, Corner House are un open-space de dimensiuni mari la etajul unu, dormitoarele la etajul doi, o sală de jocuri şi un garaj la parter, iar pe acoperiş (al patrulea nivel) – terasa.

Pereţii sunt realizaţi din dale de beton, la fel şi scările care fac legătura între etaje (din beton solid). Intrarea în casă se face pe lângă un zid texturat, care se prelungeşte până în dreptul casei. Scările din beton conduc spre o curte interioară mică (patio), aflată la primul etaj. Dedesubt se găseşte aşa-zisul subsol, prevăzut cu un garaj şi o sală de jocuri, cărora li se alătură în exterior o zonă de grădină.

La primul etaj, un perete de sticlă cu o uşă de tip medalion permite luminii să pătrundă în interior, separând curtea interioară de livingul open-space.

Secvenţa verticală se încheie cu terasa de pe acoperiş, completată de un bazin şi un loc de barbeque – întreaga zonă urmează să devină „centrul” de viaţă al familiei.

Cu siguranţă, terasa de pe acoperiş şi livingul sunt spaţiile cele mai atractive ale acestei case. Dacă terasa este complet deschisă, inclusiv privirilor curioase, livingul este un loc intim prin excelenţă. Înălţimea „în două trepte” şi, în special, deschiderea panoramică spre terasă şi grădina luxuriantă dau acestui spaţiu un aer spectaculos şi extrem de aparte.

Livingul şi terasa adiacentă sunt amenajate în stil loft minimalist, cu puţin mobilier, dar foarte comod. Un plus este dat de fotoliile în stil caribbean, precum şi de podelele şi deck-ul realizate dintr-o esenţă exotică de lemn natural.

Diningul şi bucătăria din prelungirea livingului (open-space) sunt amenajate mai degrabă sobru, dând activităţilor de aici un aer sacru. Aici se remarcă piesele de mobilier clasice, precum şi echipamentele de top de care dispune bucătăria.

Corpurile de iluminat moderne sunt mixate cu un sistem de umbrire/ventilare din palete mari de lemn, întins pe toată latura casei unde se găsesc diningul şi bucătăria. Împreună cu pardoseala din lemn exotic, acestea formează un decor natural, ce furnizează intimitate şi căldură, balansând aspectul cu iz industrial dat de pereţii şi tavanul din beton. Şi la exterior, zona de lemn natural, formată când palete închise, oferă un contrapunct binevenit suprafeţelor mari din beton.

Masivitatea casei, dată de materialul de construcţie – betonul –, este „tăiată” de un zid comun care, împreună cu un ingenios decupaj vertical, generează un decalaj ce aduce lumina în zona livingului şi a scărilor. Lumina „curge” printre treptele scărilor şi balustradele din sticlă, având efecte dinamice, care se modifică pe tot parcursul zilei. De altfel, echipa de arhitecţi care s-a ocupat de acest proiect a apelat şi la serviciile de consultanţă ale designerului în lumină Pablo Pizarro.

FOTO: Dieguez & Fridman Architects

Articole similare

Casele insiruite, foarte apreciate in Europa

casamea.ro

Cabana frumoasa si ieftina

casamea.ro

Locaţia a dictat toate detaliile

Ion Diamandi

Lasă un comentariu

2 × three =