Amenajari Exterioare Gradinarit

O alternativa la peluza de gazon: trifoiul alb pitic

Venirea primaverii semnifica pentru multi dintre noi ivirea preocuparilor legate de gradina si spatiul extern al casei. Fie ca discutam de o curte de dimensiuni mici sau de spatii verzi mai ample, ne pregatim de operatiunile necesare curatarii gradinii, revitalizarii acesteia, sau de amenajarea propriu-zisa a spatiului destinat recrearii noastre.

Una din operatiunile cele mai delicate este peluza de gazon, infiintarea si intretinerea acesteia. Toti gradinarii stiu ca gazonul este destul de pretentios, necesita pe langa o tehnica speciala de insamantare sau montare de rulouri, si o intretinere ulterioara laborioasa. Multi dintre noi nu au timpul necesar, si nici priceperea pentru toate aceste operatiuni.

Si atunci, ce putem face?

Una din alternativele la care se poate apela, este insamantarea trifoiului alb pitic (Trifolium repens). Planta dicotiledonata de talie mica, poate inlocui cu succes iarba pe care in mod generic o numim gazon.

Am incepe pledoaria in favoarea trifoiului prin a va aminti ca el exista pe solul Romaniei, crescand salbatic pe pasuni sau campii, din timpuri stravechi. Este deci o specie foarte bine adaptata la conditiile noastre de mediu, in timp ce gazonul este o “inventie” englezeasca. Si stim cu totii ca in Romania nu ploua cat ploua in Marea Britanie. Deci, un prim avantaj ar fi acela ca este mult mai rezistent la seceta care loveste de multe ori tara noastra in lunile de vara. Explicatia acestui fenomen tine de tipurile diferite de radacina ale celor doua plante. Trifoiul isi infinge radacina mai adanc in pamant decat gazonul, si astfel capacitatea sa de absorbtie a apei este mai mare. Structura si forma trifoliolata, eliptica a frunzei de trifoi ii confera mai multa rezistenta la razele puternice ale soarelui, dar in acelasi timp in conditii de umbra are capacitatea de a capta mai usor putina lumina care patrunde.

Poate unii vor spune ca da, gazonul este pretentios, dar avem gazon de seceta sau gazon de umbra. Si totusi, vom constata ca in conditii “extreme” de caldura sau umbra, nici acele amestecuri nu vor avea mare succes, deoarece radacina, respectiv frunza subtire si lanceolata a gazonului pur si simplu nu au fost concepute pentru un astfel de mediu.

Un al doilea mare avantaj al trifoiului este viteza de crestere, mult redusa fata de gazon. O peluza de trifoi poate fi tunsa o data la 4-6 saptamani (chiar si primavara cand toate plantele cresc mai repede), sau chiar si mai rar in functie de preferinte. Gazonul trebuie tuns regulat la 7-10 zile, altfel el se va deterioara rapid si sigur. Daca la toate acestea adaugam faptul ca puteti calca fara oprelisti pe el, si aspectul tot de “verde intins” va fi, intelegem ca trifoiul devine o varianta demna de luat in calcul atunci cand doriti sa aveti o gradina aranjata, ingrijita, dar fara prea multa bataie de cap. Este o buna optiune si pentru inverzirea unei livezi de pomi fructiferi.

Cu toate acestea, sa nu intelegeti ca trifoiul este un fel de planta minune. Are si ea nevoie de apa, de tundere, si chiar de ceva ingrasamant, dar mai rar decat gazonul.

Atentie la tehnica de insamantare: este cu totul diferita de cea a gazonului. In acest sens gasiti aici un articol despre aceasta tehnica.

Va dorim mult succes si o gradina cat mai verde, si poate veti gasi si un fir de trifoi cu patru foi, sa va poarte noroc!

Pentru multe informatii precum si posibilitatea de a comanda seminte de gazon sau de trifoi pitic, vizitati site-ul www.amenajarigradinibucuresti.ro

 

Related posts

Gradinaritul in luna ianuarie

Adina Meyers

Arcade pentru plantele cataratoare

Adina Meyers

O grădină pe marginea lacului

Adina Meyers